Naţionala de tineret joacă meci decisiv cu Islanda pentru calificarea la Euro 2017. Junioarele au obţinut deja două victorii la Trofeul Carpaţi

Naţionala feminină de tineret (sub 19 ani) a câştigat cu 31-26 meciul secund cu Lituania, din cadrul turneului de calificare de la Carballo (Spania). După înfrângerea din prima zi cu Spania, 23-24, More »

Ţara unde nu contează dacă eşti femeie, bărbat, emigrant sau cetăţean: toţi vor primi salariu pe care-l merită

În timp ce mii de femei din întreaga lume cer eliminarea diferenţelor de salarii dintre femei şi bărbaţi, Islanda a sărbătorit ziua internaţională a femeii devenind prima ţară din lume care elimină More »

Pîna si în Islanda , islandezii citesc în presa de la Reykjavík despre guvernul din Rúmenía : „Á nóttunni, eins og þjófnaður !!!”

Dómsmálaráðherra Rúmeníu segir af sér. Floran Iordache, dómsmálaráðherra Rúmeníu, hefur sagt af sér í kjölfar þeirrar mótmælaöldu sem gengið hefur yfir landið síðustu daga.À Mörg hundruð þúsund hafa komið saman til mótmæla More »

Presa din Islanda vorbeste despre protestele gigantice de peste hálf milljón de români

Um það bil hálf milljón Rúmena tók í dag þátt í mótmælum gegn stjórnvöldum. Þau hafa staðið síðastliðna sex daga. Tvö til þrjú hundruð þúsund komu saman í höfuðborginni Búkarest, 45 þúsund More »

Presa islandeza : chiar si în Islanda la Reykjavik, Grindeanu & Dragnea umbla în costume de Jilava „Stjórnvöld í Rúmeníu gefa eftir”

Sorin Grindeanu, forsætisráðherra Rúmeníu, ætlar að draga til baka opinbera tilskipun sem felur í sér að það verður ekki saknæmt að þiggja mútur og misbeita valdi sínu ef ávinningurinn er innan við More »

Si în mica Islanda : Mikill fjöldi Rúmena komu saman til að mótmæla landlægri spillingu

Tæplega 300 þúsund Rúmenar komu saman í höfuðborginni Búkarest og víðar í kvöld til að mótmæla ákvörðun stjórnvalda að lækka hámarksrefsingu fyrir ákveðna gerð spillingarbrota. Stjórnarandstaðan hefur lagt fram vantraust á ríkisstjórn More »

Arheologii au găsit un mormânt vechi de 1.000 de ani în Islanda

Arheologii au găsit în Islanda mai multe morminte vechi de 1.000 de ani. Spre surprinderea lor, dintr-unul din ele ieșea un obiect din os, folosit, probabil, la prinderea pieselor vestimentare, și o More »

Sărbătoare în Islanda. Cum au fost primiți acasă ”eroii” de la Euro 2016. ”Există încă basme!”

Eliminați de la Euro 2016, după un parcurs istoric la un turneu final, fotbaliștii reprezentativei nordice au fost primiţi ca nişte eroi la revenirea lor în ţară, luni seara, la Reykjavik. ”Există More »

Radio Romania Actualitati : Dorim sa contactam un roman care locuieste in Islanda pentru un reportaj despre evenimentele actuale de la Reykjavík

Buna ziua, Va contactam cu rugamintea de a ne ajuta cu un contact telefonic al unui roman care locuieste in Islanda si care ar putea sa nerelateze citeva detalii privind consecintele locale More »

Islanda a primit primii refugiati sirieni

Islanda a primit marti primii refugiati sirieni, sase familii plecate dintr-o tabara a Crucii Rosii din Liban, si care au fost primiti la aeroport de prim-ministrul Sigmundur David Gunnlaugsson in persoana, informeaza More »

 

Sigur Rós: de la sunetele gheţarilor la ritmuri pop


Dintre toţi muzicienii islandezi, a căror amprentă se recunoaşte uşor prin sunetele şi atmosfera parcă desprinse din altă lume faţă de cea a ascultătorului occidental, Bjork şi Sigur Rós au dat, fără îndoială, cele mai mari lovituri. Dacă despre Bjork este aproape imposibil să nu fi auzit, cei patru artişti care s-au hotărât să se numească Sigur Rós după numele surorii unuia dintre ei compun muzică mai degrabă de nişă. Art-rock o numesc unii, post-rock sunt de părere alţii, însă în afară de linia melodică şi de partea instrumentală, marca lor înregistrată a devenit vocea androgină a lui Jónsi Birgisson, expert într-ale falsetto-ului studiat. Piesele lor au ajuns până şi la urechile celor mai puţin interesaţi în arheologii de muzici „exotice“, fiind folosite pe mai multe coloane sonore, de la „Immortel (Ad Vitam)“, adaptarea după banda desenată a lui Enki Bilal, până la „Vanilla Sky“.

La sfârşitul lunii trecute, cei patru islandezi şi-au lansat cel de-al cincilea album – pe care unii îl numesc „discul cu nume imposibil de pronunţat“. Ce-i drept, titlul său este „Med sud i eyrum vid spilum endalaust“, a cărui traducere în engleză ar fi „With a buzz in our ears we play endlessly“. Dacă primele lor piese erau de-a dreptul „extraterestre“, începând din 2000, când au fost promovaţi masiv în Europa şi America de Nord, muzica lor a devenit din ce în ce mai melodioasă, păstrându-şi însă atmosfera poetică, greu traductibilă, care aproape că le-a transformat stilul într-un curent. Cu toate acestea, acest ultim disc, produs de EMI, aduce schimbări mai degrabă dezamăgitoare. Cei patru au fost oarecum „îmblânziţi“ de casele de discuri corporate, a intrat în circuitul de turnee şi contracte care i-a făcut ca, până la urmă, să se apropie din ce în ce mai mult de folk şi de pop, semănând pe alocuri cam mult cu Coldplay. Dacă ritmurile de pe discurile mai vechi – primul lor album, „Von“, a apărut în 1997 la un label islandez, următorul, „Good start“ (1999), a fost declarat cel mai bun album islandez al secolului trecut, cel de-al treilea disc, lansat în 2002, care le-a adus colaborări cu Radiohead, iar cel de-al patrulea, „Takk“ (2005), în care chitara îşi face simţită prezenţa din plin – erau construite după o logică specifică, ultimul lor material discografic se depărtează de atmosfera islandeză, apropiindu-se de cea occidentală. În timp ce prima lor perioadă este „hieroglifică“, piesele având puţine versuri, şi acelea în islandeză sau în „hopelandeză“, o limbă inventată, care-i dă ascultătorului libertatea de a-şi construi propriile poveşti, ultimul LP are o piesă în engleză.

În ciuda schimbărilor de stil impuse mai mult sau mai puţin de racordarea la industria muzicală „serioasă“, Sigur Rós rămâne una dintre legendele mitologiei construite în jurul Islandei, o ţară cu puţin peste 300.000 de locuitori, dar cu una dintre cele mai originale culturi. Şi, în ciuda trecerii înspre mainstream, cei patru continuă să aibă strategii de marketing personalizate: dacă anul trecut au susţinut o serie de concerte neanunţate în Islanda, în urma cărora a rezultat documentarul „Heima“, în 2008 albumul a putut fi ascultat gratuit, înainte de lansare, pe Last.fm, dar şi pe site-ul trupei… Cotidianul

Comentarii

Comentarii

Lasă un răspuns

%d blogeri au apreciat: