Islanda: Negocierile conduse de Katrin Jakobsdottir pentru formarea guvernului au eșuat

Negocierile cu privire la formarea unei coaliții guvernamentale între Mișcarea Stânga-Verzii și alte trei partide în urma alegerilor parlamentare din 28 octombrie desfășurate în Islanda eu eșuat, a anunțat luni postul de More »

Islanda. Prima centrală cu emisii de carbon negative ne-ar putea salva planeta

Efectele încălzirii globale au fost mai evidente ca niciodată în 2017, dar un nou tip de centrală electrică cu emisii de carbon negative ne-ar putea face viața mai ușoară. Când vorbim de More »

MARE SURPRIZĂ. Islanda, cea mai mică țară care va juca la un Mondial

Insularii au uimit lumea fotbalului și au obținut biletele pentru turneul final organizat, anul viitor, de Rusia. Este al doilea mare șoc creat de nordici, în ultimii doi ani. Islanda va evolua More »

Un scandal de pedofilie provoacă alegeri anticipate în Islanda

Prim-ministrul islandez a anunțat vineri organizarea de alegeri parlamentare anticipate, al doilea scrutin de acest fel în mai puțin de un an, după retragerea unui partid din coaliția de centru-dreapta, fapt ce More »

Naţionala de tineret joacă meci decisiv cu Islanda pentru calificarea la Euro 2017. Junioarele au obţinut deja două victorii la Trofeul Carpaţi

Naţionala feminină de tineret (sub 19 ani) a câştigat cu 31-26 meciul secund cu Lituania, din cadrul turneului de calificare de la Carballo (Spania). După înfrângerea din prima zi cu Spania, 23-24, More »

Ţara unde nu contează dacă eşti femeie, bărbat, emigrant sau cetăţean: toţi vor primi salariu pe care-l merită

În timp ce mii de femei din întreaga lume cer eliminarea diferenţelor de salarii dintre femei şi bărbaţi, Islanda a sărbătorit ziua internaţională a femeii devenind prima ţară din lume care elimină More »

Pîna si în Islanda , islandezii citesc în presa de la Reykjavík despre guvernul din Rúmenía : „Á nóttunni, eins og þjófnaður !!!”

Dómsmálaráðherra Rúmeníu segir af sér. Floran Iordache, dómsmálaráðherra Rúmeníu, hefur sagt af sér í kjölfar þeirrar mótmælaöldu sem gengið hefur yfir landið síðustu daga.À Mörg hundruð þúsund hafa komið saman til mótmæla More »

Presa din Islanda vorbeste despre protestele gigantice de peste hálf milljón de români

Um það bil hálf milljón Rúmena tók í dag þátt í mótmælum gegn stjórnvöldum. Þau hafa staðið síðastliðna sex daga. Tvö til þrjú hundruð þúsund komu saman í höfuðborginni Búkarest, 45 þúsund More »

Presa islandeza : chiar si în Islanda la Reykjavik, Grindeanu & Dragnea umbla în costume de Jilava „Stjórnvöld í Rúmeníu gefa eftir”

Sorin Grindeanu, forsætisráðherra Rúmeníu, ætlar að draga til baka opinbera tilskipun sem felur í sér að það verður ekki saknæmt að þiggja mútur og misbeita valdi sínu ef ávinningurinn er innan við More »

Si în mica Islanda : Mikill fjöldi Rúmena komu saman til að mótmæla landlægri spillingu

Tæplega 300 þúsund Rúmenar komu saman í höfuðborginni Búkarest og víðar í kvöld til að mótmæla ákvörðun stjórnvalda að lækka hámarksrefsingu fyrir ákveðna gerð spillingarbrota. Stjórnarandstaðan hefur lagt fram vantraust á ríkisstjórn More »

 

Marea Britanie a platit 7,4 miliarde lire sterline celor care au avut depozite in bancile islandeze

Trezoreria Marii Britanii a anuntat ca a fost obligata sa plateasca 7,4 miliarde lire sterline deponentilor care si-au pierdut banii in criza bancara din Islanda de anul trecut, relateaza The Telegraph.

Guvernul a intervenit pentru salvarea a peste 300.000 de britanici ce aveau economiile depuse in marile banci islandeze, dupa ce Kaupthing si Landsbanki au dat faliment in luna octombrie a anului trecut. Statisticile arata ca Trezoreria a trebuit sa plateasca 3,3 miliarde lire catre cei ce isi depusesera economiile la bancile Kaupthing Singer & Friedlander si Heritable Bank, in timp ce despagubirile pentru deponentii cu banii in conturi Icesave se ridica la 4,5 miliarde dolari.

Cea mai mare parte din cele 7,4 miliarde lire a reprezentat un imprumut catre the Financial Services Compensation Scheme, responsabila pentru acoperirea primelor 50.000 de lire pierdute de deponenti.

Alte 2,3 miliarde lire sterline reprezinta un imprumut pentru guvernul islandez, care va acoperi primii 20.887 euro pierduti de deponentii Icesave, pentru ca banca se afla sub sistemul sau de supraveghere. Programul acordarii despagubirilor nu a fost stabilit inca de cele doua tari.

Un purtator de cuvant al Trezoreriei s-a declarat increzator ca cea mai mare parte a sumei de 7,4 miliarde lire va fi returnata, in cele din urma, institutiei. "Guvernul a luat masuri decisive in legatura cu bancile islandeze pentru a asigura stabilitatea sistemului financiar britanic", a spus acesta.

Guvernul islandez a anuntat in martie ca va pune bazele unei companii pentru restructurarea activelor ce au fost preluate de stat in contextul crizei financiare, ce a lovit grav economia Islandei. Statul a preluat patru dintre cele mai mari banci, Kaupthing, Glitnir, Landsbanki si Straumur-Burdaras.

Islanda a intrat in recesiune in ultimul trimestru din 2008, desi economia a crescut cu o rata anuala de 0,3%. Produsul intern brut (PIB) a scazut cu 0,9% in al patrulea trimestru, fata de intervalul anterior. Islanda a intrat astfel in recesiune la sfarsitul anului, dupa ce economia se comprimase cu 3,4% in al treilea trimestru.Anual, economia statului nordic a crescut cu 0,3%, datorita unei cresteri cu 7,1% a exporturilor, combinata cu o scadere cu 18% a importurilor.

Marea Britanie a platit 7,4 miliarde lire sterline celor care au avut depozite in bancile islandeze

Comentarii

Comentarii

Lasă un răspuns

%d blogeri au apreciat: