Naţionala de tineret joacă meci decisiv cu Islanda pentru calificarea la Euro 2017. Junioarele au obţinut deja două victorii la Trofeul Carpaţi

Naţionala feminină de tineret (sub 19 ani) a câştigat cu 31-26 meciul secund cu Lituania, din cadrul turneului de calificare de la Carballo (Spania). După înfrângerea din prima zi cu Spania, 23-24, More »

Ţara unde nu contează dacă eşti femeie, bărbat, emigrant sau cetăţean: toţi vor primi salariu pe care-l merită

În timp ce mii de femei din întreaga lume cer eliminarea diferenţelor de salarii dintre femei şi bărbaţi, Islanda a sărbătorit ziua internaţională a femeii devenind prima ţară din lume care elimină More »

Pîna si în Islanda , islandezii citesc în presa de la Reykjavík despre guvernul din Rúmenía : „Á nóttunni, eins og þjófnaður !!!”

Dómsmálaráðherra Rúmeníu segir af sér. Floran Iordache, dómsmálaráðherra Rúmeníu, hefur sagt af sér í kjölfar þeirrar mótmælaöldu sem gengið hefur yfir landið síðustu daga.À Mörg hundruð þúsund hafa komið saman til mótmæla More »

Presa din Islanda vorbeste despre protestele gigantice de peste hálf milljón de români

Um það bil hálf milljón Rúmena tók í dag þátt í mótmælum gegn stjórnvöldum. Þau hafa staðið síðastliðna sex daga. Tvö til þrjú hundruð þúsund komu saman í höfuðborginni Búkarest, 45 þúsund More »

Presa islandeza : chiar si în Islanda la Reykjavik, Grindeanu & Dragnea umbla în costume de Jilava „Stjórnvöld í Rúmeníu gefa eftir”

Sorin Grindeanu, forsætisráðherra Rúmeníu, ætlar að draga til baka opinbera tilskipun sem felur í sér að það verður ekki saknæmt að þiggja mútur og misbeita valdi sínu ef ávinningurinn er innan við More »

Si în mica Islanda : Mikill fjöldi Rúmena komu saman til að mótmæla landlægri spillingu

Tæplega 300 þúsund Rúmenar komu saman í höfuðborginni Búkarest og víðar í kvöld til að mótmæla ákvörðun stjórnvalda að lækka hámarksrefsingu fyrir ákveðna gerð spillingarbrota. Stjórnarandstaðan hefur lagt fram vantraust á ríkisstjórn More »

Arheologii au găsit un mormânt vechi de 1.000 de ani în Islanda

Arheologii au găsit în Islanda mai multe morminte vechi de 1.000 de ani. Spre surprinderea lor, dintr-unul din ele ieșea un obiect din os, folosit, probabil, la prinderea pieselor vestimentare, și o More »

Sărbătoare în Islanda. Cum au fost primiți acasă ”eroii” de la Euro 2016. ”Există încă basme!”

Eliminați de la Euro 2016, după un parcurs istoric la un turneu final, fotbaliștii reprezentativei nordice au fost primiţi ca nişte eroi la revenirea lor în ţară, luni seara, la Reykjavik. ”Există More »

Radio Romania Actualitati : Dorim sa contactam un roman care locuieste in Islanda pentru un reportaj despre evenimentele actuale de la Reykjavík

Buna ziua, Va contactam cu rugamintea de a ne ajuta cu un contact telefonic al unui roman care locuieste in Islanda si care ar putea sa nerelateze citeva detalii privind consecintele locale More »

Islanda a primit primii refugiati sirieni

Islanda a primit marti primii refugiati sirieni, sase familii plecate dintr-o tabara a Crucii Rosii din Liban, si care au fost primiti la aeroport de prim-ministrul Sigmundur David Gunnlaugsson in persoana, informeaza More »

 

Islanda ar vrea în UE

Islanda se confruntă în prezent cu o criză economică atât de acută, încât singura soluţie pentru depăşirea acesteia este aderarea la UE, opţiune multă vreme exclusă de autorităţile de la Reykjavik.

Potrivit unui sondaj din octombrie, aproape 70 la sută dintre cetăţenii ţării sprijină acest demers, faţă de 36 la sută în ianuarie 2007. Pentru a adera la UE însă, Islanda trebuie să îşi rezolve diferendele cu alte state membre UE, printre care şi cel cu Marea Britanie referitor la zonele de pescuit cod. Reykjavikul şi-a extins treptat zonele în care are dreptul exclusiv să pescuiască de la patru mile marine iniţial, la 200 de mile marine în 1975, fapt ce a generat trei conflicte cu Marea Britanie, în ceea ce se cheamă „războaiele codului“. Un alt obstacol pentru potenţiala aderare a Islandei la blocul european ar fi recentele sale „flirturi“ cu Federaţia Rusă. Nemulţumită de condiţiile stricte impuse de UE, Islanda s-a orientat către Moscova, cerând un împrumut de patru miliarde de dolari. Preşedintele ţării, Olafur Ragnar Grimsson, a sugerat chiar la 7 noiembrie că Islanda ar trebui să ofere baza aeriană de la Keflavik Rusiei, pentru a-şi face „noi prieteni“ pe scena internaţională. Islanda are o poziţie geografică extrem de strategică în nordul Oceanului Atlantic (între Groenlanda şi restul Europei) datorită căreia este de o importanţă vitală pentru securitatea Marii Britanii şi a Statelor Unite ca ea să rămână un aliat NATO ferm…..AZI

Comentarii

Comentarii

Lasă un răspuns

%d blogeri au apreciat: