Naţionala de tineret joacă meci decisiv cu Islanda pentru calificarea la Euro 2017. Junioarele au obţinut deja două victorii la Trofeul Carpaţi

Naţionala feminină de tineret (sub 19 ani) a câştigat cu 31-26 meciul secund cu Lituania, din cadrul turneului de calificare de la Carballo (Spania). După înfrângerea din prima zi cu Spania, 23-24, More »

Ţara unde nu contează dacă eşti femeie, bărbat, emigrant sau cetăţean: toţi vor primi salariu pe care-l merită

În timp ce mii de femei din întreaga lume cer eliminarea diferenţelor de salarii dintre femei şi bărbaţi, Islanda a sărbătorit ziua internaţională a femeii devenind prima ţară din lume care elimină More »

Pîna si în Islanda , islandezii citesc în presa de la Reykjavík despre guvernul din Rúmenía : „Á nóttunni, eins og þjófnaður !!!”

Dómsmálaráðherra Rúmeníu segir af sér. Floran Iordache, dómsmálaráðherra Rúmeníu, hefur sagt af sér í kjölfar þeirrar mótmælaöldu sem gengið hefur yfir landið síðustu daga.À Mörg hundruð þúsund hafa komið saman til mótmæla More »

Presa din Islanda vorbeste despre protestele gigantice de peste hálf milljón de români

Um það bil hálf milljón Rúmena tók í dag þátt í mótmælum gegn stjórnvöldum. Þau hafa staðið síðastliðna sex daga. Tvö til þrjú hundruð þúsund komu saman í höfuðborginni Búkarest, 45 þúsund More »

Presa islandeza : chiar si în Islanda la Reykjavik, Grindeanu & Dragnea umbla în costume de Jilava „Stjórnvöld í Rúmeníu gefa eftir”

Sorin Grindeanu, forsætisráðherra Rúmeníu, ætlar að draga til baka opinbera tilskipun sem felur í sér að það verður ekki saknæmt að þiggja mútur og misbeita valdi sínu ef ávinningurinn er innan við More »

Si în mica Islanda : Mikill fjöldi Rúmena komu saman til að mótmæla landlægri spillingu

Tæplega 300 þúsund Rúmenar komu saman í höfuðborginni Búkarest og víðar í kvöld til að mótmæla ákvörðun stjórnvalda að lækka hámarksrefsingu fyrir ákveðna gerð spillingarbrota. Stjórnarandstaðan hefur lagt fram vantraust á ríkisstjórn More »

Arheologii au găsit un mormânt vechi de 1.000 de ani în Islanda

Arheologii au găsit în Islanda mai multe morminte vechi de 1.000 de ani. Spre surprinderea lor, dintr-unul din ele ieșea un obiect din os, folosit, probabil, la prinderea pieselor vestimentare, și o More »

Sărbătoare în Islanda. Cum au fost primiți acasă ”eroii” de la Euro 2016. ”Există încă basme!”

Eliminați de la Euro 2016, după un parcurs istoric la un turneu final, fotbaliștii reprezentativei nordice au fost primiţi ca nişte eroi la revenirea lor în ţară, luni seara, la Reykjavik. ”Există More »

Radio Romania Actualitati : Dorim sa contactam un roman care locuieste in Islanda pentru un reportaj despre evenimentele actuale de la Reykjavík

Buna ziua, Va contactam cu rugamintea de a ne ajuta cu un contact telefonic al unui roman care locuieste in Islanda si care ar putea sa nerelateze citeva detalii privind consecintele locale More »

Islanda a primit primii refugiati sirieni

Islanda a primit marti primii refugiati sirieni, sase familii plecate dintr-o tabara a Crucii Rosii din Liban, si care au fost primiti la aeroport de prim-ministrul Sigmundur David Gunnlaugsson in persoana, informeaza More »

 

Alegeri anticipate sâmbătă în Islanda, prima ţară în care criza economică a dărâmat guvernul


Islanda îşi reînnoieşte sâmbătă Parlamentul, într-un scrutin precipitat de criză şi dominat în mare parte de problema aderării la Uniunea Europeană, vot care va sancţiona probabil puternicul partid conservator, considerat responsabil de dezastrul economic, relatează AFP.

"Partidul Independenţei, la putere din 1992 şi până la începutul acestui an, traversează o perioadă foarte dificilă. Este evident că alegătorii sunt acum sceptici în ceea ce îl priveşte", rezumă politologul Gunnar Helgi Kristinsson. "Totul indică un dezatru pentru Partidul Independenţei" (PI), spune el. "Campania nu este foarte eficientă, ei nu sunt deosebit de convingători (…) şi Bjarni Benediktsson (noul lider) nu a fost până în prezent foarte performant".

Social-democraţii ar câştiga 31,8% din voturi şi aliatul lor în coaliţia actuală, mişcarea Stânga-Verzi 24,1%, potrivit unui sondaj publicat vineri. Cele două partide au format un guvern interimar la sfârşitul lunii ianuarie, când conservatorii au fost înlăturaţi de la putere la capătul câtorva luni de proteste şi manifestaţii inedite în Islanda, ţară cu 320.000 de locuitori lipsită de o cultură a protestelor.

PI ar urma să primească 21,9% din voturi, potrivit sondajului, mult mai puţin decât minimul lor istoric din 1987, când au obţinut 27%. La ultimele alegeri, în mai 2007, partidul de dreapta câştigase cu 36,6% din voturi, faţă de 26,8% cât au obţinut social-democraţii şi 14,3% mişcarea Stânga-Verzi.

Între timp însă, prospera insulă din Atlanticul de Nord a intrat în recesiune (contracţie de 10% a PIB-ului prognozată pentru anul acesta), şomajul, inexistent înainte de prăbuşirea sistemului bancar din octombrie, a crescut până la 10% anul acesta, iar coroana islandeză s-a depreciat cu aproape 44% într-un an.

"Sondajul este dezamăgitor. Evident, de la criza financiară am pierdut alegători. Încercăm să recâştigăm încrederea şi sprijinul pentru politica noastră", a declarat liderul PI Bjarni Benediktsson. "Este mai degrabă o misiune de termen lung, decât scurt, dar vom munci până în ultima oră dinainte de alegeri", a adăugat el.

Gunnar Haraldsson, directorul Institutului Naţional de Economie, subliniază că "psihologic", sarcina lui Benediktsson nu este uşoară, pentru că partidul său a fost de departe cel mai puternic. "Cred că este nevoie aproape de un miracol pentru a împiedica o catastrofă. Este cu atât mai greu cu cât acest partid primeşte în mod normal peste 30% şi în jur de 50% la Reykjavik", unde locuiesc majoritatea islandezilor.

În aceste condiţii, cele două principale partide de stânga încearcă să afişeze un front comun, deşi sunt încă divizate în ceea ce priveşte aderarea la UE, Partidul Social-Democrat fiindu-i favorabil, iar ecologiştii opunându-se, în special pentru a feri sectorul pescuitului de restricţiile europene.

"Dacă vom câştiga, vrem să continuăm coaliţia cu Stânga-Verzii", a explicat pentru AFP vicepreşedintele social-democraţilor, Arni Pall Arnason. Întrebat în legătură cu divergenţele legate de UE, el a declarat că aceasta "este o problemă care trebuie rezolvată", subliniind că acest lucru se va face prin discuţii. "Aderarea la UE este necesară, este o şansă care nu va mai apărea", a apreciat el.

Celelalte dezbateri, precum problema mediului, au fost aproape absente din campania electorală, care nu pare să îi pasioneze pe islandezi. Circa 15% dintre cei 227.896 de alegători erau, pe de altă parte, indecişi, la câteva zile de scrutin.

"Acest lucru poate crea surprize, dar nu ştim în ce sens", a conchis Gunnar Haraldsson, apreciind că rata absenteismului va fi probabil ridicată, spre deosebire de 2007, când participarea fusese de 83,6%. NewsIn…. Alegeri anticipate sâmbătă în Islanda, prima ţară în care criza economică a dărâmat guvernul

Comentarii

Comentarii

Lasă un răspuns

%d blogeri au apreciat: