Islanda si-a prezentat cu stil lotul pentru Cupa Mondiala (video)

Islanda, cea mai mica natiune din istorie calificata la un turneu final al Cupei Mondiale, si-a prezentat cu stil jucatorii care vor participa la marea intrecere din Rusia in aceasta vara. Din More »

O companie aeriană îți dă 3.300 de euro/lună să te muți în Islanda și să călătorești în toată lumea

O companie aeriană low-cost din Islanda a lansat un concurs în care caută doi prieteni care să se mute în Islanda și să călătorească gratuit în lume, apoi să producă un conținut More »

“Hotelul” transparent din care se poate vedea aurora boreală, în Islanda

Dacă v-aţi apucat deja să căutaţi destinaţii pentru vacanţa din 2018, avem o propunere. Într-o pădure din Islanda s-a deschis un neobişnuit complex format din nouă capsule cu înveliş transparent. Prin urmare, turiştii More »

In Islanda a devenit ilegal ca femeile sa castige mai puțin decât bărbații

O nouă lege care prevede că este ilegal ca femeile sa fie platite mai putin decat barbatii a intrat în vigoare la 1 ianuarie 2018 in Islanda. Companiile vor trebui să obțină More »

Islanda s-a saturat de numarul prea mare de turisti!

Islanda a devenit o destinaţie turistică atât de populară încât numărul vizitatorilor străini ar urma să depăşească populaţia locală de şapte ori în acest an, astfel că Guvernul islandez se gândeşte dacă More »

Ea este prim-ministrul Islandei. Are trei copii, la fel ca Firea, insa aici se opresc comparatiile

Katrin Jakobsdottir este premierul Islandei din noiembrie 2017. Are numai 41 de ani, pe care nu0i arata deloc, si este mama a trei copii. Katrin Jakobsdottir este liderul Aliantei Verzilor de Stanga. More »

Islanda: Negocierile conduse de Katrin Jakobsdottir pentru formarea guvernului au eșuat

Negocierile cu privire la formarea unei coaliții guvernamentale între Mișcarea Stânga-Verzii și alte trei partide în urma alegerilor parlamentare din 28 octombrie desfășurate în Islanda eu eșuat, a anunțat luni postul de More »

Islanda. Prima centrală cu emisii de carbon negative ne-ar putea salva planeta

Efectele încălzirii globale au fost mai evidente ca niciodată în 2017, dar un nou tip de centrală electrică cu emisii de carbon negative ne-ar putea face viața mai ușoară. Când vorbim de More »

MARE SURPRIZĂ. Islanda, cea mai mică țară care va juca la un Mondial

Insularii au uimit lumea fotbalului și au obținut biletele pentru turneul final organizat, anul viitor, de Rusia. Este al doilea mare șoc creat de nordici, în ultimii doi ani. Islanda va evolua More »

 

Spaima pescarului Islandez

I-am speriat rău pe vest-europeni cu intrarea noastră în Uniunea Europeană, din moment ce până şi Islanda a decis să restricţioneze accesul muncitorilor români pe piaţa sa timp de doi ani. Avem acum cinci ţări care ne-au spus făţiş că nu ne vor, în vreme ce alte două-trei se gândesc destul de serios să aplice măsuri similare. Dar ce anume i-o fi determinat tocmai pe islandezi să spună „pas“ românilor, ei înşişi un popor având la origine imigranţi? {i, până la urmă, de ce s-ar zbate românii să ajungă pe o insulă cu doar circa 300.000 de locuitori, cunoscută mai ales ca bază NATO? Pentru vulcanii, gheizerele, gheţarii şi balenele de care dispune din abundenţă?

Greu de crezut că există prea mulţi conaţionali gata să lase căpşunile din Spania pentru a deveni pescari undeva, în mijlocul Atlanticului. Se ştie că la capitolul pescuit islandezii sunt numărul unu mondial, cu cea mai mare cantitate de peşte pe cap de locuitor. Peste 70% din veniturile obţinute din exporturi sunt asigurate de ceea ce se poate prinde cu năvoade şi cârlige. În timp ce mai toate economiile lumii stau cu ochii pe fluctuaţiile cotaţiei ţiţeiului, cea mai mare spaimă a Reykjavik-ului este ca nu cumva preţul peştelui pe piaţa internaţională să scadă abrupt. De altfel, tocmai din cauza temerii că îşi vor pierde controlul asupra strategicelor resurse piscicole, islandezii au refuzat să devină membri ai Uniunii Europene.

{i totuşi, de ce o ţară care se „confruntă“ cu o rată a imigraţiei ridicolă, de numai 1,74 de persoane la mia de locuitori, ne respinge în mod deliberat? Asta dacă, repet, am presupune că ar exista vreo doi-trei români tentaţi să se auto-exileze acolo. De fapt, Islanda îşi are şi ea spaimele şi marotele sale. Marea Britanie, care tocmai ne-a închis uşa în nas, este principala destinaţie a exporturilor islandeze. Iar limba engleză se simte confortabil pe insulă, la fel ca şi tabloidele londoneze, a căror principală preocupare din ultima vreme este de a transfera imaginea de „hooligans“ pe umerii românilor.

Articol de
Iulian Bortoş – redactor-şef
sursa : Capital.ro

Comentarii

Comentarii

Lasă un răspuns

%d blogeri au apreciat: