Un scandal de pedofilie provoacă alegeri anticipate în Islanda

Prim-ministrul islandez a anunțat vineri organizarea de alegeri parlamentare anticipate, al doilea scrutin de acest fel în mai puțin de un an, după retragerea unui partid din coaliția de centru-dreapta, fapt ce More »

Naţionala de tineret joacă meci decisiv cu Islanda pentru calificarea la Euro 2017. Junioarele au obţinut deja două victorii la Trofeul Carpaţi

Naţionala feminină de tineret (sub 19 ani) a câştigat cu 31-26 meciul secund cu Lituania, din cadrul turneului de calificare de la Carballo (Spania). După înfrângerea din prima zi cu Spania, 23-24, More »

Ţara unde nu contează dacă eşti femeie, bărbat, emigrant sau cetăţean: toţi vor primi salariu pe care-l merită

În timp ce mii de femei din întreaga lume cer eliminarea diferenţelor de salarii dintre femei şi bărbaţi, Islanda a sărbătorit ziua internaţională a femeii devenind prima ţară din lume care elimină More »

Pîna si în Islanda , islandezii citesc în presa de la Reykjavík despre guvernul din Rúmenía : „Á nóttunni, eins og þjófnaður !!!”

Dómsmálaráðherra Rúmeníu segir af sér. Floran Iordache, dómsmálaráðherra Rúmeníu, hefur sagt af sér í kjölfar þeirrar mótmælaöldu sem gengið hefur yfir landið síðustu daga.À Mörg hundruð þúsund hafa komið saman til mótmæla More »

Presa din Islanda vorbeste despre protestele gigantice de peste hálf milljón de români

Um það bil hálf milljón Rúmena tók í dag þátt í mótmælum gegn stjórnvöldum. Þau hafa staðið síðastliðna sex daga. Tvö til þrjú hundruð þúsund komu saman í höfuðborginni Búkarest, 45 þúsund More »

Presa islandeza : chiar si în Islanda la Reykjavik, Grindeanu & Dragnea umbla în costume de Jilava „Stjórnvöld í Rúmeníu gefa eftir”

Sorin Grindeanu, forsætisráðherra Rúmeníu, ætlar að draga til baka opinbera tilskipun sem felur í sér að það verður ekki saknæmt að þiggja mútur og misbeita valdi sínu ef ávinningurinn er innan við More »

Si în mica Islanda : Mikill fjöldi Rúmena komu saman til að mótmæla landlægri spillingu

Tæplega 300 þúsund Rúmenar komu saman í höfuðborginni Búkarest og víðar í kvöld til að mótmæla ákvörðun stjórnvalda að lækka hámarksrefsingu fyrir ákveðna gerð spillingarbrota. Stjórnarandstaðan hefur lagt fram vantraust á ríkisstjórn More »

Arheologii au găsit un mormânt vechi de 1.000 de ani în Islanda

Arheologii au găsit în Islanda mai multe morminte vechi de 1.000 de ani. Spre surprinderea lor, dintr-unul din ele ieșea un obiect din os, folosit, probabil, la prinderea pieselor vestimentare, și o More »

Sărbătoare în Islanda. Cum au fost primiți acasă ”eroii” de la Euro 2016. ”Există încă basme!”

Eliminați de la Euro 2016, după un parcurs istoric la un turneu final, fotbaliștii reprezentativei nordice au fost primiţi ca nişte eroi la revenirea lor în ţară, luni seara, la Reykjavik. ”Există More »

Radio Romania Actualitati : Dorim sa contactam un roman care locuieste in Islanda pentru un reportaj despre evenimentele actuale de la Reykjavík

Buna ziua, Va contactam cu rugamintea de a ne ajuta cu un contact telefonic al unui roman care locuieste in Islanda si care ar putea sa nerelateze citeva detalii privind consecintele locale More »

 

Spaima pescarului Islandez

I-am speriat rău pe vest-europeni cu intrarea noastră în Uniunea Europeană, din moment ce până şi Islanda a decis să restricţioneze accesul muncitorilor români pe piaţa sa timp de doi ani. Avem acum cinci ţări care ne-au spus făţiş că nu ne vor, în vreme ce alte două-trei se gândesc destul de serios să aplice măsuri similare. Dar ce anume i-o fi determinat tocmai pe islandezi să spună „pas“ românilor, ei înşişi un popor având la origine imigranţi? {i, până la urmă, de ce s-ar zbate românii să ajungă pe o insulă cu doar circa 300.000 de locuitori, cunoscută mai ales ca bază NATO? Pentru vulcanii, gheizerele, gheţarii şi balenele de care dispune din abundenţă?

Greu de crezut că există prea mulţi conaţionali gata să lase căpşunile din Spania pentru a deveni pescari undeva, în mijlocul Atlanticului. Se ştie că la capitolul pescuit islandezii sunt numărul unu mondial, cu cea mai mare cantitate de peşte pe cap de locuitor. Peste 70% din veniturile obţinute din exporturi sunt asigurate de ceea ce se poate prinde cu năvoade şi cârlige. În timp ce mai toate economiile lumii stau cu ochii pe fluctuaţiile cotaţiei ţiţeiului, cea mai mare spaimă a Reykjavik-ului este ca nu cumva preţul peştelui pe piaţa internaţională să scadă abrupt. De altfel, tocmai din cauza temerii că îşi vor pierde controlul asupra strategicelor resurse piscicole, islandezii au refuzat să devină membri ai Uniunii Europene.

{i totuşi, de ce o ţară care se „confruntă“ cu o rată a imigraţiei ridicolă, de numai 1,74 de persoane la mia de locuitori, ne respinge în mod deliberat? Asta dacă, repet, am presupune că ar exista vreo doi-trei români tentaţi să se auto-exileze acolo. De fapt, Islanda îşi are şi ea spaimele şi marotele sale. Marea Britanie, care tocmai ne-a închis uşa în nas, este principala destinaţie a exporturilor islandeze. Iar limba engleză se simte confortabil pe insulă, la fel ca şi tabloidele londoneze, a căror principală preocupare din ultima vreme este de a transfera imaginea de „hooligans“ pe umerii românilor.

Articol de
Iulian Bortoş – redactor-şef
sursa : Capital.ro

Comentarii

Comentarii

Lasă un răspuns

%d blogeri au apreciat: