Islanda si-a prezentat cu stil lotul pentru Cupa Mondiala (video)

Islanda, cea mai mica natiune din istorie calificata la un turneu final al Cupei Mondiale, si-a prezentat cu stil jucatorii care vor participa la marea intrecere din Rusia in aceasta vara. Din More »

O companie aeriană îți dă 3.300 de euro/lună să te muți în Islanda și să călătorești în toată lumea

O companie aeriană low-cost din Islanda a lansat un concurs în care caută doi prieteni care să se mute în Islanda și să călătorească gratuit în lume, apoi să producă un conținut More »

“Hotelul” transparent din care se poate vedea aurora boreală, în Islanda

Dacă v-aţi apucat deja să căutaţi destinaţii pentru vacanţa din 2018, avem o propunere. Într-o pădure din Islanda s-a deschis un neobişnuit complex format din nouă capsule cu înveliş transparent. Prin urmare, turiştii More »

In Islanda a devenit ilegal ca femeile sa castige mai puțin decât bărbații

O nouă lege care prevede că este ilegal ca femeile sa fie platite mai putin decat barbatii a intrat în vigoare la 1 ianuarie 2018 in Islanda. Companiile vor trebui să obțină More »

Islanda s-a saturat de numarul prea mare de turisti!

Islanda a devenit o destinaţie turistică atât de populară încât numărul vizitatorilor străini ar urma să depăşească populaţia locală de şapte ori în acest an, astfel că Guvernul islandez se gândeşte dacă More »

Ea este prim-ministrul Islandei. Are trei copii, la fel ca Firea, insa aici se opresc comparatiile

Katrin Jakobsdottir este premierul Islandei din noiembrie 2017. Are numai 41 de ani, pe care nu0i arata deloc, si este mama a trei copii. Katrin Jakobsdottir este liderul Aliantei Verzilor de Stanga. More »

Islanda: Negocierile conduse de Katrin Jakobsdottir pentru formarea guvernului au eșuat

Negocierile cu privire la formarea unei coaliții guvernamentale între Mișcarea Stânga-Verzii și alte trei partide în urma alegerilor parlamentare din 28 octombrie desfășurate în Islanda eu eșuat, a anunțat luni postul de More »

Islanda. Prima centrală cu emisii de carbon negative ne-ar putea salva planeta

Efectele încălzirii globale au fost mai evidente ca niciodată în 2017, dar un nou tip de centrală electrică cu emisii de carbon negative ne-ar putea face viața mai ușoară. Când vorbim de More »

MARE SURPRIZĂ. Islanda, cea mai mică țară care va juca la un Mondial

Insularii au uimit lumea fotbalului și au obținut biletele pentru turneul final organizat, anul viitor, de Rusia. Este al doilea mare șoc creat de nordici, în ultimii doi ani. Islanda va evolua More »

Un scandal de pedofilie provoacă alegeri anticipate în Islanda

Prim-ministrul islandez a anunțat vineri organizarea de alegeri parlamentare anticipate, al doilea scrutin de acest fel în mai puțin de un an, după retragerea unui partid din coaliția de centru-dreapta, fapt ce More »

 

Sfidarea Islandei: Nu a iertat băncile şi o duce mai bine ca restul Europei


Exact acum şase ani, primul ministru al Islandei dădea vestea falimentului celor mai mari 3 bănci ale ţării. Sistemul financiar al ţării era blocat. Cele 3 bănci nu au fost ajutate de stat, datoriile şi riscul nu au fost transferate către finanţele publice. Rezultatul: economia creşte cu 2,1% anul acesta, mai mult decât în cea mai mare parte a ţărilor europene, scrie La Tribune.

Sfidarea Islandei: Nu a iertat băncile şi o duce mai bine ca restul Europei

n 2008 Islanda şi cei 320.000 de locuitopri ai săi erau în stare de şoc. Şomajul  era 13,5% în 2009, dar urmează să ajungă la 5% anul viitor. Deficitul bugetar era de 13,5%, dar este proiectat să fie 0 (zero), anul viitor.

Chiar şi împrumutul de urgenţă de la FMI, de 2,1 miliarde de euro au fost plătit mai devreme de scadenţă.
Care este secretul? se întreabă La Tribune.

„Nici o milă pentru bănci
Reykjavik "nu a încercat niciodată să-şi salveze băncile ", după cum  remarca recent Steingrimur Sigfusson, ministrul Industriei, citat de ziarul german FAZ şi La Tribune.

Cei trei giganți bancari, ale căror bilanțuri cumulate erau de 10 ori cât PIB-ul țării, nu au fost recapitalizate. Creditorii străini au fost implicați de la bun început. Reykjavik nu a încercat niciodată să le scape pielea.

„Astfel că, nu s-a produs, ca în Spania, transferul riscului de credit spre finanțele publice“, scrie cotidianul francez.

Totuşi, „adevăratul motiv pentru succesul Islandei a fost devalorizarea monedei sale (coroana), care a ajuns la 70% din valoarea iniţială.

Devalorizarea a avut un efect dramatic asupra inflaţiei, care ajunsese la 18% în 2009 (acum este 4,3%).

„Dar inflaţia a permis părţilor sănătoase ale economiei să beneficieze de revenirea economiei globale“, scrie La Tribune.

Părţile sănătoase ale economiei islandeze au fost pescuitul şi turismul şi sunt şi acum. Numărul de turişti a crescut cu 16% în fiecare an.

Traumele
Nu a fost un basm cu zâne. Populaţia  a cunoscut o sărăcie nemaiîntâlnită înainte. Guvernul a crescut taxele, ca nimeni altcineva în 2008, mai ales asupra întreprinderilor. Partidul conservator a pierdut la scor drastic în faţa social democraţilor în 2009.

Islandezii au respins de două ori, prin referendum, planul de a restitui datoria de aproape 4 miliarde de euro către Marea Britanie şi Olanda, legată tot de capitalizarea băncilor.

Ţara este divizată în privinţa adoptării monedei unice.
Poate fi Islanda un model? Dimeniunile mici ale ţării fac dificilă aplicarea lecţiei sale la o altă scară, mai mare, observă La Tribune.

Morala
„Dar lecţia Islandei arată că există alternativă la soluţia europeană, care se  ocupă mai întâi de creditori şi de bănci. De asemeni, arată că există experienţe în care  devalorizarea reuşeşte, în contradicţie cu ipoteza că ieşirea din euro ar provoca ruina ţărilor care ar opta pemntru această cale“, conchide La Tribune.

 

sursa :

http://www.economica.net/sfidarea-islandei-nu-a-iertat-bancile-si-o-duce-mai-bine-ca-restul-europei_35477.html

Comentarii

Comentarii

Lasă un răspuns

%d blogeri au apreciat: