Islanda si-a prezentat cu stil lotul pentru Cupa Mondiala (video)

Islanda, cea mai mica natiune din istorie calificata la un turneu final al Cupei Mondiale, si-a prezentat cu stil jucatorii care vor participa la marea intrecere din Rusia in aceasta vara. Din More »

O companie aeriană îți dă 3.300 de euro/lună să te muți în Islanda și să călătorești în toată lumea

O companie aeriană low-cost din Islanda a lansat un concurs în care caută doi prieteni care să se mute în Islanda și să călătorească gratuit în lume, apoi să producă un conținut More »

“Hotelul” transparent din care se poate vedea aurora boreală, în Islanda

Dacă v-aţi apucat deja să căutaţi destinaţii pentru vacanţa din 2018, avem o propunere. Într-o pădure din Islanda s-a deschis un neobişnuit complex format din nouă capsule cu înveliş transparent. Prin urmare, turiştii More »

In Islanda a devenit ilegal ca femeile sa castige mai puțin decât bărbații

O nouă lege care prevede că este ilegal ca femeile sa fie platite mai putin decat barbatii a intrat în vigoare la 1 ianuarie 2018 in Islanda. Companiile vor trebui să obțină More »

Islanda s-a saturat de numarul prea mare de turisti!

Islanda a devenit o destinaţie turistică atât de populară încât numărul vizitatorilor străini ar urma să depăşească populaţia locală de şapte ori în acest an, astfel că Guvernul islandez se gândeşte dacă More »

Ea este prim-ministrul Islandei. Are trei copii, la fel ca Firea, insa aici se opresc comparatiile

Katrin Jakobsdottir este premierul Islandei din noiembrie 2017. Are numai 41 de ani, pe care nu0i arata deloc, si este mama a trei copii. Katrin Jakobsdottir este liderul Aliantei Verzilor de Stanga. More »

Islanda: Negocierile conduse de Katrin Jakobsdottir pentru formarea guvernului au eșuat

Negocierile cu privire la formarea unei coaliții guvernamentale între Mișcarea Stânga-Verzii și alte trei partide în urma alegerilor parlamentare din 28 octombrie desfășurate în Islanda eu eșuat, a anunțat luni postul de More »

Islanda. Prima centrală cu emisii de carbon negative ne-ar putea salva planeta

Efectele încălzirii globale au fost mai evidente ca niciodată în 2017, dar un nou tip de centrală electrică cu emisii de carbon negative ne-ar putea face viața mai ușoară. Când vorbim de More »

MARE SURPRIZĂ. Islanda, cea mai mică țară care va juca la un Mondial

Insularii au uimit lumea fotbalului și au obținut biletele pentru turneul final organizat, anul viitor, de Rusia. Este al doilea mare șoc creat de nordici, în ultimii doi ani. Islanda va evolua More »

Un scandal de pedofilie provoacă alegeri anticipate în Islanda

Prim-ministrul islandez a anunțat vineri organizarea de alegeri parlamentare anticipate, al doilea scrutin de acest fel în mai puțin de un an, după retragerea unui partid din coaliția de centru-dreapta, fapt ce More »

 

Războiul Peştelui dintre Islanda şi UE, stimulent economic

Între Bruxelles şi Reykjavik are loc, de ceva vreme, un “război economic al peştelui”. Iniţial, Uniunea Europeană a propus Islandei o cotă de 3% din toată cantitatea de macrou ce poate fi pescuită în Atlanticul de Nord, această cotă fiind majorată ulterior la 7%.

Islandezii insistă oficial pentru atribuirea unui procent de 16-17%, iar – în timpul derulării negocierilor – pescadoarele islandeze continuă să extragă atât cât să scoată economia naţională din criză, fără legătură cu cotele/procentele atribuite sau negociate.

Problemele disensiunilor economice dintre Islanda şi UE îşi au rădăcinile, încă din 2009. Atunci, devalorizarea coroanei islandeze şi o creştere firească a datoriilor islandezilor faţă de bănci, a determinat comunitatea europeană să mizeze pe îngreunarea financiară a unui stat cu populaţie de 300.000 de locuitori implicaţi, aproape în totalitate, în pescuitul oceanic.

Considerând însă ilegale împrumuturile islandezilor în valută străină, politicienii acestui stat au încheiat un acord cu bancherii prin care, facilităţi economice bilaterale au condus la uşurarea poverii financiare pentru o pătrime din populaţie, ştergerea acestor datorii reprezentând 13% din PIB.

În prezent, economia islandeză creşte simultan scăderea accentuată a şomajului (cf. agenţiei de rating Fitch), de la BB+ la BBB-, iar industria piscicolă merge “la foc continuu”. Asta în condiţiile în care, cu doar trei ani în urmă, falimentau toate băncile private, moneda naţională era devalorizată la jumătate, iar valuta străină era vândută limitat şi scump localnicilor. Se vorbeşte deja în Europa despre “miracolul islandez”.

sursa :
http://www.fabricadecarne.ro/

Comentarii

Comentarii

Lasă un răspuns

%d blogeri au apreciat: