Islanda: Negocierile conduse de Katrin Jakobsdottir pentru formarea guvernului au eșuat

Negocierile cu privire la formarea unei coaliții guvernamentale între Mișcarea Stânga-Verzii și alte trei partide în urma alegerilor parlamentare din 28 octombrie desfășurate în Islanda eu eșuat, a anunțat luni postul de More »

Islanda. Prima centrală cu emisii de carbon negative ne-ar putea salva planeta

Efectele încălzirii globale au fost mai evidente ca niciodată în 2017, dar un nou tip de centrală electrică cu emisii de carbon negative ne-ar putea face viața mai ușoară. Când vorbim de More »

MARE SURPRIZĂ. Islanda, cea mai mică țară care va juca la un Mondial

Insularii au uimit lumea fotbalului și au obținut biletele pentru turneul final organizat, anul viitor, de Rusia. Este al doilea mare șoc creat de nordici, în ultimii doi ani. Islanda va evolua More »

Un scandal de pedofilie provoacă alegeri anticipate în Islanda

Prim-ministrul islandez a anunțat vineri organizarea de alegeri parlamentare anticipate, al doilea scrutin de acest fel în mai puțin de un an, după retragerea unui partid din coaliția de centru-dreapta, fapt ce More »

Naţionala de tineret joacă meci decisiv cu Islanda pentru calificarea la Euro 2017. Junioarele au obţinut deja două victorii la Trofeul Carpaţi

Naţionala feminină de tineret (sub 19 ani) a câştigat cu 31-26 meciul secund cu Lituania, din cadrul turneului de calificare de la Carballo (Spania). După înfrângerea din prima zi cu Spania, 23-24, More »

Ţara unde nu contează dacă eşti femeie, bărbat, emigrant sau cetăţean: toţi vor primi salariu pe care-l merită

În timp ce mii de femei din întreaga lume cer eliminarea diferenţelor de salarii dintre femei şi bărbaţi, Islanda a sărbătorit ziua internaţională a femeii devenind prima ţară din lume care elimină More »

Pîna si în Islanda , islandezii citesc în presa de la Reykjavík despre guvernul din Rúmenía : „Á nóttunni, eins og þjófnaður !!!”

Dómsmálaráðherra Rúmeníu segir af sér. Floran Iordache, dómsmálaráðherra Rúmeníu, hefur sagt af sér í kjölfar þeirrar mótmælaöldu sem gengið hefur yfir landið síðustu daga.À Mörg hundruð þúsund hafa komið saman til mótmæla More »

Presa din Islanda vorbeste despre protestele gigantice de peste hálf milljón de români

Um það bil hálf milljón Rúmena tók í dag þátt í mótmælum gegn stjórnvöldum. Þau hafa staðið síðastliðna sex daga. Tvö til þrjú hundruð þúsund komu saman í höfuðborginni Búkarest, 45 þúsund More »

Presa islandeza : chiar si în Islanda la Reykjavik, Grindeanu & Dragnea umbla în costume de Jilava „Stjórnvöld í Rúmeníu gefa eftir”

Sorin Grindeanu, forsætisráðherra Rúmeníu, ætlar að draga til baka opinbera tilskipun sem felur í sér að það verður ekki saknæmt að þiggja mútur og misbeita valdi sínu ef ávinningurinn er innan við More »

Si în mica Islanda : Mikill fjöldi Rúmena komu saman til að mótmæla landlægri spillingu

Tæplega 300 þúsund Rúmenar komu saman í höfuðborginni Búkarest og víðar í kvöld til að mótmæla ákvörðun stjórnvalda að lækka hámarksrefsingu fyrir ákveðna gerð spillingarbrota. Stjórnarandstaðan hefur lagt fram vantraust á ríkisstjórn More »

 

Pescuitul ar putea face Islanda sa renunte la UE

Mai degraba decat sa faca compromisuri pentru a adera la UE, Islanda se afla pe o pozitie puternica, ce-i permite sa-si protejeze resursele de peste pe viitor, se arata intr-un comentariu al cotidianului britanic “The Guardian”.

Intr-o discutie cu omologii sai europeni, desfasurata in aceasta saptamana pe marginea aderarii, ministrul de Externe al Islandei, Ossur Skarphedinsson (foto stanga, alaturi de omologul suedez Carl Bildt), a avertizat ca, in nicio circumstanta, tara sa nu va permite ca apele sale teritoriale sa fie complet deschise pescarilor straini.

Chiar daca acest tip de “nationalism economic” este luat de multi in deradere la Bruxelles, el este dovada unei abordari prudente in ceea ce priveste gestionarea unei resurse epuizabile. Euroentuziastii nu ar trebui sa uite ca victoria “Nu”-ului din 1995 in Norvegia, tot tara nordica in care pescuitul are un impact puternic asupra ansamblului economiei, ca si in Islanda, adversarii aderarii au reusit sa convinga la referendum ca pastrarea resurselor proprii este mai importanta decat avantajele integrarii.
Islanda va fi supusa probabil la presiuni intense de a-si flexibiliza atitudinea odata ce incep negocierile si va fi discutata problema cum va implementa Reykjavik-ul politica comuna a UE in domeniul pescuitului. Potrivit cotidianului britanic, exista insa cel putin doi factori care par sa evolueze in sprijinul Islandei. Primul este ca toata lumea recunoaste ca politica privind pescuitul este una anacronica si ca rezervele de peste ale UE sunt atat de reduse incat doua treimi din pestele consumat pe teritoriul UE este importat. Pe de alta parte, insa, pe langa faptul ca in conditiile in care, in mod obisnuit, liderii europeni se pun de acord in privinta unor limite pentru pescuit care depasesc cotele recomandate de oamenii de stiinta, guvernele UE dau de fapt mana libera vaselor sa pescuiasca cat vor. In plus, chiar daca se vorbeste despre cum trebuie schimbata situatia, oficialii UE nu se grabesc si nu sunt sanse ca noua legislatie privind reforma politicii de pescuit sa fie elaborata de catre Comisia Europeana pana in 2011 si sa intre in vigoare pana in 2013.
Asa cum de pe urma politicii agricole comune (PAC) au avut de beneficiat in principal fermierii bogati, la fel, in urma politicii comune pentru pescuit, au de castigat flotele de pescuit cu cea mai mare capacitate.
Cu siguranta ca Islanda nu vrea sa ajunga in situatia altor state mici care si-au vazut rezervele de peste pradate dupa ce au aderat la Uniune, asa cum s-a intamplat cu Irlanda, ale carei ape bogate in trecut in peste extrem de variat, au fost deposedate de navele spaniole, care au avut liber la pescuit in ultimii zeci de ani. …. Pescuitul ar putea face Islanda sa renunte la UE

Comentarii

Comentarii

Lasă un răspuns

%d blogeri au apreciat: