Islanda si-a prezentat cu stil lotul pentru Cupa Mondiala (video)

Islanda, cea mai mica natiune din istorie calificata la un turneu final al Cupei Mondiale, si-a prezentat cu stil jucatorii care vor participa la marea intrecere din Rusia in aceasta vara. Din More »

O companie aeriană îți dă 3.300 de euro/lună să te muți în Islanda și să călătorești în toată lumea

O companie aeriană low-cost din Islanda a lansat un concurs în care caută doi prieteni care să se mute în Islanda și să călătorească gratuit în lume, apoi să producă un conținut More »

“Hotelul” transparent din care se poate vedea aurora boreală, în Islanda

Dacă v-aţi apucat deja să căutaţi destinaţii pentru vacanţa din 2018, avem o propunere. Într-o pădure din Islanda s-a deschis un neobişnuit complex format din nouă capsule cu înveliş transparent. Prin urmare, turiştii More »

In Islanda a devenit ilegal ca femeile sa castige mai puțin decât bărbații

O nouă lege care prevede că este ilegal ca femeile sa fie platite mai putin decat barbatii a intrat în vigoare la 1 ianuarie 2018 in Islanda. Companiile vor trebui să obțină More »

Islanda s-a saturat de numarul prea mare de turisti!

Islanda a devenit o destinaţie turistică atât de populară încât numărul vizitatorilor străini ar urma să depăşească populaţia locală de şapte ori în acest an, astfel că Guvernul islandez se gândeşte dacă More »

Ea este prim-ministrul Islandei. Are trei copii, la fel ca Firea, insa aici se opresc comparatiile

Katrin Jakobsdottir este premierul Islandei din noiembrie 2017. Are numai 41 de ani, pe care nu0i arata deloc, si este mama a trei copii. Katrin Jakobsdottir este liderul Aliantei Verzilor de Stanga. More »

Islanda: Negocierile conduse de Katrin Jakobsdottir pentru formarea guvernului au eșuat

Negocierile cu privire la formarea unei coaliții guvernamentale între Mișcarea Stânga-Verzii și alte trei partide în urma alegerilor parlamentare din 28 octombrie desfășurate în Islanda eu eșuat, a anunțat luni postul de More »

Islanda. Prima centrală cu emisii de carbon negative ne-ar putea salva planeta

Efectele încălzirii globale au fost mai evidente ca niciodată în 2017, dar un nou tip de centrală electrică cu emisii de carbon negative ne-ar putea face viața mai ușoară. Când vorbim de More »

MARE SURPRIZĂ. Islanda, cea mai mică țară care va juca la un Mondial

Insularii au uimit lumea fotbalului și au obținut biletele pentru turneul final organizat, anul viitor, de Rusia. Este al doilea mare șoc creat de nordici, în ultimii doi ani. Islanda va evolua More »

Un scandal de pedofilie provoacă alegeri anticipate în Islanda

Prim-ministrul islandez a anunțat vineri organizarea de alegeri parlamentare anticipate, al doilea scrutin de acest fel în mai puțin de un an, după retragerea unui partid din coaliția de centru-dreapta, fapt ce More »

 

Islanda vede adoptarea euro ca singura optiune pentru a preveni un nou colaps


Islanda se pregăteşte pentru renunţarea la moneda proprie, krona, şi vede adoptarea euro ca singura opţiune pentru a preveni un nou colaps după ridicarea restricţiilor fluxurilor de capital. Aceste controale au fost introduse în 2008 pentru a proteja krona, care s-a depreciat cu 80% după colapsul sistemului bancar islandez, scrie Bloomberg.

"Există un risc de a avea mereu controale de capital dacă Islanda continuă să folosească krona. Nu spun că este imposibil să eliminăm restricţiile şi să reintroducem krona prin alte măsuri de susţinere. Totuşi, în opinia mea, soluţia deşteaptă ar fi să continuăm eforturile pentru a intra în Uniunea Europeană şi în zona euro", a spus ministrul islandez de finanţe Katrin Juliusdottir.

Fondul Monetar Internaţional estimează că active îngheţate de restricţii reprezintă 23% din economia de 13 mld. dolari a Islandei, dar cifra "ar putea creşte substanţial" pe măsură ce băncile îşi lichidează averile. După ce sistemul bancar a intrat în incapacitate de plată a unei datorii totale de 85 mld. dolari în 2008, restricţiile impuse schimburilor de valută au făcut ca investitorii să nu poată repatria plasamente în krona în valoare de opt mld. dolari, potrivit estimărilor Arion Banki.

"Fiind o ţară care vrea legături comerciale solide cu comunitatea internaţională, ne este dificil să folosim krona ca monedă. Acest lucru este clar. Moneda noastră este extrem de volatilă şi sensibilă la factorii externi," a mai spus ministrul.

Islanda va organiza alegeri generale în luna mai, iar scepticismul cu privire la adoptarea euro a crescut pe măsură ce economia şi-a revenit şi rata şomajului a scăzut sub 5%, faţă de peste 9% imediat după criză. Dintre cei 63 de membri ai Parlamentului, 39 se opun continuării discuţiilor cu UE şi ar putea determina legislativul să ceară renunţarea la pregătirile pentru aderare înainte de alegeri, potrivit unui sondaj din august.

Islanda vede adoptarea euro ca singura optiune pentru a preveni un nou colaps

Comentarii

Comentarii

Lasă un răspuns

%d blogeri au apreciat: