Un scandal de pedofilie provoacă alegeri anticipate în Islanda

Prim-ministrul islandez a anunțat vineri organizarea de alegeri parlamentare anticipate, al doilea scrutin de acest fel în mai puțin de un an, după retragerea unui partid din coaliția de centru-dreapta, fapt ce More »

Naţionala de tineret joacă meci decisiv cu Islanda pentru calificarea la Euro 2017. Junioarele au obţinut deja două victorii la Trofeul Carpaţi

Naţionala feminină de tineret (sub 19 ani) a câştigat cu 31-26 meciul secund cu Lituania, din cadrul turneului de calificare de la Carballo (Spania). După înfrângerea din prima zi cu Spania, 23-24, More »

Ţara unde nu contează dacă eşti femeie, bărbat, emigrant sau cetăţean: toţi vor primi salariu pe care-l merită

În timp ce mii de femei din întreaga lume cer eliminarea diferenţelor de salarii dintre femei şi bărbaţi, Islanda a sărbătorit ziua internaţională a femeii devenind prima ţară din lume care elimină More »

Pîna si în Islanda , islandezii citesc în presa de la Reykjavík despre guvernul din Rúmenía : „Á nóttunni, eins og þjófnaður !!!”

Dómsmálaráðherra Rúmeníu segir af sér. Floran Iordache, dómsmálaráðherra Rúmeníu, hefur sagt af sér í kjölfar þeirrar mótmælaöldu sem gengið hefur yfir landið síðustu daga.À Mörg hundruð þúsund hafa komið saman til mótmæla More »

Presa din Islanda vorbeste despre protestele gigantice de peste hálf milljón de români

Um það bil hálf milljón Rúmena tók í dag þátt í mótmælum gegn stjórnvöldum. Þau hafa staðið síðastliðna sex daga. Tvö til þrjú hundruð þúsund komu saman í höfuðborginni Búkarest, 45 þúsund More »

Presa islandeza : chiar si în Islanda la Reykjavik, Grindeanu & Dragnea umbla în costume de Jilava „Stjórnvöld í Rúmeníu gefa eftir”

Sorin Grindeanu, forsætisráðherra Rúmeníu, ætlar að draga til baka opinbera tilskipun sem felur í sér að það verður ekki saknæmt að þiggja mútur og misbeita valdi sínu ef ávinningurinn er innan við More »

Si în mica Islanda : Mikill fjöldi Rúmena komu saman til að mótmæla landlægri spillingu

Tæplega 300 þúsund Rúmenar komu saman í höfuðborginni Búkarest og víðar í kvöld til að mótmæla ákvörðun stjórnvalda að lækka hámarksrefsingu fyrir ákveðna gerð spillingarbrota. Stjórnarandstaðan hefur lagt fram vantraust á ríkisstjórn More »

Arheologii au găsit un mormânt vechi de 1.000 de ani în Islanda

Arheologii au găsit în Islanda mai multe morminte vechi de 1.000 de ani. Spre surprinderea lor, dintr-unul din ele ieșea un obiect din os, folosit, probabil, la prinderea pieselor vestimentare, și o More »

Sărbătoare în Islanda. Cum au fost primiți acasă ”eroii” de la Euro 2016. ”Există încă basme!”

Eliminați de la Euro 2016, după un parcurs istoric la un turneu final, fotbaliștii reprezentativei nordice au fost primiţi ca nişte eroi la revenirea lor în ţară, luni seara, la Reykjavik. ”Există More »

Radio Romania Actualitati : Dorim sa contactam un roman care locuieste in Islanda pentru un reportaj despre evenimentele actuale de la Reykjavík

Buna ziua, Va contactam cu rugamintea de a ne ajuta cu un contact telefonic al unui roman care locuieste in Islanda si care ar putea sa nerelateze citeva detalii privind consecintele locale More »

 

Islanda vede adoptarea euro ca singura optiune pentru a preveni un nou colaps


Islanda se pregăteşte pentru renunţarea la moneda proprie, krona, şi vede adoptarea euro ca singura opţiune pentru a preveni un nou colaps după ridicarea restricţiilor fluxurilor de capital. Aceste controale au fost introduse în 2008 pentru a proteja krona, care s-a depreciat cu 80% după colapsul sistemului bancar islandez, scrie Bloomberg.

"Există un risc de a avea mereu controale de capital dacă Islanda continuă să folosească krona. Nu spun că este imposibil să eliminăm restricţiile şi să reintroducem krona prin alte măsuri de susţinere. Totuşi, în opinia mea, soluţia deşteaptă ar fi să continuăm eforturile pentru a intra în Uniunea Europeană şi în zona euro", a spus ministrul islandez de finanţe Katrin Juliusdottir.

Fondul Monetar Internaţional estimează că active îngheţate de restricţii reprezintă 23% din economia de 13 mld. dolari a Islandei, dar cifra "ar putea creşte substanţial" pe măsură ce băncile îşi lichidează averile. După ce sistemul bancar a intrat în incapacitate de plată a unei datorii totale de 85 mld. dolari în 2008, restricţiile impuse schimburilor de valută au făcut ca investitorii să nu poată repatria plasamente în krona în valoare de opt mld. dolari, potrivit estimărilor Arion Banki.

"Fiind o ţară care vrea legături comerciale solide cu comunitatea internaţională, ne este dificil să folosim krona ca monedă. Acest lucru este clar. Moneda noastră este extrem de volatilă şi sensibilă la factorii externi," a mai spus ministrul.

Islanda va organiza alegeri generale în luna mai, iar scepticismul cu privire la adoptarea euro a crescut pe măsură ce economia şi-a revenit şi rata şomajului a scăzut sub 5%, faţă de peste 9% imediat după criză. Dintre cei 63 de membri ai Parlamentului, 39 se opun continuării discuţiilor cu UE şi ar putea determina legislativul să ceară renunţarea la pregătirile pentru aderare înainte de alegeri, potrivit unui sondaj din august.

Islanda vede adoptarea euro ca singura optiune pentru a preveni un nou colaps

Comentarii

Comentarii

Lasă un răspuns

%d blogeri au apreciat: