Islanda si-a prezentat cu stil lotul pentru Cupa Mondiala (video)

Islanda, cea mai mica natiune din istorie calificata la un turneu final al Cupei Mondiale, si-a prezentat cu stil jucatorii care vor participa la marea intrecere din Rusia in aceasta vara. Din More »

O companie aeriană îți dă 3.300 de euro/lună să te muți în Islanda și să călătorești în toată lumea

O companie aeriană low-cost din Islanda a lansat un concurs în care caută doi prieteni care să se mute în Islanda și să călătorească gratuit în lume, apoi să producă un conținut More »

“Hotelul” transparent din care se poate vedea aurora boreală, în Islanda

Dacă v-aţi apucat deja să căutaţi destinaţii pentru vacanţa din 2018, avem o propunere. Într-o pădure din Islanda s-a deschis un neobişnuit complex format din nouă capsule cu înveliş transparent. Prin urmare, turiştii More »

In Islanda a devenit ilegal ca femeile sa castige mai puțin decât bărbații

O nouă lege care prevede că este ilegal ca femeile sa fie platite mai putin decat barbatii a intrat în vigoare la 1 ianuarie 2018 in Islanda. Companiile vor trebui să obțină More »

Islanda s-a saturat de numarul prea mare de turisti!

Islanda a devenit o destinaţie turistică atât de populară încât numărul vizitatorilor străini ar urma să depăşească populaţia locală de şapte ori în acest an, astfel că Guvernul islandez se gândeşte dacă More »

Ea este prim-ministrul Islandei. Are trei copii, la fel ca Firea, insa aici se opresc comparatiile

Katrin Jakobsdottir este premierul Islandei din noiembrie 2017. Are numai 41 de ani, pe care nu0i arata deloc, si este mama a trei copii. Katrin Jakobsdottir este liderul Aliantei Verzilor de Stanga. More »

Islanda: Negocierile conduse de Katrin Jakobsdottir pentru formarea guvernului au eșuat

Negocierile cu privire la formarea unei coaliții guvernamentale între Mișcarea Stânga-Verzii și alte trei partide în urma alegerilor parlamentare din 28 octombrie desfășurate în Islanda eu eșuat, a anunțat luni postul de More »

Islanda. Prima centrală cu emisii de carbon negative ne-ar putea salva planeta

Efectele încălzirii globale au fost mai evidente ca niciodată în 2017, dar un nou tip de centrală electrică cu emisii de carbon negative ne-ar putea face viața mai ușoară. Când vorbim de More »

MARE SURPRIZĂ. Islanda, cea mai mică țară care va juca la un Mondial

Insularii au uimit lumea fotbalului și au obținut biletele pentru turneul final organizat, anul viitor, de Rusia. Este al doilea mare șoc creat de nordici, în ultimii doi ani. Islanda va evolua More »

 

Exemplul islandez


Pentru a înțelege costurile, dar mai ales beneficiile renunțării la cooperarea cu sectorul bancar internațional merită studiat exemplul Islandei. Acțiunile factorilor responsabili din cadrul clasei politice islandeze au fost criticate de ”analiștii economici”, iar noi le-am considerat corecte, președintele islandez Ólafur Ragnar Grímsson fiind unul dintre puținii politicieni despre care am scris în termeni elogioși în paginile cotidianului nostru. În fond, Islanda a făcut tot ce este interzis de cutumele politicii europene: treizeci dintre bancherii de top ai țării au intrat la pușcărie pentru acțiuni frauduloase, statul deține controlul tuturor băncilor de pe insulă, au fost tăiate datorii private în valoare de peste 13% din PIB-ul țării, iar o serie de produse financiare, inclusiv creditele ipotecare indexate la dobânzile valutelor străine, au fost declarate ilegale de către Curtea Supremă. Luarea acestor măsuri a isterizat presa internațională, iar presiunile politice asupra acestei țări au fost excepționale. Băncile internaționale nu mai doreau să-i împrumute guvernului de la Reykjavík nici măcar un eurocent, iar agenția Moody’s sugera că Islanda va intra într-un deceniu de decădere economică, cuplată cu o creștere dramatică a șomajului și o scădere drastică a nivelului de viață. Modelul de creștere economică prin îndatorare continuă a fost demontat în mod forțat prin privarea accesului la creditare, statul fiind unicul creditor prezent în economie, însă statul însăși era falit. Merită făcută precizarea că Islandă nu a intrat în faliment din perspectiva plății datoriilor externe, deși aceasta a fost o opțiune viabilă. Guvernul de la Reijkjavík a reușit să îndrepte situația economică fără a recurge la restructurarea datoriei publice, dar politicienii aflați la guvernare s-au declarat dispuși ”să meargă până la capăt” dacă era nevoie. În condițiile în care cetățeanul de rând și agenții economici au fost forțați să consume în limita veniturilor imediate, a existat o contracție economică de 12% (2008-2009), însă economia islandeză a revenit pe creștere în 2011, iar rata șomajului nu a depășit 7% datorită unui management inteligent din partea autorităților. Devalorizarea monedei naționale, deși a avut efect negativ asupra capacității de cumpărare a cetățenilor, a ajutat substanțial turismul și creșterea exporturilor, devenind astfel un factor stimulator în procesul relansării economice. Despre Islanda nu se poate spune că ar fi o țară extrem de prosperă, dar este o țară în creștere și această creștere este sănătoasă, organică și nu se bazează pe o putere de consum transferată prin creditare din viitor în prezent. Dezastrul prevestit de agențiile de rating și analiștii bancari nu a avut loc.

mai mult
Exemplul islandez

Comentarii

Comentarii

Lasă un răspuns

%d blogeri au apreciat: