Islanda: Negocierile conduse de Katrin Jakobsdottir pentru formarea guvernului au eșuat

Negocierile cu privire la formarea unei coaliții guvernamentale între Mișcarea Stânga-Verzii și alte trei partide în urma alegerilor parlamentare din 28 octombrie desfășurate în Islanda eu eșuat, a anunțat luni postul de More »

Islanda. Prima centrală cu emisii de carbon negative ne-ar putea salva planeta

Efectele încălzirii globale au fost mai evidente ca niciodată în 2017, dar un nou tip de centrală electrică cu emisii de carbon negative ne-ar putea face viața mai ușoară. Când vorbim de More »

MARE SURPRIZĂ. Islanda, cea mai mică țară care va juca la un Mondial

Insularii au uimit lumea fotbalului și au obținut biletele pentru turneul final organizat, anul viitor, de Rusia. Este al doilea mare șoc creat de nordici, în ultimii doi ani. Islanda va evolua More »

Un scandal de pedofilie provoacă alegeri anticipate în Islanda

Prim-ministrul islandez a anunțat vineri organizarea de alegeri parlamentare anticipate, al doilea scrutin de acest fel în mai puțin de un an, după retragerea unui partid din coaliția de centru-dreapta, fapt ce More »

Naţionala de tineret joacă meci decisiv cu Islanda pentru calificarea la Euro 2017. Junioarele au obţinut deja două victorii la Trofeul Carpaţi

Naţionala feminină de tineret (sub 19 ani) a câştigat cu 31-26 meciul secund cu Lituania, din cadrul turneului de calificare de la Carballo (Spania). După înfrângerea din prima zi cu Spania, 23-24, More »

Ţara unde nu contează dacă eşti femeie, bărbat, emigrant sau cetăţean: toţi vor primi salariu pe care-l merită

În timp ce mii de femei din întreaga lume cer eliminarea diferenţelor de salarii dintre femei şi bărbaţi, Islanda a sărbătorit ziua internaţională a femeii devenind prima ţară din lume care elimină More »

Pîna si în Islanda , islandezii citesc în presa de la Reykjavík despre guvernul din Rúmenía : „Á nóttunni, eins og þjófnaður !!!”

Dómsmálaráðherra Rúmeníu segir af sér. Floran Iordache, dómsmálaráðherra Rúmeníu, hefur sagt af sér í kjölfar þeirrar mótmælaöldu sem gengið hefur yfir landið síðustu daga.À Mörg hundruð þúsund hafa komið saman til mótmæla More »

Presa din Islanda vorbeste despre protestele gigantice de peste hálf milljón de români

Um það bil hálf milljón Rúmena tók í dag þátt í mótmælum gegn stjórnvöldum. Þau hafa staðið síðastliðna sex daga. Tvö til þrjú hundruð þúsund komu saman í höfuðborginni Búkarest, 45 þúsund More »

Presa islandeza : chiar si în Islanda la Reykjavik, Grindeanu & Dragnea umbla în costume de Jilava „Stjórnvöld í Rúmeníu gefa eftir”

Sorin Grindeanu, forsætisráðherra Rúmeníu, ætlar að draga til baka opinbera tilskipun sem felur í sér að það verður ekki saknæmt að þiggja mútur og misbeita valdi sínu ef ávinningurinn er innan við More »

Si în mica Islanda : Mikill fjöldi Rúmena komu saman til að mótmæla landlægri spillingu

Tæplega 300 þúsund Rúmenar komu saman í höfuðborginni Búkarest og víðar í kvöld til að mótmæla ákvörðun stjórnvalda að lækka hámarksrefsingu fyrir ákveðna gerð spillingarbrota. Stjórnarandstaðan hefur lagt fram vantraust á ríkisstjórn More »

 

Exemplul islandez


Pentru a înțelege costurile, dar mai ales beneficiile renunțării la cooperarea cu sectorul bancar internațional merită studiat exemplul Islandei. Acțiunile factorilor responsabili din cadrul clasei politice islandeze au fost criticate de ”analiștii economici”, iar noi le-am considerat corecte, președintele islandez Ólafur Ragnar Grímsson fiind unul dintre puținii politicieni despre care am scris în termeni elogioși în paginile cotidianului nostru. În fond, Islanda a făcut tot ce este interzis de cutumele politicii europene: treizeci dintre bancherii de top ai țării au intrat la pușcărie pentru acțiuni frauduloase, statul deține controlul tuturor băncilor de pe insulă, au fost tăiate datorii private în valoare de peste 13% din PIB-ul țării, iar o serie de produse financiare, inclusiv creditele ipotecare indexate la dobânzile valutelor străine, au fost declarate ilegale de către Curtea Supremă. Luarea acestor măsuri a isterizat presa internațională, iar presiunile politice asupra acestei țări au fost excepționale. Băncile internaționale nu mai doreau să-i împrumute guvernului de la Reykjavík nici măcar un eurocent, iar agenția Moody’s sugera că Islanda va intra într-un deceniu de decădere economică, cuplată cu o creștere dramatică a șomajului și o scădere drastică a nivelului de viață. Modelul de creștere economică prin îndatorare continuă a fost demontat în mod forțat prin privarea accesului la creditare, statul fiind unicul creditor prezent în economie, însă statul însăși era falit. Merită făcută precizarea că Islandă nu a intrat în faliment din perspectiva plății datoriilor externe, deși aceasta a fost o opțiune viabilă. Guvernul de la Reijkjavík a reușit să îndrepte situația economică fără a recurge la restructurarea datoriei publice, dar politicienii aflați la guvernare s-au declarat dispuși ”să meargă până la capăt” dacă era nevoie. În condițiile în care cetățeanul de rând și agenții economici au fost forțați să consume în limita veniturilor imediate, a existat o contracție economică de 12% (2008-2009), însă economia islandeză a revenit pe creștere în 2011, iar rata șomajului nu a depășit 7% datorită unui management inteligent din partea autorităților. Devalorizarea monedei naționale, deși a avut efect negativ asupra capacității de cumpărare a cetățenilor, a ajutat substanțial turismul și creșterea exporturilor, devenind astfel un factor stimulator în procesul relansării economice. Despre Islanda nu se poate spune că ar fi o țară extrem de prosperă, dar este o țară în creștere și această creștere este sănătoasă, organică și nu se bazează pe o putere de consum transferată prin creditare din viitor în prezent. Dezastrul prevestit de agențiile de rating și analiștii bancari nu a avut loc.

mai mult
Exemplul islandez

Comentarii

Comentarii

Lasă un răspuns

%d blogeri au apreciat: