Naţionala de tineret joacă meci decisiv cu Islanda pentru calificarea la Euro 2017. Junioarele au obţinut deja două victorii la Trofeul Carpaţi

Naţionala feminină de tineret (sub 19 ani) a câştigat cu 31-26 meciul secund cu Lituania, din cadrul turneului de calificare de la Carballo (Spania). După înfrângerea din prima zi cu Spania, 23-24, More »

Ţara unde nu contează dacă eşti femeie, bărbat, emigrant sau cetăţean: toţi vor primi salariu pe care-l merită

În timp ce mii de femei din întreaga lume cer eliminarea diferenţelor de salarii dintre femei şi bărbaţi, Islanda a sărbătorit ziua internaţională a femeii devenind prima ţară din lume care elimină More »

Pîna si în Islanda , islandezii citesc în presa de la Reykjavík despre guvernul din Rúmenía : „Á nóttunni, eins og þjófnaður !!!”

Dómsmálaráðherra Rúmeníu segir af sér. Floran Iordache, dómsmálaráðherra Rúmeníu, hefur sagt af sér í kjölfar þeirrar mótmælaöldu sem gengið hefur yfir landið síðustu daga.À Mörg hundruð þúsund hafa komið saman til mótmæla More »

Presa din Islanda vorbeste despre protestele gigantice de peste hálf milljón de români

Um það bil hálf milljón Rúmena tók í dag þátt í mótmælum gegn stjórnvöldum. Þau hafa staðið síðastliðna sex daga. Tvö til þrjú hundruð þúsund komu saman í höfuðborginni Búkarest, 45 þúsund More »

Presa islandeza : chiar si în Islanda la Reykjavik, Grindeanu & Dragnea umbla în costume de Jilava „Stjórnvöld í Rúmeníu gefa eftir”

Sorin Grindeanu, forsætisráðherra Rúmeníu, ætlar að draga til baka opinbera tilskipun sem felur í sér að það verður ekki saknæmt að þiggja mútur og misbeita valdi sínu ef ávinningurinn er innan við More »

Si în mica Islanda : Mikill fjöldi Rúmena komu saman til að mótmæla landlægri spillingu

Tæplega 300 þúsund Rúmenar komu saman í höfuðborginni Búkarest og víðar í kvöld til að mótmæla ákvörðun stjórnvalda að lækka hámarksrefsingu fyrir ákveðna gerð spillingarbrota. Stjórnarandstaðan hefur lagt fram vantraust á ríkisstjórn More »

Arheologii au găsit un mormânt vechi de 1.000 de ani în Islanda

Arheologii au găsit în Islanda mai multe morminte vechi de 1.000 de ani. Spre surprinderea lor, dintr-unul din ele ieșea un obiect din os, folosit, probabil, la prinderea pieselor vestimentare, și o More »

Sărbătoare în Islanda. Cum au fost primiți acasă ”eroii” de la Euro 2016. ”Există încă basme!”

Eliminați de la Euro 2016, după un parcurs istoric la un turneu final, fotbaliștii reprezentativei nordice au fost primiţi ca nişte eroi la revenirea lor în ţară, luni seara, la Reykjavik. ”Există More »

Radio Romania Actualitati : Dorim sa contactam un roman care locuieste in Islanda pentru un reportaj despre evenimentele actuale de la Reykjavík

Buna ziua, Va contactam cu rugamintea de a ne ajuta cu un contact telefonic al unui roman care locuieste in Islanda si care ar putea sa nerelateze citeva detalii privind consecintele locale More »

Islanda a primit primii refugiati sirieni

Islanda a primit marti primii refugiati sirieni, sase familii plecate dintr-o tabara a Crucii Rosii din Liban, si care au fost primiti la aeroport de prim-ministrul Sigmundur David Gunnlaugsson in persoana, informeaza More »

 

Proiect pentru aderarea Islandei la UE

Ministrul islandez de externe, Ossur Skarphedinsson, a prezentat joi Parlamentului un proiect de lege in vederea aderarii Islandei la UE.

Potrivit textului, care a fost tot ieri luat in dezbatere de deputati, Executivul cere Parlamentului acordul in vederea unei “cereri oficiale de aderare la UE”. Potrivit anturajului premierului social-democrat Johanna Sigurdardottir, votul ar putea avea loc la sfarsitul lui iunie sau inceputul lunii iulie. Daca acordul este dat de Parlament pentru inceperea negocierilor cu Bruxelles-ul, islandezii vor fi chemati anul viitor la referendum pe aceasta tema.
“Islanda este intr-un punct de cotitura. Reconstruirea noii Islande a inceput deja”, a spus ministrul de Externe in Parlament, explicand ca aderarea la UE si adoptarea euro ar permite atragerea de investitii straine.

Noul guvern de stanga islandez, format dupa victoria istorica a Partidului Social-Democrat in alegerile generale din aprilie, a anuntat imediat ca va prezenta Parlamentului un astfel de proiect. Principalul aliat al social-democratilor, Verzii, se opun aderarii la UE, dar se declara deschisi unei “solutii democratice”, printr-un vot parlamentar si un referendum. Coalitia de stanga a invins in alegeri Partidul Independentei (conservator), care era la putere de 18 ani si era acuzat, pe final de mandat, pentru prabusirea economiei Islandei.

Din octombrie anul trecut, rata somajului a crescut de la 2 la 9 la suta. In aceste conditii, 61 la suta dintre islandezi ar fi in favoarea deschideerii negocierilor de aderare la UE, dupa un sondaj difuzat recent de postul de radio RUV…. Proiect pentru aderarea Islandei la UE

Comentarii

Comentarii

Lasă un răspuns

%d blogeri au apreciat: