Profa de gimnastica la Cercul Polar…

0
1902

Nicoleta Branzai, cea care a descoperit-o pe olimpica Monica Rosu, antreneaza copii in cea mai frumoasa tara din lume.

 

 

Nicoleta Branzai, alaturi de fiul ei, a gasit o lume de basm pe taramul Islandei …..

Copiii de la Cercul Polar vor sa calce pe urmele Nadiei Comaneci, antrenati de o focsaneanca ajunsa de doi ani in Islanda. Nicoleta Branzai, fosta profesoara la Clubul Sportiv Scolar de Gimnastica din Focsani, se ocupa acum de pregatirea micutelor gimnaste din cea mai indepartata tara europeana.

Antrenoarea este cea care a descoperit-o pe Monica Rosu, dubla medaliata cu aur la Jocurile Olimpice din 2004. „A fost eleva mea si chiar ma mandresc cu asta. Eu am selectionat-o si am lucrat impreuna primii patru ani si jumatate din viata ei sportiva. Chiar zilele acestea m-a sunat pentru a ma felicita de sarbatori“, ne-a declarat, telefonic, Nicoleta.

Islanda, locul intai in clasamentul ONU

Din 2005, antrenoarea este angajata a Clubului Fimlekafelagid Bjork din capitala islandeza Reykjavik, frecventat de aproximativ 700 de copii. Desi avea o cariera de peste 20 de ani, ea a avut curajul sa inceapa o viata noua in cea mai indepartata tara europeana. Dupa primul an de contract, islandezii au rugat-o sa ramana, iar acum Nicoleta si-a adus si familia.

Focsaneanca recunoaste ca la inceput i-a fost teama de aceasta schimbare, dar intre timp a inceput sa-i placa in Islanda. Nici nu putea fi altfel, caci insula scaldata de apele Atlanticului ocupa primul loc in clasamentul tarilor unde este cel mai bine sa traiesti, realizat in 2007 de Organizatia Natiunilor Unite.

Doar 50 de romani au ajuns la Reykjavik

In Islanda, supranumita „tara ghetii si a focului“, datorita temperaturilor polare, gheizerelor, cascadelor si celor peste 100 de vulcani, ziua are vara aproape 24 de ore, in timp ce iarna soarele abia daca se arata. Aici, pe taramul aurorelor boreale, se traieste aproape ca in povesti. Oamenii castiga bine, speranta de viata este printre cele mai ridicate din Europa, coruptia aproape ca nu exista, iar femeile au un cuvant de spus in politica.

Populatia Islandei nu o depaseste pe cea a judetului Bacau. Cei mai multi islandezi, in jur de 80.000, locuiesc in Reykjavik, considerata cea mai curata capitala din lume. In afara de Nicoleta, doar vreo 50 de romani, printre care si doua handbaliste de la Ramnicu Valcea, au ajuns sa traiasca atat de aproape de Cercul Polar.

Servicii ireprosabile si oameni civilizati

Nicoleta se declara incantata de civilizatia din Islanda. „Serviciile publice sunt civilizate, cu bonuri de ordine la intrare, ca apoi sa te asezi linistit pe o canapea, sa-ti bei cafeaua, totul oferit gratis, asteptand sa ti se afiseze numarul pe care l-ai primit si sa vorbesti cu un functionar care totdeauna este amabil“, povesteste ea.

Si islandezii sunt parca altfel de oameni. „Sunt civilizati, nu te claxoneaza cand sunt grabiti, asteapta rabdatori la rand chiar daca cineva inaintea lor abia se misca. Odata am plecat dintr-un magazin uitand sa iau restul, iar vanzatoarea a alergat dupa mine cu un kron“, povesteste focsaneanca.

Duce dorul elevelor lasate la Focsani

Chiar daca traieste intr-o tara de vis, Nicoleta marturiseste ca, din cand in cand, o incearca totusi dorul de casa. Cel mai mult se gandeste la micutele pe care le-a antrenat. „Imi lipsesc fetitele si colegii cu care am lucrat. Dar nu mai vorbesc despre asta, ca ma podidesc lacrimile!“, ne-a spus Nicoleta.

Acum, elevele ei nu se mai numesc Madalina, Nicoleta, Andreea, Daria sau Oana, ci Katrin, Justina, Heiddis, Kristjana sau Birta. Nu toate viseaza sa ajunga ca Nadia Comaneci. „Unii copii fac gimnastica pur si simplu ca sa invete ceva nou. Ceea ce este destul de dificil de inteles pentru noi. Sunt si copii care doresc sa faca performanta, dar e greu de lucrat doar cu ei. Aici trebuie sa acorzi aceeasi atentie tuturor“, incheie antrenoarea ajunsa la Cercul Polar.

PASIUNE

„Aici, toata lumea face miscare“

Nicoleta Branzai spune ca, in Islanda, exista un adevarat cult pentru sport. „Aici, toata lumea face miscare, de la copiii de 2-3 ani pana la batranii de 70. Vezi peste tot baze sportive moderne, cu terenuri de fotbal, baschet, golf, toate dotate cu nocturne, unde accesul este liber. Fiecare cartier are bazin in aer liber, apa termala fiind calda spre fierbinte. Foarte multi merg dimineata sa inoate, pentru o jumatate de ora, dupa care se duc direct la serviciu. In pauza de pranz, salile de fitness sunt arhipline“, explica antrenoarea de gimnastica.

Lasă un răspuns