Islanda: Negocierile conduse de Katrin Jakobsdottir pentru formarea guvernului au eșuat

Negocierile cu privire la formarea unei coaliții guvernamentale între Mișcarea Stânga-Verzii și alte trei partide în urma alegerilor parlamentare din 28 octombrie desfășurate în Islanda eu eșuat, a anunțat luni postul de More »

Islanda. Prima centrală cu emisii de carbon negative ne-ar putea salva planeta

Efectele încălzirii globale au fost mai evidente ca niciodată în 2017, dar un nou tip de centrală electrică cu emisii de carbon negative ne-ar putea face viața mai ușoară. Când vorbim de More »

MARE SURPRIZĂ. Islanda, cea mai mică țară care va juca la un Mondial

Insularii au uimit lumea fotbalului și au obținut biletele pentru turneul final organizat, anul viitor, de Rusia. Este al doilea mare șoc creat de nordici, în ultimii doi ani. Islanda va evolua More »

Un scandal de pedofilie provoacă alegeri anticipate în Islanda

Prim-ministrul islandez a anunțat vineri organizarea de alegeri parlamentare anticipate, al doilea scrutin de acest fel în mai puțin de un an, după retragerea unui partid din coaliția de centru-dreapta, fapt ce More »

Naţionala de tineret joacă meci decisiv cu Islanda pentru calificarea la Euro 2017. Junioarele au obţinut deja două victorii la Trofeul Carpaţi

Naţionala feminină de tineret (sub 19 ani) a câştigat cu 31-26 meciul secund cu Lituania, din cadrul turneului de calificare de la Carballo (Spania). După înfrângerea din prima zi cu Spania, 23-24, More »

Ţara unde nu contează dacă eşti femeie, bărbat, emigrant sau cetăţean: toţi vor primi salariu pe care-l merită

În timp ce mii de femei din întreaga lume cer eliminarea diferenţelor de salarii dintre femei şi bărbaţi, Islanda a sărbătorit ziua internaţională a femeii devenind prima ţară din lume care elimină More »

Pîna si în Islanda , islandezii citesc în presa de la Reykjavík despre guvernul din Rúmenía : „Á nóttunni, eins og þjófnaður !!!”

Dómsmálaráðherra Rúmeníu segir af sér. Floran Iordache, dómsmálaráðherra Rúmeníu, hefur sagt af sér í kjölfar þeirrar mótmælaöldu sem gengið hefur yfir landið síðustu daga.À Mörg hundruð þúsund hafa komið saman til mótmæla More »

Presa din Islanda vorbeste despre protestele gigantice de peste hálf milljón de români

Um það bil hálf milljón Rúmena tók í dag þátt í mótmælum gegn stjórnvöldum. Þau hafa staðið síðastliðna sex daga. Tvö til þrjú hundruð þúsund komu saman í höfuðborginni Búkarest, 45 þúsund More »

Presa islandeza : chiar si în Islanda la Reykjavik, Grindeanu & Dragnea umbla în costume de Jilava „Stjórnvöld í Rúmeníu gefa eftir”

Sorin Grindeanu, forsætisráðherra Rúmeníu, ætlar að draga til baka opinbera tilskipun sem felur í sér að það verður ekki saknæmt að þiggja mútur og misbeita valdi sínu ef ávinningurinn er innan við More »

Si în mica Islanda : Mikill fjöldi Rúmena komu saman til að mótmæla landlægri spillingu

Tæplega 300 þúsund Rúmenar komu saman í höfuðborginni Búkarest og víðar í kvöld til að mótmæla ákvörðun stjórnvalda að lækka hámarksrefsingu fyrir ákveðna gerð spillingarbrota. Stjórnarandstaðan hefur lagt fram vantraust á ríkisstjórn More »

 

Olli Rehn: Islanda ar fi un candidat ideal la UE

Comisarul european pentru Extindere, Olli Rehn, a declarat intr-un interviu pentru EurActiv ca are o pozitie favorabila pentru o eventuala integrare a Islandei in Uniune. Pozitia sa poate sa fie o surpriza neplacuta pentru liderii europeni care nu au luat in calcul Islanda pana acum, dar una placuta pentru politicienii islandezi care au considerat ca tara lor ar fi gestionat mult mai bine criza daca ar fi fost membra a Uniunii.

Islanda s-a tinut departe de Uniunea Europeana, pana la inceperea crizei, opinia dominanta din insula fiind aceea ca UE nu este o solutie viabila pentru viitor. Dupa ce tara a fost lovita de criza, iar bancile locale au avut de suferit, numeroase voci au apreciat ca, pana la urma, "dracul" nu este atat e negru. Ba chiar mai mult, statutul de membru ar fi constituit un grad de protectie in plus.

Islanda este in schimb membra a EFTA, asociatie din care face in prezent parte alaturi de Norvegia, Elvetia si Liechtenstein. EFTA a fost creata in trecut de Marea Britanie, ca o alternativa la UE. Dupa admiterea Marii Britanii in Uniune, EFTA si-a continuat existenta, diferite state retragandu-se deoarece au fost admise in Uniune, iar altele noi au intrat. EFTA a servit ca exemplu pentru tarile din Est, fiind o anticamera a integrarii in UE. Exemplul cel mai bun este CEFTA, din care a facut parte si Romania (organism care exista si in prezent, desi membrii sai fondatori sunt in UE). Un alt exemplu este BAFTA, compusa din cele trei tari baltice, dar desfiintata cand toate trei au intrat in UE….Capital

Comentarii

Comentarii

Lasă un răspuns

%d blogeri au apreciat: