Islanda: Negocierile conduse de Katrin Jakobsdottir pentru formarea guvernului au eșuat

Negocierile cu privire la formarea unei coaliții guvernamentale între Mișcarea Stânga-Verzii și alte trei partide în urma alegerilor parlamentare din 28 octombrie desfășurate în Islanda eu eșuat, a anunțat luni postul de More »

Islanda. Prima centrală cu emisii de carbon negative ne-ar putea salva planeta

Efectele încălzirii globale au fost mai evidente ca niciodată în 2017, dar un nou tip de centrală electrică cu emisii de carbon negative ne-ar putea face viața mai ușoară. Când vorbim de More »

MARE SURPRIZĂ. Islanda, cea mai mică țară care va juca la un Mondial

Insularii au uimit lumea fotbalului și au obținut biletele pentru turneul final organizat, anul viitor, de Rusia. Este al doilea mare șoc creat de nordici, în ultimii doi ani. Islanda va evolua More »

Un scandal de pedofilie provoacă alegeri anticipate în Islanda

Prim-ministrul islandez a anunțat vineri organizarea de alegeri parlamentare anticipate, al doilea scrutin de acest fel în mai puțin de un an, după retragerea unui partid din coaliția de centru-dreapta, fapt ce More »

Naţionala de tineret joacă meci decisiv cu Islanda pentru calificarea la Euro 2017. Junioarele au obţinut deja două victorii la Trofeul Carpaţi

Naţionala feminină de tineret (sub 19 ani) a câştigat cu 31-26 meciul secund cu Lituania, din cadrul turneului de calificare de la Carballo (Spania). După înfrângerea din prima zi cu Spania, 23-24, More »

Ţara unde nu contează dacă eşti femeie, bărbat, emigrant sau cetăţean: toţi vor primi salariu pe care-l merită

În timp ce mii de femei din întreaga lume cer eliminarea diferenţelor de salarii dintre femei şi bărbaţi, Islanda a sărbătorit ziua internaţională a femeii devenind prima ţară din lume care elimină More »

Pîna si în Islanda , islandezii citesc în presa de la Reykjavík despre guvernul din Rúmenía : „Á nóttunni, eins og þjófnaður !!!”

Dómsmálaráðherra Rúmeníu segir af sér. Floran Iordache, dómsmálaráðherra Rúmeníu, hefur sagt af sér í kjölfar þeirrar mótmælaöldu sem gengið hefur yfir landið síðustu daga.À Mörg hundruð þúsund hafa komið saman til mótmæla More »

Presa din Islanda vorbeste despre protestele gigantice de peste hálf milljón de români

Um það bil hálf milljón Rúmena tók í dag þátt í mótmælum gegn stjórnvöldum. Þau hafa staðið síðastliðna sex daga. Tvö til þrjú hundruð þúsund komu saman í höfuðborginni Búkarest, 45 þúsund More »

Presa islandeza : chiar si în Islanda la Reykjavik, Grindeanu & Dragnea umbla în costume de Jilava „Stjórnvöld í Rúmeníu gefa eftir”

Sorin Grindeanu, forsætisráðherra Rúmeníu, ætlar að draga til baka opinbera tilskipun sem felur í sér að það verður ekki saknæmt að þiggja mútur og misbeita valdi sínu ef ávinningurinn er innan við More »

Si în mica Islanda : Mikill fjöldi Rúmena komu saman til að mótmæla landlægri spillingu

Tæplega 300 þúsund Rúmenar komu saman í höfuðborginni Búkarest og víðar í kvöld til að mótmæla ákvörðun stjórnvalda að lækka hámarksrefsingu fyrir ákveðna gerð spillingarbrota. Stjórnarandstaðan hefur lagt fram vantraust á ríkisstjórn More »

 

Islanda cedeaza si va plati datoriile catre Anglia si Olanda

Olafur Ragnar Grimsson, preşedintele Islandei


Islanda va plăti Marii Britanii şi Olandei cele 4 miliarde de euro pe care guvernele celor două ţări le-au plătit clienţilor băncii Landsbanki, chiar dacă islandezii au respins această idee la un referendum organizat săptămâna trecută, scrie BBC News.

Supus la presiuni imense din partea celor două ţări, Olanda ajungând să ameninţe că Islanda nu va intra în UE până nu îşi plăteşte datoriile, preşedintele islandez Olafur Ragnar Grimsson a declarat că acestea ar putea fi returnate cu banii obţinuţi din vânzarea activelor băncii falimentare.

"Cred că mesajul principal al referendumului este că înainte de a se cere oamenilor obişnuiţi să plătească pentru băncile falimentate, mai degrabă ar trebui utilizate activele din cadrul băncilor în acest sens", a spus Grimsson.

După ce sistemul bancar din Islanda s-a prăbuşit în octombrie 2008, guvernele din Olanda şi Marea Britanie au despăgubit aproximativ 400.000 de persoane care au avut depozite la banca islandeză, care opera în cele două ţări sub numele Icesave, Islanda urmând să decidă asupra modalităţii în care va plăti sumele datorate executivelor celor două ţări.

Din 2008 şi până acum, Islanda nu şi-a achitat datoriile către cele două state, iar islandezii refuză să suporte costurile unei probleme care ţine de afacerile bancare private.

În acest context, ministrul olandez de finanţe Jan Kees de Jager a declarat public că aderarea Islandei la Uniunea Europeană depinde de modul în care ţara va găsi o soluţie pentru a-şi achita datoriile.

În rezolvarea problemei ar mai putea fi implicat şi Fondul Monetar Internaţional (FMI), susţine membrul executivului olandez, care spune că "vrem să implicăm cât mai mult posibil FMI, pentru a se crea pentru Islanda obligaţia ireversibilă că îşi va îndeplini obligaţiile".

Cu privire la respingerea prin referendum de către islandezi a planului de achitare a datoriilor, Grimsson a spus că acest lucru nu trebuie înţeles ca un refuz de a plăti datoriile.

Mai degrabă, spune el, este pus sub semnul întrebării modul în care vor fi garantate plăţile de către stat, dat fiind cadrul legislativ din Uniunea Europeană.

"A cere garanţii statului, fapt care ar presupune că oamenii obişnuiţi ar trebui să-şi asume responsabilitatea, este puţin probabil şi problema ar putea fi disputată prin prisma cadrului legislativ european", a mai spus Grimsson.

Intra in Revolutia Gandul si castiga un iPad pe zi! Aboneaza-te acum la newsletter pe pagina de concurs www.gandul.info/concurs si participi automat la toate tragerile la sorti ramase pana la sfarsitul concursului.

….Islanda cedeaza si va plati datoriile catre Anglia si Olanda

Comentarii

Comentarii

Lasă un răspuns

%d blogeri au apreciat: