Islanda: Negocierile conduse de Katrin Jakobsdottir pentru formarea guvernului au eșuat

Negocierile cu privire la formarea unei coaliții guvernamentale între Mișcarea Stânga-Verzii și alte trei partide în urma alegerilor parlamentare din 28 octombrie desfășurate în Islanda eu eșuat, a anunțat luni postul de More »

Islanda. Prima centrală cu emisii de carbon negative ne-ar putea salva planeta

Efectele încălzirii globale au fost mai evidente ca niciodată în 2017, dar un nou tip de centrală electrică cu emisii de carbon negative ne-ar putea face viața mai ușoară. Când vorbim de More »

MARE SURPRIZĂ. Islanda, cea mai mică țară care va juca la un Mondial

Insularii au uimit lumea fotbalului și au obținut biletele pentru turneul final organizat, anul viitor, de Rusia. Este al doilea mare șoc creat de nordici, în ultimii doi ani. Islanda va evolua More »

Un scandal de pedofilie provoacă alegeri anticipate în Islanda

Prim-ministrul islandez a anunțat vineri organizarea de alegeri parlamentare anticipate, al doilea scrutin de acest fel în mai puțin de un an, după retragerea unui partid din coaliția de centru-dreapta, fapt ce More »

Naţionala de tineret joacă meci decisiv cu Islanda pentru calificarea la Euro 2017. Junioarele au obţinut deja două victorii la Trofeul Carpaţi

Naţionala feminină de tineret (sub 19 ani) a câştigat cu 31-26 meciul secund cu Lituania, din cadrul turneului de calificare de la Carballo (Spania). După înfrângerea din prima zi cu Spania, 23-24, More »

Ţara unde nu contează dacă eşti femeie, bărbat, emigrant sau cetăţean: toţi vor primi salariu pe care-l merită

În timp ce mii de femei din întreaga lume cer eliminarea diferenţelor de salarii dintre femei şi bărbaţi, Islanda a sărbătorit ziua internaţională a femeii devenind prima ţară din lume care elimină More »

Pîna si în Islanda , islandezii citesc în presa de la Reykjavík despre guvernul din Rúmenía : „Á nóttunni, eins og þjófnaður !!!”

Dómsmálaráðherra Rúmeníu segir af sér. Floran Iordache, dómsmálaráðherra Rúmeníu, hefur sagt af sér í kjölfar þeirrar mótmælaöldu sem gengið hefur yfir landið síðustu daga.À Mörg hundruð þúsund hafa komið saman til mótmæla More »

Presa din Islanda vorbeste despre protestele gigantice de peste hálf milljón de români

Um það bil hálf milljón Rúmena tók í dag þátt í mótmælum gegn stjórnvöldum. Þau hafa staðið síðastliðna sex daga. Tvö til þrjú hundruð þúsund komu saman í höfuðborginni Búkarest, 45 þúsund More »

Presa islandeza : chiar si în Islanda la Reykjavik, Grindeanu & Dragnea umbla în costume de Jilava „Stjórnvöld í Rúmeníu gefa eftir”

Sorin Grindeanu, forsætisráðherra Rúmeníu, ætlar að draga til baka opinbera tilskipun sem felur í sér að það verður ekki saknæmt að þiggja mútur og misbeita valdi sínu ef ávinningurinn er innan við More »

Si în mica Islanda : Mikill fjöldi Rúmena komu saman til að mótmæla landlægri spillingu

Tæplega 300 þúsund Rúmenar komu saman í höfuðborginni Búkarest og víðar í kvöld til að mótmæla ákvörðun stjórnvalda að lækka hámarksrefsingu fyrir ákveðna gerð spillingarbrota. Stjórnarandstaðan hefur lagt fram vantraust á ríkisstjórn More »

 

Islanda a preluat controlul celor mai mari două bănci din ţară

Guvernul islandez a preluat, ieri, controlul celor mai mari două bănci din ţară, Kaupthing şi Landsbanki, pentru a evita prăbuşirea întregii economii, potrivit TimesOnline, scrie Mediafax. Problemele celor două bănci, ale căror acţiuni au fost suspendate luni de la tranzacţionare, au stârnit panică în Islanda, iar măsura Guvernului de a garanta depozitele bancare nu a reuşit să calmeze temerile populaţiei. Landesbanki şi a treia mare bancă din Islanda, Glitnir, vor fi naţionalizate în întregime, iar Kaupthing a fost obligată să accepte un împrumut din partea statului. Guvernul islandez a preluat controlul lui Glitnir, la sfârşitul lui septembrie, prin cumpărarea unei participaţii de 75% pentru circa 600 mil. euro, cu scopul de a salva de la faliment compania. Într-o şedinţă desfăşurată luni, Parlamentul islandez a aprobat o lege prin care Guvernul poate dispune de active sau forţa o fuziune, respectiv le poate impune să vândă subsidiarele deţinute în alte state, în principal în Marea Britanie. Băncile islandeze au împrumutat în afara ţării sute de miliarde de lire sterline, în timp ce PIB-ul statului cu o populaţie de aproape 300.000 de locuitori s-a situat la 20 mld. dolari în 2007. În plus faţă de criza financiară internaţională, sectorul bancar din Islanda s-a confruntat, în 2008, şi cu o creştere rapidă a inflaţiei şi efectele supraîncălzirii economiei. Situaţia din Islanda are un impact major în Marea Britanie, unde Landsbanki administrează depozitele a aproximativ 300.000 de clienţi. În cazul unui faliment, clienţii băncii Kaupthing au dreptul la compensaţii de până la 50.000 de lire sterline, din care Guvernul islandez ar urma să acopere pagube de până la 16,317 lire sterline, iar autorităţile britanice ar completa suma…. Curierul National

Comentarii

Comentarii

Lasă un răspuns

%d blogeri au apreciat: