Naţionala de tineret joacă meci decisiv cu Islanda pentru calificarea la Euro 2017. Junioarele au obţinut deja două victorii la Trofeul Carpaţi

Naţionala feminină de tineret (sub 19 ani) a câştigat cu 31-26 meciul secund cu Lituania, din cadrul turneului de calificare de la Carballo (Spania). După înfrângerea din prima zi cu Spania, 23-24, More »

Ţara unde nu contează dacă eşti femeie, bărbat, emigrant sau cetăţean: toţi vor primi salariu pe care-l merită

În timp ce mii de femei din întreaga lume cer eliminarea diferenţelor de salarii dintre femei şi bărbaţi, Islanda a sărbătorit ziua internaţională a femeii devenind prima ţară din lume care elimină More »

Pîna si în Islanda , islandezii citesc în presa de la Reykjavík despre guvernul din Rúmenía : „Á nóttunni, eins og þjófnaður !!!”

Dómsmálaráðherra Rúmeníu segir af sér. Floran Iordache, dómsmálaráðherra Rúmeníu, hefur sagt af sér í kjölfar þeirrar mótmælaöldu sem gengið hefur yfir landið síðustu daga.À Mörg hundruð þúsund hafa komið saman til mótmæla More »

Presa din Islanda vorbeste despre protestele gigantice de peste hálf milljón de români

Um það bil hálf milljón Rúmena tók í dag þátt í mótmælum gegn stjórnvöldum. Þau hafa staðið síðastliðna sex daga. Tvö til þrjú hundruð þúsund komu saman í höfuðborginni Búkarest, 45 þúsund More »

Presa islandeza : chiar si în Islanda la Reykjavik, Grindeanu & Dragnea umbla în costume de Jilava „Stjórnvöld í Rúmeníu gefa eftir”

Sorin Grindeanu, forsætisráðherra Rúmeníu, ætlar að draga til baka opinbera tilskipun sem felur í sér að það verður ekki saknæmt að þiggja mútur og misbeita valdi sínu ef ávinningurinn er innan við More »

Si în mica Islanda : Mikill fjöldi Rúmena komu saman til að mótmæla landlægri spillingu

Tæplega 300 þúsund Rúmenar komu saman í höfuðborginni Búkarest og víðar í kvöld til að mótmæla ákvörðun stjórnvalda að lækka hámarksrefsingu fyrir ákveðna gerð spillingarbrota. Stjórnarandstaðan hefur lagt fram vantraust á ríkisstjórn More »

Arheologii au găsit un mormânt vechi de 1.000 de ani în Islanda

Arheologii au găsit în Islanda mai multe morminte vechi de 1.000 de ani. Spre surprinderea lor, dintr-unul din ele ieșea un obiect din os, folosit, probabil, la prinderea pieselor vestimentare, și o More »

Sărbătoare în Islanda. Cum au fost primiți acasă ”eroii” de la Euro 2016. ”Există încă basme!”

Eliminați de la Euro 2016, după un parcurs istoric la un turneu final, fotbaliștii reprezentativei nordice au fost primiţi ca nişte eroi la revenirea lor în ţară, luni seara, la Reykjavik. ”Există More »

Radio Romania Actualitati : Dorim sa contactam un roman care locuieste in Islanda pentru un reportaj despre evenimentele actuale de la Reykjavík

Buna ziua, Va contactam cu rugamintea de a ne ajuta cu un contact telefonic al unui roman care locuieste in Islanda si care ar putea sa nerelateze citeva detalii privind consecintele locale More »

Islanda a primit primii refugiati sirieni

Islanda a primit marti primii refugiati sirieni, sase familii plecate dintr-o tabara a Crucii Rosii din Liban, si care au fost primiti la aeroport de prim-ministrul Sigmundur David Gunnlaugsson in persoana, informeaza More »

 

Dansând cu balenele

un articol de Leahu Nicolae

2332-133159-clipboard21.jpgIslanda, insula cu cea mai apropiată capitală europeană de Cercul Polar, atrage anual mii de vizitatori datorită peisajelor unice.

O insulă vulcanică în mijlocul Atlanticului de Nord, înconjurată de fiorduri, încălzită de gheizere şi animată de oameni curioşi, mereu dornici de distracţie.

Islanda este totodată ţara cutremurelor de pământ, a câmpiilor nesfârşite, a munţilor şi gheţarilor, dar şi un loc unde prieteniile se leagă mai repede decât ai bea o halbă de bere locală, Viking. O ţară unde copacii sunt mai rari decât locuitorii.

Ce face un islandez dacă se rătăceşte într-o pădure? Întâi de toate, se trezeşte. Bancul emblematic al islandezilor se referă tocmai la ariditatea pământului, răscolit frecvent de erupţii vulcanice şi de cutremure. De la aeroportul din Keflavik, cale de vreo 50 de km până la cea mai septentrională capitală a lumii, Reykjavik, şoseaua traversează o câmpie aridă, negricioasă, din tuf vulcanic, acoperită de o iarbă gălbuie. Situată foarte aproape de Cercul Polar de Nord, capitala Islandei nu excelează prin nimic spectaculos.

Case joase, acoperite cu tablă ondulată colorată (conform normelor antiseismice), mici bisericuţe şi ici-colo clădiri moderne răsărite printre clădirile clasice. Doar Hallgrimskirkja, o catedrală modernă, punct de reper emblematic al oraşului, domină acoperişurile Reykjavik-ului.

Atmosfera de burg nordic tipic este animată însă în weekenduri de spectacole şi festivaluri de muzică şi film. Iceland Airwaves Festival, spre exemplu, este una dintre manifestările de referinţă pentru muzica alternativă.

Patria noctambulilor

Nopţile lungi şi friguroase reprezintă probabil şi motivul pentru care islandezii sunt unii dintre cei mai mari consumatori, dar şi producători de literatură. Se spune chiar că jumătate din locuitorii insulei scriu cărţi, iar cealaltă jumătate, citeşte.

Ceea ce frapeaza europeanul sosit la Reykjavik este însă degajarea localnicilor şi lipsa lor de complexe, antimorozitatea cu care îşi alungă "demonii" zilelor întunecate şi mohorâte din perioada anotimpului rece. Tocmai de aceea, de pe la sfârşitul lunii septembrie, Reykjavik este în permanenţă animat, iar noctambulii se simt aici în largul lor. Toată această efervescenţă a început în anii ’90, când guvernul a ridicat prohibiţia la bere, impusă din 1915 şi până în 1988…

articol complet : Adevarul

Comentarii

Comentarii

One Response to Dansând cu balenele

  1. Ibrahim spune:

    [URL=http://www.queridas.cn/corsi-programmazione] corsi programmazione [/URL] corsi programmazione [URL=http://www.queridas.cn/cameron-diaz-nuda] cameron diaz nuda [/URL] cameron diaz nuda [URL=http://www.queridas.cn/triple] triple [/URL] triple [URL=http://www.queridas.cn/cameron-diaz-nuda] cameron diaz nuda [/URL] cameron diaz nuda [URL=http://www.queridas.cn/corsi-programmazione] corsi programmazione [/URL] corsi programmazione [URL=http://www.queridas.cn/triple] triple [/URL] triple

Lasă un răspuns

%d blogeri au apreciat: