Colonizarea Islandei: începutul unei epopei

0
2506


Trecutul Islandei înainte de secolul al IX-lea este unul obscur, dacă nu chiar inexsistent. Într-un timp foarte restrâns, aici s-a dezvoltat însă o societate extrem de interesantă și de prosperă, care s-a menținut vreme de trei secole, până să fie supusă coroanei norvegiene și apoi celei daneze.
Întrebările la care vom încerca să răspundem azi sunt cine a descoperit și colonizat teritoriul care odinioară era numit, eronat ce-i drept, Ultima Thule. Eronat pentru că ce a descoperit marele navigator Pytheas din Massalia se pare că ar fi fost mai curând arhipelagul Feroe sau Lofoten. Înainte de secolul al VIII-lea, arheologia nu poate afirma nimic concret. Colonizarea insulei se înscrie în activitatea mai largă a vikingilor, care dincolo de raiduri se ocupau foarte mult și cu întemeierea de așezări.
Și totuși, nu putem trece cu vederea faptul că insula nu era necunoscută călugărilor irlandezi, printre care era un lucru obișnuit să se lase în voia valurilor, după cum ne ilustrează și faimoasa călătorie a Sfântului Brendan. Dicuil, călugăr și geograf irlandez, pomenește în geografia sa de o insulă unde strălucea soarele de la mizeul nopții, iar alte dovezi precum Cartea colonizării Islandei a lui Ari Thorgilsson sau toponimia unde apar nume precum papey sau papos (locuri ale paparilor) întăresc ideea unei oarecare explorări a insulei de către semințiile celtice.
mai mult la :
Colonizarea Islandei: începutul unei epopei http://goo.gl/GhQtVb

Lasă un răspuns