Islanda: Negocierile conduse de Katrin Jakobsdottir pentru formarea guvernului au eșuat

Negocierile cu privire la formarea unei coaliții guvernamentale între Mișcarea Stânga-Verzii și alte trei partide în urma alegerilor parlamentare din 28 octombrie desfășurate în Islanda eu eșuat, a anunțat luni postul de More »

Islanda. Prima centrală cu emisii de carbon negative ne-ar putea salva planeta

Efectele încălzirii globale au fost mai evidente ca niciodată în 2017, dar un nou tip de centrală electrică cu emisii de carbon negative ne-ar putea face viața mai ușoară. Când vorbim de More »

MARE SURPRIZĂ. Islanda, cea mai mică țară care va juca la un Mondial

Insularii au uimit lumea fotbalului și au obținut biletele pentru turneul final organizat, anul viitor, de Rusia. Este al doilea mare șoc creat de nordici, în ultimii doi ani. Islanda va evolua More »

Un scandal de pedofilie provoacă alegeri anticipate în Islanda

Prim-ministrul islandez a anunțat vineri organizarea de alegeri parlamentare anticipate, al doilea scrutin de acest fel în mai puțin de un an, după retragerea unui partid din coaliția de centru-dreapta, fapt ce More »

Naţionala de tineret joacă meci decisiv cu Islanda pentru calificarea la Euro 2017. Junioarele au obţinut deja două victorii la Trofeul Carpaţi

Naţionala feminină de tineret (sub 19 ani) a câştigat cu 31-26 meciul secund cu Lituania, din cadrul turneului de calificare de la Carballo (Spania). După înfrângerea din prima zi cu Spania, 23-24, More »

Ţara unde nu contează dacă eşti femeie, bărbat, emigrant sau cetăţean: toţi vor primi salariu pe care-l merită

În timp ce mii de femei din întreaga lume cer eliminarea diferenţelor de salarii dintre femei şi bărbaţi, Islanda a sărbătorit ziua internaţională a femeii devenind prima ţară din lume care elimină More »

Pîna si în Islanda , islandezii citesc în presa de la Reykjavík despre guvernul din Rúmenía : „Á nóttunni, eins og þjófnaður !!!”

Dómsmálaráðherra Rúmeníu segir af sér. Floran Iordache, dómsmálaráðherra Rúmeníu, hefur sagt af sér í kjölfar þeirrar mótmælaöldu sem gengið hefur yfir landið síðustu daga.À Mörg hundruð þúsund hafa komið saman til mótmæla More »

Presa din Islanda vorbeste despre protestele gigantice de peste hálf milljón de români

Um það bil hálf milljón Rúmena tók í dag þátt í mótmælum gegn stjórnvöldum. Þau hafa staðið síðastliðna sex daga. Tvö til þrjú hundruð þúsund komu saman í höfuðborginni Búkarest, 45 þúsund More »

Presa islandeza : chiar si în Islanda la Reykjavik, Grindeanu & Dragnea umbla în costume de Jilava „Stjórnvöld í Rúmeníu gefa eftir”

Sorin Grindeanu, forsætisráðherra Rúmeníu, ætlar að draga til baka opinbera tilskipun sem felur í sér að það verður ekki saknæmt að þiggja mútur og misbeita valdi sínu ef ávinningurinn er innan við More »

Si în mica Islanda : Mikill fjöldi Rúmena komu saman til að mótmæla landlægri spillingu

Tæplega 300 þúsund Rúmenar komu saman í höfuðborginni Búkarest og víðar í kvöld til að mótmæla ákvörðun stjórnvalda að lækka hámarksrefsingu fyrir ákveðna gerð spillingarbrota. Stjórnarandstaðan hefur lagt fram vantraust á ríkisstjórn More »

 

Stânga proeuropeană se instalează la conducerea Islandei cotropite de criză

Coaliţia de stânga din Islanda a obţinut o victorie istorică în faţa partidului conservator, sancţionat sâmbătă de alegători, din cauza crizei economice care afectează ţara.

Pentru prima dată, coaliţia for­ma­tă din social-democraţi Verzi a obţinut o majoritate absolută în Parlament, po­trivit rezultatelor definitive date publi­ci­tăţii duminică, informează NewsIn. Astfel, Johanna Sigurdardottir, în vârstă de 66 de ani, şefă a guvernului interimar numit în februarie, urmează să fie menţinută în funcţie. Formaţiunea sa, Partidul Social-Democrat, a obţinut 20 de fotolii în Parlament, cu aproape o treime din voturi. Aliaţii săi, Verzii, au obţinut 14 mandate, din totalul de 63 în Parlament.

Proeuropeană convinsă, cu orientări homosexuale declarate, Johanna Sigurdardottir este considerată marea învingătoare a scrutinului. Fost ministru pentru afaceri sociale, a intrat în politică în urmă cu 31 de ani şi a devenit în februarie 2009 prima femeie numită în funcţia de premier islandez, la conducerea unei coaliţii interimare. Cunoscută pentru angajamentul său în favoarea persoanelor în vârstă, a celor cu dizabilităţi şi, în general, a celor cu probleme, feminista poreclită „Sfânta Johanna“ a afirmat că justiţia şi egalitatea socială vor reprezenta princi­palele valori ale coaliţiei sale. Ea şi-a luat angajamentul de a face totul pentru reconstruirea rapidă a sectorului bancar, afectat grav în toamnă de criza finan­ciară internaţională.

Orientarea sa sexuală nu a fost nicio­dată o problemă în Islanda, unde căsă­toria cu Jonina Ledsdottir, o scriitoare în vârstă de 54 de ani, este menţionată inclusiv pe site-ul oficial al Guvernului. Ea a refuzat însă întotdeauna să vorbească în public sau să acorde interviuri despre viaţa sa privată. Considerat responsabil de prăbuşirea sectorului bancar în toamnă, Partidul Independenţei (conservator), aflat la putere în perioada respectivă, a obţinut numai 16 mandate, cu nouă mai puţin decât avea înainte de scrutin. Partidul Cetăţenesc, formaţiune de stânga fondată recent, a intrat în Parlament cu patru fotolii. Aproape 228.000 de alegători din această ţară situată în Atlanticul de Nord au fost chemaţi la urne pentru a-şi alege parlamentarii.

Rata de participare a fost de 85,1%, potrivit cotidianului “Morgunbladid”, faţă de 83,6% în 2007. Potrivit procedurii obişnuite, prin­ci­pa­lele două partide vor începe ne­go­cierile. Cele două formaţiuni vor trebui să ajungă la un acord, în primul rând, asupra aderării la Uniunea Europeană, principalul punct de divergenţă. Si­gur­dardottir a amintit că este în favoarea unei cereri imediate de aderare, în timp ce ecologiştii se opun, în special pentru a apăra sectorul pescuitului, care asigură 36,6% din exporturile totale ale ţării…. sursa : www.Cotidianul.ro

Comentarii

Comentarii

Lasă un răspuns

%d blogeri au apreciat: