Islanda si-a prezentat cu stil lotul pentru Cupa Mondiala (video)

Islanda, cea mai mica natiune din istorie calificata la un turneu final al Cupei Mondiale, si-a prezentat cu stil jucatorii care vor participa la marea intrecere din Rusia in aceasta vara. Din More »

O companie aeriană îți dă 3.300 de euro/lună să te muți în Islanda și să călătorești în toată lumea

O companie aeriană low-cost din Islanda a lansat un concurs în care caută doi prieteni care să se mute în Islanda și să călătorească gratuit în lume, apoi să producă un conținut More »

“Hotelul” transparent din care se poate vedea aurora boreală, în Islanda

Dacă v-aţi apucat deja să căutaţi destinaţii pentru vacanţa din 2018, avem o propunere. Într-o pădure din Islanda s-a deschis un neobişnuit complex format din nouă capsule cu înveliş transparent. Prin urmare, turiştii More »

In Islanda a devenit ilegal ca femeile sa castige mai puțin decât bărbații

O nouă lege care prevede că este ilegal ca femeile sa fie platite mai putin decat barbatii a intrat în vigoare la 1 ianuarie 2018 in Islanda. Companiile vor trebui să obțină More »

Islanda s-a saturat de numarul prea mare de turisti!

Islanda a devenit o destinaţie turistică atât de populară încât numărul vizitatorilor străini ar urma să depăşească populaţia locală de şapte ori în acest an, astfel că Guvernul islandez se gândeşte dacă More »

Ea este prim-ministrul Islandei. Are trei copii, la fel ca Firea, insa aici se opresc comparatiile

Katrin Jakobsdottir este premierul Islandei din noiembrie 2017. Are numai 41 de ani, pe care nu0i arata deloc, si este mama a trei copii. Katrin Jakobsdottir este liderul Aliantei Verzilor de Stanga. More »

Islanda: Negocierile conduse de Katrin Jakobsdottir pentru formarea guvernului au eșuat

Negocierile cu privire la formarea unei coaliții guvernamentale între Mișcarea Stânga-Verzii și alte trei partide în urma alegerilor parlamentare din 28 octombrie desfășurate în Islanda eu eșuat, a anunțat luni postul de More »

Islanda. Prima centrală cu emisii de carbon negative ne-ar putea salva planeta

Efectele încălzirii globale au fost mai evidente ca niciodată în 2017, dar un nou tip de centrală electrică cu emisii de carbon negative ne-ar putea face viața mai ușoară. Când vorbim de More »

MARE SURPRIZĂ. Islanda, cea mai mică țară care va juca la un Mondial

Insularii au uimit lumea fotbalului și au obținut biletele pentru turneul final organizat, anul viitor, de Rusia. Este al doilea mare șoc creat de nordici, în ultimii doi ani. Islanda va evolua More »

 

Stânga proeuropeană se instalează la conducerea Islandei cotropite de criză

Coaliţia de stânga din Islanda a obţinut o victorie istorică în faţa partidului conservator, sancţionat sâmbătă de alegători, din cauza crizei economice care afectează ţara.

Pentru prima dată, coaliţia for­ma­tă din social-democraţi Verzi a obţinut o majoritate absolută în Parlament, po­trivit rezultatelor definitive date publi­ci­tăţii duminică, informează NewsIn. Astfel, Johanna Sigurdardottir, în vârstă de 66 de ani, şefă a guvernului interimar numit în februarie, urmează să fie menţinută în funcţie. Formaţiunea sa, Partidul Social-Democrat, a obţinut 20 de fotolii în Parlament, cu aproape o treime din voturi. Aliaţii săi, Verzii, au obţinut 14 mandate, din totalul de 63 în Parlament.

Proeuropeană convinsă, cu orientări homosexuale declarate, Johanna Sigurdardottir este considerată marea învingătoare a scrutinului. Fost ministru pentru afaceri sociale, a intrat în politică în urmă cu 31 de ani şi a devenit în februarie 2009 prima femeie numită în funcţia de premier islandez, la conducerea unei coaliţii interimare. Cunoscută pentru angajamentul său în favoarea persoanelor în vârstă, a celor cu dizabilităţi şi, în general, a celor cu probleme, feminista poreclită „Sfânta Johanna“ a afirmat că justiţia şi egalitatea socială vor reprezenta princi­palele valori ale coaliţiei sale. Ea şi-a luat angajamentul de a face totul pentru reconstruirea rapidă a sectorului bancar, afectat grav în toamnă de criza finan­ciară internaţională.

Orientarea sa sexuală nu a fost nicio­dată o problemă în Islanda, unde căsă­toria cu Jonina Ledsdottir, o scriitoare în vârstă de 54 de ani, este menţionată inclusiv pe site-ul oficial al Guvernului. Ea a refuzat însă întotdeauna să vorbească în public sau să acorde interviuri despre viaţa sa privată. Considerat responsabil de prăbuşirea sectorului bancar în toamnă, Partidul Independenţei (conservator), aflat la putere în perioada respectivă, a obţinut numai 16 mandate, cu nouă mai puţin decât avea înainte de scrutin. Partidul Cetăţenesc, formaţiune de stânga fondată recent, a intrat în Parlament cu patru fotolii. Aproape 228.000 de alegători din această ţară situată în Atlanticul de Nord au fost chemaţi la urne pentru a-şi alege parlamentarii.

Rata de participare a fost de 85,1%, potrivit cotidianului “Morgunbladid”, faţă de 83,6% în 2007. Potrivit procedurii obişnuite, prin­ci­pa­lele două partide vor începe ne­go­cierile. Cele două formaţiuni vor trebui să ajungă la un acord, în primul rând, asupra aderării la Uniunea Europeană, principalul punct de divergenţă. Si­gur­dardottir a amintit că este în favoarea unei cereri imediate de aderare, în timp ce ecologiştii se opun, în special pentru a apăra sectorul pescuitului, care asigură 36,6% din exporturile totale ale ţării…. sursa : www.Cotidianul.ro

Comentarii

Comentarii

Lasă un răspuns

%d blogeri au apreciat: