Un scandal de pedofilie provoacă alegeri anticipate în Islanda

Prim-ministrul islandez a anunțat vineri organizarea de alegeri parlamentare anticipate, al doilea scrutin de acest fel în mai puțin de un an, după retragerea unui partid din coaliția de centru-dreapta, fapt ce More »

Naţionala de tineret joacă meci decisiv cu Islanda pentru calificarea la Euro 2017. Junioarele au obţinut deja două victorii la Trofeul Carpaţi

Naţionala feminină de tineret (sub 19 ani) a câştigat cu 31-26 meciul secund cu Lituania, din cadrul turneului de calificare de la Carballo (Spania). După înfrângerea din prima zi cu Spania, 23-24, More »

Ţara unde nu contează dacă eşti femeie, bărbat, emigrant sau cetăţean: toţi vor primi salariu pe care-l merită

În timp ce mii de femei din întreaga lume cer eliminarea diferenţelor de salarii dintre femei şi bărbaţi, Islanda a sărbătorit ziua internaţională a femeii devenind prima ţară din lume care elimină More »

Pîna si în Islanda , islandezii citesc în presa de la Reykjavík despre guvernul din Rúmenía : „Á nóttunni, eins og þjófnaður !!!”

Dómsmálaráðherra Rúmeníu segir af sér. Floran Iordache, dómsmálaráðherra Rúmeníu, hefur sagt af sér í kjölfar þeirrar mótmælaöldu sem gengið hefur yfir landið síðustu daga.À Mörg hundruð þúsund hafa komið saman til mótmæla More »

Presa din Islanda vorbeste despre protestele gigantice de peste hálf milljón de români

Um það bil hálf milljón Rúmena tók í dag þátt í mótmælum gegn stjórnvöldum. Þau hafa staðið síðastliðna sex daga. Tvö til þrjú hundruð þúsund komu saman í höfuðborginni Búkarest, 45 þúsund More »

Presa islandeza : chiar si în Islanda la Reykjavik, Grindeanu & Dragnea umbla în costume de Jilava „Stjórnvöld í Rúmeníu gefa eftir”

Sorin Grindeanu, forsætisráðherra Rúmeníu, ætlar að draga til baka opinbera tilskipun sem felur í sér að það verður ekki saknæmt að þiggja mútur og misbeita valdi sínu ef ávinningurinn er innan við More »

Si în mica Islanda : Mikill fjöldi Rúmena komu saman til að mótmæla landlægri spillingu

Tæplega 300 þúsund Rúmenar komu saman í höfuðborginni Búkarest og víðar í kvöld til að mótmæla ákvörðun stjórnvalda að lækka hámarksrefsingu fyrir ákveðna gerð spillingarbrota. Stjórnarandstaðan hefur lagt fram vantraust á ríkisstjórn More »

Arheologii au găsit un mormânt vechi de 1.000 de ani în Islanda

Arheologii au găsit în Islanda mai multe morminte vechi de 1.000 de ani. Spre surprinderea lor, dintr-unul din ele ieșea un obiect din os, folosit, probabil, la prinderea pieselor vestimentare, și o More »

Sărbătoare în Islanda. Cum au fost primiți acasă ”eroii” de la Euro 2016. ”Există încă basme!”

Eliminați de la Euro 2016, după un parcurs istoric la un turneu final, fotbaliștii reprezentativei nordice au fost primiţi ca nişte eroi la revenirea lor în ţară, luni seara, la Reykjavik. ”Există More »

Radio Romania Actualitati : Dorim sa contactam un roman care locuieste in Islanda pentru un reportaj despre evenimentele actuale de la Reykjavík

Buna ziua, Va contactam cu rugamintea de a ne ajuta cu un contact telefonic al unui roman care locuieste in Islanda si care ar putea sa nerelateze citeva detalii privind consecintele locale More »

 

Scurta istorie a revolutiei pasnice din Islanda (VIDEO)


Despre primavara araba ati auzit sigur, dar cat stiti despre revolutia pasnica intamplata in Islanda?
In Islanda, populatia a facut guvernul sa demisioneze, bancile au fost nationalizate, s-a decis neplata datoriei catre Marea Britanie si Olanda din cauza proastelor lor politici financiare si s-a incercat crearea unei adunari populare pentru regandirea Constitutiei. Si toate astea s-au intamplat in mod pasnic.

 
2008: A fost nationalizata principala banca a tarii. Moneda se prabuseste, bursa isi suspenda activitatea. Tara este in faliment.

 
2009: Protestele de strada duc la convocarea alegerilor anticipate si la demisia primului ministru, iar activitatea Guvernului este blocata. Continua situatia economica nefavorabila.
Prin lege, se propune rambursarea datoriei faţă de Marea Britanie  şi Ţările de Jos, prin plata a 3.500 de milioane de euro, suma pe care toate familiile islandeze trebuie sa o achite lunar pentru următorii 15 ani la 5,5% dobândă.

 
2010: Oamenii ies  în stradă şi cer să li se prezinte legea referendumului.

În ianuarie 2010, preşedintele, care refuzase sa o ratifice, anunţă că vor exista consultări.

Referendumul a avut loc în martie şi a spus NU in proportie de 93% achitarii datoriei.
Guvernul a demarat o investigaţie pentru a-i depista pe cei vinovati de intrarea tarii in criza. Si a inceput prin arestarea mai multor bancheri şi directori de top. Interpol a emis un ordin. Toti bancherii implicati părăsesc ţara.

mai multe la :

Comentarii

Comentarii

Lasă un răspuns

%d blogeri au apreciat: