Islanda: Negocierile conduse de Katrin Jakobsdottir pentru formarea guvernului au eșuat

Negocierile cu privire la formarea unei coaliții guvernamentale între Mișcarea Stânga-Verzii și alte trei partide în urma alegerilor parlamentare din 28 octombrie desfășurate în Islanda eu eșuat, a anunțat luni postul de More »

Islanda. Prima centrală cu emisii de carbon negative ne-ar putea salva planeta

Efectele încălzirii globale au fost mai evidente ca niciodată în 2017, dar un nou tip de centrală electrică cu emisii de carbon negative ne-ar putea face viața mai ușoară. Când vorbim de More »

MARE SURPRIZĂ. Islanda, cea mai mică țară care va juca la un Mondial

Insularii au uimit lumea fotbalului și au obținut biletele pentru turneul final organizat, anul viitor, de Rusia. Este al doilea mare șoc creat de nordici, în ultimii doi ani. Islanda va evolua More »

Un scandal de pedofilie provoacă alegeri anticipate în Islanda

Prim-ministrul islandez a anunțat vineri organizarea de alegeri parlamentare anticipate, al doilea scrutin de acest fel în mai puțin de un an, după retragerea unui partid din coaliția de centru-dreapta, fapt ce More »

Naţionala de tineret joacă meci decisiv cu Islanda pentru calificarea la Euro 2017. Junioarele au obţinut deja două victorii la Trofeul Carpaţi

Naţionala feminină de tineret (sub 19 ani) a câştigat cu 31-26 meciul secund cu Lituania, din cadrul turneului de calificare de la Carballo (Spania). După înfrângerea din prima zi cu Spania, 23-24, More »

Ţara unde nu contează dacă eşti femeie, bărbat, emigrant sau cetăţean: toţi vor primi salariu pe care-l merită

În timp ce mii de femei din întreaga lume cer eliminarea diferenţelor de salarii dintre femei şi bărbaţi, Islanda a sărbătorit ziua internaţională a femeii devenind prima ţară din lume care elimină More »

Pîna si în Islanda , islandezii citesc în presa de la Reykjavík despre guvernul din Rúmenía : „Á nóttunni, eins og þjófnaður !!!”

Dómsmálaráðherra Rúmeníu segir af sér. Floran Iordache, dómsmálaráðherra Rúmeníu, hefur sagt af sér í kjölfar þeirrar mótmælaöldu sem gengið hefur yfir landið síðustu daga.À Mörg hundruð þúsund hafa komið saman til mótmæla More »

Presa din Islanda vorbeste despre protestele gigantice de peste hálf milljón de români

Um það bil hálf milljón Rúmena tók í dag þátt í mótmælum gegn stjórnvöldum. Þau hafa staðið síðastliðna sex daga. Tvö til þrjú hundruð þúsund komu saman í höfuðborginni Búkarest, 45 þúsund More »

Presa islandeza : chiar si în Islanda la Reykjavik, Grindeanu & Dragnea umbla în costume de Jilava „Stjórnvöld í Rúmeníu gefa eftir”

Sorin Grindeanu, forsætisráðherra Rúmeníu, ætlar að draga til baka opinbera tilskipun sem felur í sér að það verður ekki saknæmt að þiggja mútur og misbeita valdi sínu ef ávinningurinn er innan við More »

Si în mica Islanda : Mikill fjöldi Rúmena komu saman til að mótmæla landlægri spillingu

Tæplega 300 þúsund Rúmenar komu saman í höfuðborginni Búkarest og víðar í kvöld til að mótmæla ákvörðun stjórnvalda að lækka hámarksrefsingu fyrir ákveðna gerð spillingarbrota. Stjórnarandstaðan hefur lagt fram vantraust á ríkisstjórn More »

 

Scriitorii care vin din frig | Islanda


Indridason, plasat saptamana trecuta pe locul doi cu volumul Hypothermie (Editura Metailie), a tasnit acum in frunte". 14.000 de exemplare epuizate intr-o saptamana.

….Roman pastelat si melancolic, strain de trepidatia "politistelor" obisnuite, Hypothermia ne transporta intr-o toamna la Reykjavik si in imprejurimile sale. Maria, cincuagenara, este descoperita spanzurata in cabana ei de pe malul lavului Thingvellir de catre cea mai buna prietena a sa, Karen. Dupa autopsie, politia ajunge la concluzia ca este vorba despre o sinucidere. Nu dupa multa vreme, Erlendur primeste vizita lui Karen, care ii marturiseste ca Maria nu era genul de femeie care sa-si puna capat zilelor (ipoteza care se intalneste cu propriile intuitii ale inspectorului) si, in plus, ii pune la dispozitie o caseta audio care contine inregistrarea unei intalniri a Mariei cu un medium, la care aceasta se dusese ca s-o intalneasca pe defuncta sa mama, care ii promisese ca ii va da un semn din lumea de dincolo. Erlendur reia ancheta, desi nu dispunea de niciun element suspect, si, incet-incet, descopera mai multe piste: fostul sot al Mariei avusese un trecut agitat si incepuse o legatura amoroasa cu o fosta iubita, era plin de datorii, iar Maria insasi era posesoarea unei serioase averi. O intriga paralela ne descrie disparitia, cu 30 de ani in urma, a unui cuplu aflat la plimbare pe malurile lacului. Si, de aici, tema subiacenta a romanului, care pune in discutie problema existentei fantomelor, in care islandezii continua sa creada. Cu obstinatie, rationalul Elendur se vas stradui sa dialogheze cu umbrele mortilor si cu proprii demoni, oferind o rezolvare uluitoare a misterului crimei……

Am amintit cugetarea a lui Indridason ca sa revin, cumva, la prezumtia din randurile liminare ale acestui articol. Nu cumva lipsa de gust pentru romane politiste a publicului nostru (si reprezentarea destul de firava a genului la noi) sunt, intre altele, si o consecinta a faptului ca, vreme de cincizeci de ani, nu prea am avut, oficial, cunostinta de crimele din societatea noastra?….

BESTSELLER INTERNATIONAL/ Scriitorii care vin din frig

Comentarii

Comentarii

Lasă un răspuns

%d blogeri au apreciat: