Islanda si-a prezentat cu stil lotul pentru Cupa Mondiala (video)

Islanda, cea mai mica natiune din istorie calificata la un turneu final al Cupei Mondiale, si-a prezentat cu stil jucatorii care vor participa la marea intrecere din Rusia in aceasta vara. Din More »

O companie aeriană îți dă 3.300 de euro/lună să te muți în Islanda și să călătorești în toată lumea

O companie aeriană low-cost din Islanda a lansat un concurs în care caută doi prieteni care să se mute în Islanda și să călătorească gratuit în lume, apoi să producă un conținut More »

“Hotelul” transparent din care se poate vedea aurora boreală, în Islanda

Dacă v-aţi apucat deja să căutaţi destinaţii pentru vacanţa din 2018, avem o propunere. Într-o pădure din Islanda s-a deschis un neobişnuit complex format din nouă capsule cu înveliş transparent. Prin urmare, turiştii More »

In Islanda a devenit ilegal ca femeile sa castige mai puțin decât bărbații

O nouă lege care prevede că este ilegal ca femeile sa fie platite mai putin decat barbatii a intrat în vigoare la 1 ianuarie 2018 in Islanda. Companiile vor trebui să obțină More »

Islanda s-a saturat de numarul prea mare de turisti!

Islanda a devenit o destinaţie turistică atât de populară încât numărul vizitatorilor străini ar urma să depăşească populaţia locală de şapte ori în acest an, astfel că Guvernul islandez se gândeşte dacă More »

Ea este prim-ministrul Islandei. Are trei copii, la fel ca Firea, insa aici se opresc comparatiile

Katrin Jakobsdottir este premierul Islandei din noiembrie 2017. Are numai 41 de ani, pe care nu0i arata deloc, si este mama a trei copii. Katrin Jakobsdottir este liderul Aliantei Verzilor de Stanga. More »

Islanda: Negocierile conduse de Katrin Jakobsdottir pentru formarea guvernului au eșuat

Negocierile cu privire la formarea unei coaliții guvernamentale între Mișcarea Stânga-Verzii și alte trei partide în urma alegerilor parlamentare din 28 octombrie desfășurate în Islanda eu eșuat, a anunțat luni postul de More »

Islanda. Prima centrală cu emisii de carbon negative ne-ar putea salva planeta

Efectele încălzirii globale au fost mai evidente ca niciodată în 2017, dar un nou tip de centrală electrică cu emisii de carbon negative ne-ar putea face viața mai ușoară. Când vorbim de More »

MARE SURPRIZĂ. Islanda, cea mai mică țară care va juca la un Mondial

Insularii au uimit lumea fotbalului și au obținut biletele pentru turneul final organizat, anul viitor, de Rusia. Este al doilea mare șoc creat de nordici, în ultimii doi ani. Islanda va evolua More »

Un scandal de pedofilie provoacă alegeri anticipate în Islanda

Prim-ministrul islandez a anunțat vineri organizarea de alegeri parlamentare anticipate, al doilea scrutin de acest fel în mai puțin de un an, după retragerea unui partid din coaliția de centru-dreapta, fapt ce More »

 

Să revenim la oile noastre! – Hrútar / Rams / Despre oameni şi oi

Transilvania Film aduce pe ecranele cinematografelor din România Hrútar / Rams / Despre oameni şi oi, o tragi-comedie islandeză despre doi fraţi care nu şi-au mai vorbit de patru decenii. Filmul regizat de Grimur Hakonarson a câştigat Un Certain Regard, la Cannes Film Festival 2015 şi premiul publicului la TIFF 2015.

„O nouă dovadă că cinematografia islandeză (a) există şi (b) are o aromă inconfundabilă de nebunie amestecată cu tandreţe.” (AV Club)

Backgroundul de film documentar al regizorului islandez îşi spune cuvântul într-o poveste simplă, dar extrem de emoţionantă, născută din încăpăţânarea care îi caracterizează pe fermierii islandezii. Viaţa bărboşilor mucaliţi se desfăşoară previzibil, într-o apropiere simbiotică cu prietenii şi partenerii lor de viaţă, oile. Hakonarson povesteşte că ideea filmului a plecat din propria experienţă cu oamenii din zonele rurale din Islanda. Părinţii lui fuseseră crescuţi la ţară, unde regizorul a lucrat vară de vară până la vârsta de 17 ani, timp în care şi-a format o sensibilitate pentru genul de poveşti, personaje şi limbaj vizual specifice Islandei rurale.

rams-951903l

Sinopsis
Într-o vale izolată din Islanda, Gummi şi Kiddi trăiesc unul lângă celălalt, împărţind o turmă de oi de rasă pură, considerată una dintre cele mai bune din ţară. Cei doi sunt premiaţi constant pentru berbecii lor. Cu toate că împart pământul şi stilul de viaţă, fraţii nu şi-au mai vorbit de patru decenii. Atunci când o boală incurabilă (scrapie – o afecţiune a sistemului nervos) infectează turma lui Kiddi, toată valea devine ameninţată iar autorităţile decid să eutanasieze animalele pentru a opri răspândirea. Însă fraţii nu pot accepta asta aşa că luptă, Kiddi cu puşca, Gummi cu mintea, să îşi salveze animalele.

„Conflictele dintre vecini sunt foarte obişnuite în Islanda rurală. Eu personal ştiu multe exemple de vecini care s-au certat şi apoi nu şi-au mai vorbit timp de decenii. De cele mai multe ori chiar uită de la ce s-au luat. Islandezii sunt oameni încăpăţânaţi şi autonomi, vor să fie proprii stăpâni şi n-au încredere în nimic care vine din exterior. E acolo un filon de gândire independentă care uneori sfidează logica”, spune regizorul şi scenaristul Grimur Hakonarson.

http://agenda.liternet.ro/articol/20649/Comunicat-de-presa/Sa-revenim-la-oile-noastre-Hrutar-Rams-Despre-oameni-si-oi.html

Comentarii

Comentarii

Lasă un răspuns

%d blogeri au apreciat: