Islanda: Negocierile conduse de Katrin Jakobsdottir pentru formarea guvernului au eșuat

Negocierile cu privire la formarea unei coaliții guvernamentale între Mișcarea Stânga-Verzii și alte trei partide în urma alegerilor parlamentare din 28 octombrie desfășurate în Islanda eu eșuat, a anunțat luni postul de More »

Islanda. Prima centrală cu emisii de carbon negative ne-ar putea salva planeta

Efectele încălzirii globale au fost mai evidente ca niciodată în 2017, dar un nou tip de centrală electrică cu emisii de carbon negative ne-ar putea face viața mai ușoară. Când vorbim de More »

MARE SURPRIZĂ. Islanda, cea mai mică țară care va juca la un Mondial

Insularii au uimit lumea fotbalului și au obținut biletele pentru turneul final organizat, anul viitor, de Rusia. Este al doilea mare șoc creat de nordici, în ultimii doi ani. Islanda va evolua More »

Un scandal de pedofilie provoacă alegeri anticipate în Islanda

Prim-ministrul islandez a anunțat vineri organizarea de alegeri parlamentare anticipate, al doilea scrutin de acest fel în mai puțin de un an, după retragerea unui partid din coaliția de centru-dreapta, fapt ce More »

Naţionala de tineret joacă meci decisiv cu Islanda pentru calificarea la Euro 2017. Junioarele au obţinut deja două victorii la Trofeul Carpaţi

Naţionala feminină de tineret (sub 19 ani) a câştigat cu 31-26 meciul secund cu Lituania, din cadrul turneului de calificare de la Carballo (Spania). După înfrângerea din prima zi cu Spania, 23-24, More »

Ţara unde nu contează dacă eşti femeie, bărbat, emigrant sau cetăţean: toţi vor primi salariu pe care-l merită

În timp ce mii de femei din întreaga lume cer eliminarea diferenţelor de salarii dintre femei şi bărbaţi, Islanda a sărbătorit ziua internaţională a femeii devenind prima ţară din lume care elimină More »

Pîna si în Islanda , islandezii citesc în presa de la Reykjavík despre guvernul din Rúmenía : „Á nóttunni, eins og þjófnaður !!!”

Dómsmálaráðherra Rúmeníu segir af sér. Floran Iordache, dómsmálaráðherra Rúmeníu, hefur sagt af sér í kjölfar þeirrar mótmælaöldu sem gengið hefur yfir landið síðustu daga.À Mörg hundruð þúsund hafa komið saman til mótmæla More »

Presa din Islanda vorbeste despre protestele gigantice de peste hálf milljón de români

Um það bil hálf milljón Rúmena tók í dag þátt í mótmælum gegn stjórnvöldum. Þau hafa staðið síðastliðna sex daga. Tvö til þrjú hundruð þúsund komu saman í höfuðborginni Búkarest, 45 þúsund More »

Presa islandeza : chiar si în Islanda la Reykjavik, Grindeanu & Dragnea umbla în costume de Jilava „Stjórnvöld í Rúmeníu gefa eftir”

Sorin Grindeanu, forsætisráðherra Rúmeníu, ætlar að draga til baka opinbera tilskipun sem felur í sér að það verður ekki saknæmt að þiggja mútur og misbeita valdi sínu ef ávinningurinn er innan við More »

Si în mica Islanda : Mikill fjöldi Rúmena komu saman til að mótmæla landlægri spillingu

Tæplega 300 þúsund Rúmenar komu saman í höfuðborginni Búkarest og víðar í kvöld til að mótmæla ákvörðun stjórnvalda að lækka hámarksrefsingu fyrir ákveðna gerð spillingarbrota. Stjórnarandstaðan hefur lagt fram vantraust á ríkisstjórn More »

 

Rusia şi Islanda reiau săptămâna viitoare discuţiile legate de un eventual împrumut

Ministerul de finanţe al Rusiei va purta săptămâna viitoare noi discuţii cu rerezentanţi ai Islandei, în urma cărora va face propuneri guvernului în legătură cu un eventual împrumut acordat statului insular din nordul Atlanticului, a spus sâmbătă ministrul adjunct de finanţe, citat de Reuters.

Islanda, care s-a confruntat cu colapsul sistemului său bancar anul trecut, a cerut pentru prima dată bani Rusiei în octombrie 2008, trimiţând o delegaţie la Moscova în acest sens.

"Vor veni săptâmâna viitoare. Vom avea o discuţie şi vom prezenta recomandările noastre (guvernului) în legătură cu acest împrumut", a spus ministrul adjunct de finanţe al Rusiei, Dmitri Pankin, care a refuzat să dea detalii referitor la suma pe care Rusia ar putea-o împrumuta Islandei.

Iniţial, Islanda indicase suma de 4 miliarde euro – aproximativ 5,7 miliarde dolari -, însă Rusia a lăsat de înţeles că este vorba de un împrumut prea mare şi a menţionat, în decembrie, o sumă potenţială de 500 milioane dolari.

De la cererea iniţială din partea Islandei, economia Rusiei a intrat în prima recesiune din acest deceniu, iar o treime din rezervele de valute şi aur ale Rusiei a fost cheltuită pentru o depreciere controlată a rublei.

Totuşi, Rusia deţine încă a treia rezervă valutară şi de aur din lume, din care circa 30% este plasată în bonuri ale Trezoreriei SUA.

Luna trecută, Pankin a declarat, pentru Reuters, că atunci când discuţiile despre un posibil împrumut acordat Islandei au început, Rusia nu se aştepta ca economia sa să ajungă să înregistreze probleme atât de grave. Totuşi, oficialul rus a ţinut să precizeze că nu ştie dacă un eventual împrumut acordat Islandei mai reprezintă sau nu o chestiune de actualitate.

Noile discuţii legate de un ajutor rusesc pentru Islanda au loc în contextul în care autorităţile islandeze au căzut de acord, sâmbătă, să ramburseze bani Marii Britanii şi Olandei în contul compensaţiilor plătite de Londra şi Amsterdam pentru britanicii şi olandezii care şi-au pierdut economiile ţinute la banca islandeză Landsbanki, intrată în incapacitate de plată.

Acordul semnat de schema de compensare a depozitelor din Islanda presupune efectuarea de plăţi timp de 15 ani, cu o perioadă de graţie de şapte ani. Un purtător de cuvânt al Trezoreriei britanice a apreciat acordul drept un pas pozitiv pentru relaţiile dintre marea Britanie şi Islanda.

Relaţiile diplomatice dintre Londra şi Reykjavik s-au răcit în octombrie 2008, după ce guvernul britanic s-a folosit de legislaţia anti-teroristă pentru a confisca active islandeze. În replică, Islanda a ameninţat să va da în judecată guvernul britanic.

Circa 300.000 de depunători britanici au fost afectaţi de colapsul băncii islandeze Landsbanki.

Criza financiară mondială a băgat în faliment anul trecut principalele bănci islandeze, în condiţiile în care acestea ajunseseră la active totale de aproape zece ori mai mari decât produsul intern brut al Islandei, stat cu o populaţie de doar 320.000 de locuitori. Islanda a fost nevoită să naţionalizeze principalele trei bănci ale ţării – Kaupthing, Landsbanki şi Glitnir.

La finalul lunii mai, guvernul islandez a cerut Parlamentului votarea unei legi în vederea aderării Islandei la UE….. http://www.standard.ro/articles/print_article/98015

Comentarii

Comentarii

Lasă un răspuns

%d blogeri au apreciat: