Grupurile de protecţia animalelor sunt furioase pe decizia autorităţilor de a-l omorî pe urs, în loc să îşi încarce armele cu săgeţi tranchilizante, disponibile la doar o oră distanţă de poliţişti.

Ursul a fost zărit de către un fermier plimbându-se agale pe lângă un drum din apropierea oraşului Skagafjördur, miercuri dimineaţă.

Experţii au declarat că ursul a sosit în Islanda pe o bucată de gheaţă iar legile locale permit uciderea acestor animale, deşi sunt pe lista speciilor pe cale de dispariţie, în cazul în care acestea ameninţă viaţa oamenilor sau a vitelor.

Şeful poliţiei, cel care a luat decizia de a-l omorî pe urs a declarat că tranchilizantele erau prea departe de locaţia lor iar ursul se mişca prea repede, existând şansa să îl piardă din vedere.

Veterinarul oraşului însă, a precizat că el deţinea tranchilizantele necesare pentru a imobiliza ursul. Acesta a declarat că poliţia ar fi trebuit să îl prindă pe urs viu, întrucât aveau metode.

Urşii sosesc în Islanda plutind pe calote glaciare, iar prima dovadă a prezenţei unui urs polar în această ţară datează din anul 890. Ultima dată când un urs polar a fost văzut în Islanda a fost în 1993, când un pescar l-a zărit pe animal înotând în largul coastei. Şi acela a fost ucis… Realitatea