Islanda: Negocierile conduse de Katrin Jakobsdottir pentru formarea guvernului au eșuat

Negocierile cu privire la formarea unei coaliții guvernamentale între Mișcarea Stânga-Verzii și alte trei partide în urma alegerilor parlamentare din 28 octombrie desfășurate în Islanda eu eșuat, a anunțat luni postul de More »

Islanda. Prima centrală cu emisii de carbon negative ne-ar putea salva planeta

Efectele încălzirii globale au fost mai evidente ca niciodată în 2017, dar un nou tip de centrală electrică cu emisii de carbon negative ne-ar putea face viața mai ușoară. Când vorbim de More »

MARE SURPRIZĂ. Islanda, cea mai mică țară care va juca la un Mondial

Insularii au uimit lumea fotbalului și au obținut biletele pentru turneul final organizat, anul viitor, de Rusia. Este al doilea mare șoc creat de nordici, în ultimii doi ani. Islanda va evolua More »

Un scandal de pedofilie provoacă alegeri anticipate în Islanda

Prim-ministrul islandez a anunțat vineri organizarea de alegeri parlamentare anticipate, al doilea scrutin de acest fel în mai puțin de un an, după retragerea unui partid din coaliția de centru-dreapta, fapt ce More »

Naţionala de tineret joacă meci decisiv cu Islanda pentru calificarea la Euro 2017. Junioarele au obţinut deja două victorii la Trofeul Carpaţi

Naţionala feminină de tineret (sub 19 ani) a câştigat cu 31-26 meciul secund cu Lituania, din cadrul turneului de calificare de la Carballo (Spania). După înfrângerea din prima zi cu Spania, 23-24, More »

Ţara unde nu contează dacă eşti femeie, bărbat, emigrant sau cetăţean: toţi vor primi salariu pe care-l merită

În timp ce mii de femei din întreaga lume cer eliminarea diferenţelor de salarii dintre femei şi bărbaţi, Islanda a sărbătorit ziua internaţională a femeii devenind prima ţară din lume care elimină More »

Pîna si în Islanda , islandezii citesc în presa de la Reykjavík despre guvernul din Rúmenía : „Á nóttunni, eins og þjófnaður !!!”

Dómsmálaráðherra Rúmeníu segir af sér. Floran Iordache, dómsmálaráðherra Rúmeníu, hefur sagt af sér í kjölfar þeirrar mótmælaöldu sem gengið hefur yfir landið síðustu daga.À Mörg hundruð þúsund hafa komið saman til mótmæla More »

Presa din Islanda vorbeste despre protestele gigantice de peste hálf milljón de români

Um það bil hálf milljón Rúmena tók í dag þátt í mótmælum gegn stjórnvöldum. Þau hafa staðið síðastliðna sex daga. Tvö til þrjú hundruð þúsund komu saman í höfuðborginni Búkarest, 45 þúsund More »

Presa islandeza : chiar si în Islanda la Reykjavik, Grindeanu & Dragnea umbla în costume de Jilava „Stjórnvöld í Rúmeníu gefa eftir”

Sorin Grindeanu, forsætisráðherra Rúmeníu, ætlar að draga til baka opinbera tilskipun sem felur í sér að það verður ekki saknæmt að þiggja mútur og misbeita valdi sínu ef ávinningurinn er innan við More »

Si în mica Islanda : Mikill fjöldi Rúmena komu saman til að mótmæla landlægri spillingu

Tæplega 300 þúsund Rúmenar komu saman í höfuðborginni Búkarest og víðar í kvöld til að mótmæla ákvörðun stjórnvalda að lækka hámarksrefsingu fyrir ákveðna gerð spillingarbrota. Stjórnarandstaðan hefur lagt fram vantraust á ríkisstjórn More »

 

Pinguinii şi românii nu se dau duşi din Islanda

PLIMBARE

După exodul de islandezi în Danemarca şi Norvegia, cei 200 de români care au rezistat crizei islandeze spun că lucrurile se îndreaptă pe Tărâmul Gheţurilor şi că trăiesc mai bine decât în România. 1 /2. PLIMBARECândva un paradis îngheţat al bunăstării, Islanda a devenit, la propriu şi la figurat, acel iad fierbinte pe care-l vedeam câteodată pictat pe pereţii bisericilor. Vulcanii fumegă zi şi noapte, iar prăbuşirea sistemului bancar de la sfârşitul anului 2008 au făcut din insula-congelator una dintre vedetele negative ale crizei mondiale.

100 de români au fugit

Aşa a început să se audă de mii de islandezi care aleg să emigreze în Norvegia sau în Danemarca, ceea ce era de neconceput acum câţiva ani, când insula de lângă Cercul Polar era un fel de campioană mondială în privinţa standardului de viaţă. Iar mii de emigranţi înseamnă enorm la o populaţie de 400.000 de locuitori. Un indicator îl reprezintă şi variaţia micii comunităţi româneşti de aici.

Erau 300 până nu demult, dar o treime dintre ei, adică în jur de 100, au părăsit Islanda în cursul anului trecut. Cei 200 rămaşi spun însă că ce-a fost mai rău a trecut şi că au început să prindă rădăcini în solul stâncos al insulei. Trăiesc în epicentrul crizei economice, resimt creşterea preţurilor din import, scumpirea cu 50% a alimentelor, dar ţin să-şi liniştească rudele din România: „Nu e dracul chiar atât de negru. Titlurile din presă sunt mari, dar neadevărate”. Pledoaria aparţine Lorenei, care trăieşte în nordul insulei, în Akureyri. De 10 ani într-o altă lume În capitala Islandei, Andrei Manolescu este profesor de fizică la universitate. „Mi-e greu să mă gândesc că m-aş întoarce vreodată în România”, spune proaspătul cetăţean islandez, deşi criza i-a scăzut salariul cu 6%. E foarte apropiat de cei şapte studenţi români care învaţă aici. „Toţi muncesc, iar salariul lor ajunge la aproape 1.400 de euro şi sunt foarte mulţumiţi”, afirmă profesorul. Când a început criza, s-a străduit să termine de plătit ratele la casă din ultimele rezerve financiare. „E o ţară scumpă pentru că e izolată. Fructele, legumele, mâncarea venită din import plus chiria care e minimum 500 de euro pentru o garsonieră te usucă dacă nu ştii săţi programezi lunar cheltuielile”, a completat Andrei Manolescu.

ARTICOL COMPLET LA :

http://www.evz.ro/

Comentarii

Comentarii

2 Responses to Pinguinii şi românii nu se dau duşi din Islanda

  1. eu spune:

    Intrebare pentru autorul articolului:
    SUNT PINGUINI IN ISLANDA?????????????

  2. bogdan spune:

    se merita sa vii in islanda?

Lasă un răspuns

%d blogeri au apreciat: