Un scandal de pedofilie provoacă alegeri anticipate în Islanda

Prim-ministrul islandez a anunțat vineri organizarea de alegeri parlamentare anticipate, al doilea scrutin de acest fel în mai puțin de un an, după retragerea unui partid din coaliția de centru-dreapta, fapt ce More »

Naţionala de tineret joacă meci decisiv cu Islanda pentru calificarea la Euro 2017. Junioarele au obţinut deja două victorii la Trofeul Carpaţi

Naţionala feminină de tineret (sub 19 ani) a câştigat cu 31-26 meciul secund cu Lituania, din cadrul turneului de calificare de la Carballo (Spania). După înfrângerea din prima zi cu Spania, 23-24, More »

Ţara unde nu contează dacă eşti femeie, bărbat, emigrant sau cetăţean: toţi vor primi salariu pe care-l merită

În timp ce mii de femei din întreaga lume cer eliminarea diferenţelor de salarii dintre femei şi bărbaţi, Islanda a sărbătorit ziua internaţională a femeii devenind prima ţară din lume care elimină More »

Pîna si în Islanda , islandezii citesc în presa de la Reykjavík despre guvernul din Rúmenía : „Á nóttunni, eins og þjófnaður !!!”

Dómsmálaráðherra Rúmeníu segir af sér. Floran Iordache, dómsmálaráðherra Rúmeníu, hefur sagt af sér í kjölfar þeirrar mótmælaöldu sem gengið hefur yfir landið síðustu daga.À Mörg hundruð þúsund hafa komið saman til mótmæla More »

Presa din Islanda vorbeste despre protestele gigantice de peste hálf milljón de români

Um það bil hálf milljón Rúmena tók í dag þátt í mótmælum gegn stjórnvöldum. Þau hafa staðið síðastliðna sex daga. Tvö til þrjú hundruð þúsund komu saman í höfuðborginni Búkarest, 45 þúsund More »

Presa islandeza : chiar si în Islanda la Reykjavik, Grindeanu & Dragnea umbla în costume de Jilava „Stjórnvöld í Rúmeníu gefa eftir”

Sorin Grindeanu, forsætisráðherra Rúmeníu, ætlar að draga til baka opinbera tilskipun sem felur í sér að það verður ekki saknæmt að þiggja mútur og misbeita valdi sínu ef ávinningurinn er innan við More »

Si în mica Islanda : Mikill fjöldi Rúmena komu saman til að mótmæla landlægri spillingu

Tæplega 300 þúsund Rúmenar komu saman í höfuðborginni Búkarest og víðar í kvöld til að mótmæla ákvörðun stjórnvalda að lækka hámarksrefsingu fyrir ákveðna gerð spillingarbrota. Stjórnarandstaðan hefur lagt fram vantraust á ríkisstjórn More »

Arheologii au găsit un mormânt vechi de 1.000 de ani în Islanda

Arheologii au găsit în Islanda mai multe morminte vechi de 1.000 de ani. Spre surprinderea lor, dintr-unul din ele ieșea un obiect din os, folosit, probabil, la prinderea pieselor vestimentare, și o More »

Sărbătoare în Islanda. Cum au fost primiți acasă ”eroii” de la Euro 2016. ”Există încă basme!”

Eliminați de la Euro 2016, după un parcurs istoric la un turneu final, fotbaliștii reprezentativei nordice au fost primiţi ca nişte eroi la revenirea lor în ţară, luni seara, la Reykjavik. ”Există More »

Radio Romania Actualitati : Dorim sa contactam un roman care locuieste in Islanda pentru un reportaj despre evenimentele actuale de la Reykjavík

Buna ziua, Va contactam cu rugamintea de a ne ajuta cu un contact telefonic al unui roman care locuieste in Islanda si care ar putea sa nerelateze citeva detalii privind consecintele locale More »

 

Parlamentul din Islanda a lansat vineri dezbaterea privind o posibilă aderare la UE

Parlamentul islandez a lansat vineri după-amiază dezbaterea privind cererea de aderare a Islandei la Uniunea Europeană prezentată de noul guvern, însă un vot ar putea avea loc cel mai devreme luni.

Preşedintele Parlamentului le-a cerut deputaţilor să se pregătească pentru dezbateri prelungite vineri. Deşi nu este exclusă posibilitatea de a relua dezbaterile sâmbătă, cu siguranţă nu vor exista discuţii duminică, astfel că un scrutin ar putea fi organizat abia luni.

Ministrul islandez de externe Ossur Skarphedinsson a supus Parlamentului la 28 mai un proiect de lege pentru aderarea Islandei la UE, cerându-le deputaţilor acordul prealabil.
Dacă Parlamentul va aproba începerea negocierilor cu Bruxelles-ul, islandezii vor fi chemaţi să se pronunţe prin referendum cu privire la această aderare, potrivit ministrului.

Noul Guvern islandez de stânga a anunţat în ziua formării sale, la 10 mai, după o victorie electorală istorică, că va supune planul aderării la UE votului în Parlament.

Premierul Johanna Sigurdardottir, care pledează în favoarea adoptării monedei euro, este de părere că lansarea discuţiilor cu UE va obţine o majoritate în legislativ. Principalul său aliat, Partidul Ecologist de stânga, se opune aderării, dar s-a declarat deschis faţă de o "soluţie democratică" privind UE, printr-un vot în Parlament şi organizarea unui referendum.

Islanda aplică deja o mare parte din normele europene, în baza apartenenţei sale la spaţiul economic european. Însă principalul obstacol în calea unei eventuale aderări îl reprezintă limitele privind pescuitul şi respectarea cotelor europene.

Suedia, Danemarca şi Finlanda au anunţat că vor ajuta Islanda să adere la UE, iar această susţinere este cu atât mai importantă cu cât ideea extinderii blocului nu mai este agreată de marile put… (mai mult…)

Comentarii

Comentarii

Lasă un răspuns

%d blogeri au apreciat: