Islanda si-a prezentat cu stil lotul pentru Cupa Mondiala (video)

Islanda, cea mai mica natiune din istorie calificata la un turneu final al Cupei Mondiale, si-a prezentat cu stil jucatorii care vor participa la marea intrecere din Rusia in aceasta vara. Din More »

O companie aeriană îți dă 3.300 de euro/lună să te muți în Islanda și să călătorești în toată lumea

O companie aeriană low-cost din Islanda a lansat un concurs în care caută doi prieteni care să se mute în Islanda și să călătorească gratuit în lume, apoi să producă un conținut More »

“Hotelul” transparent din care se poate vedea aurora boreală, în Islanda

Dacă v-aţi apucat deja să căutaţi destinaţii pentru vacanţa din 2018, avem o propunere. Într-o pădure din Islanda s-a deschis un neobişnuit complex format din nouă capsule cu înveliş transparent. Prin urmare, turiştii More »

In Islanda a devenit ilegal ca femeile sa castige mai puțin decât bărbații

O nouă lege care prevede că este ilegal ca femeile sa fie platite mai putin decat barbatii a intrat în vigoare la 1 ianuarie 2018 in Islanda. Companiile vor trebui să obțină More »

Islanda s-a saturat de numarul prea mare de turisti!

Islanda a devenit o destinaţie turistică atât de populară încât numărul vizitatorilor străini ar urma să depăşească populaţia locală de şapte ori în acest an, astfel că Guvernul islandez se gândeşte dacă More »

Ea este prim-ministrul Islandei. Are trei copii, la fel ca Firea, insa aici se opresc comparatiile

Katrin Jakobsdottir este premierul Islandei din noiembrie 2017. Are numai 41 de ani, pe care nu0i arata deloc, si este mama a trei copii. Katrin Jakobsdottir este liderul Aliantei Verzilor de Stanga. More »

Islanda: Negocierile conduse de Katrin Jakobsdottir pentru formarea guvernului au eșuat

Negocierile cu privire la formarea unei coaliții guvernamentale între Mișcarea Stânga-Verzii și alte trei partide în urma alegerilor parlamentare din 28 octombrie desfășurate în Islanda eu eșuat, a anunțat luni postul de More »

Islanda. Prima centrală cu emisii de carbon negative ne-ar putea salva planeta

Efectele încălzirii globale au fost mai evidente ca niciodată în 2017, dar un nou tip de centrală electrică cu emisii de carbon negative ne-ar putea face viața mai ușoară. Când vorbim de More »

MARE SURPRIZĂ. Islanda, cea mai mică țară care va juca la un Mondial

Insularii au uimit lumea fotbalului și au obținut biletele pentru turneul final organizat, anul viitor, de Rusia. Este al doilea mare șoc creat de nordici, în ultimii doi ani. Islanda va evolua More »

Un scandal de pedofilie provoacă alegeri anticipate în Islanda

Prim-ministrul islandez a anunțat vineri organizarea de alegeri parlamentare anticipate, al doilea scrutin de acest fel în mai puțin de un an, după retragerea unui partid din coaliția de centru-dreapta, fapt ce More »

 

Nobel pentru afirmarea Islandei

1955 Halldór Laxness (1902-1998) primeşte singurul Premiu Nobel literar acordat vreodată Islandei. Academia Suedeză i-a atribuit Nobelul literar lui Halldór Laxness (1902-1998) pentru „via sa forţă etică ce a reînnoit marea artă narativă a Islandei“.

Numele real al lui Halldór Laxness era Guðjónsson şi se născuse la 23 aprilie 1902, înReykjavik, capitala Islandei, într-un mediu social modest. Curând însă, se mută, împreună cu familia sa, la o fermă situată într-o zonă mai rurală din împrejurimile capitalei – Laxnes, nume pe care îl va adopta ulterior pentru a-şi semna scrierile. Publică primul articol la 14 ani sub semnătura „H.G.“

După ce împlineşte 18 ani, intră într-o fază mistică şi, în 1922, se alătură abaţiei St. Maurice et St. Maur din Clervaux, Luxembourg. Este botezat în ritul catolic anul următor. Se foloseşte de liniştea abaţiei pentru a studia extensiv, pe cont propriu, literatura, franceza, latina, teologia şi filosofia.

Este puternic influenţat de spiritul literar al lui Strinberg, de filosofia şi expresionismul german, de suprarealism şi de Joyce. Ghidat de aceste influenţe, publică primul său roman, „Marele ţesător din Caşmir“, în 1927, o carte contradictorie în care transpune evoluţia sa filosofică şi ideologică şi în care transpare opoziţia dintre chemarea spirituală şi atacţia exercitată asupra sa de către materialism şi realism. Opoziţia va deveni evidentă în anii următori şi îi va provoca o schimbare de direcţie.

Nobel pentru afirmarea Islandei

Comentarii

Comentarii

Lasă un răspuns

%d blogeri au apreciat: