Islanda: Negocierile conduse de Katrin Jakobsdottir pentru formarea guvernului au eșuat

Negocierile cu privire la formarea unei coaliții guvernamentale între Mișcarea Stânga-Verzii și alte trei partide în urma alegerilor parlamentare din 28 octombrie desfășurate în Islanda eu eșuat, a anunțat luni postul de More »

Islanda. Prima centrală cu emisii de carbon negative ne-ar putea salva planeta

Efectele încălzirii globale au fost mai evidente ca niciodată în 2017, dar un nou tip de centrală electrică cu emisii de carbon negative ne-ar putea face viața mai ușoară. Când vorbim de More »

MARE SURPRIZĂ. Islanda, cea mai mică țară care va juca la un Mondial

Insularii au uimit lumea fotbalului și au obținut biletele pentru turneul final organizat, anul viitor, de Rusia. Este al doilea mare șoc creat de nordici, în ultimii doi ani. Islanda va evolua More »

Un scandal de pedofilie provoacă alegeri anticipate în Islanda

Prim-ministrul islandez a anunțat vineri organizarea de alegeri parlamentare anticipate, al doilea scrutin de acest fel în mai puțin de un an, după retragerea unui partid din coaliția de centru-dreapta, fapt ce More »

Naţionala de tineret joacă meci decisiv cu Islanda pentru calificarea la Euro 2017. Junioarele au obţinut deja două victorii la Trofeul Carpaţi

Naţionala feminină de tineret (sub 19 ani) a câştigat cu 31-26 meciul secund cu Lituania, din cadrul turneului de calificare de la Carballo (Spania). După înfrângerea din prima zi cu Spania, 23-24, More »

Ţara unde nu contează dacă eşti femeie, bărbat, emigrant sau cetăţean: toţi vor primi salariu pe care-l merită

În timp ce mii de femei din întreaga lume cer eliminarea diferenţelor de salarii dintre femei şi bărbaţi, Islanda a sărbătorit ziua internaţională a femeii devenind prima ţară din lume care elimină More »

Pîna si în Islanda , islandezii citesc în presa de la Reykjavík despre guvernul din Rúmenía : „Á nóttunni, eins og þjófnaður !!!”

Dómsmálaráðherra Rúmeníu segir af sér. Floran Iordache, dómsmálaráðherra Rúmeníu, hefur sagt af sér í kjölfar þeirrar mótmælaöldu sem gengið hefur yfir landið síðustu daga.À Mörg hundruð þúsund hafa komið saman til mótmæla More »

Presa din Islanda vorbeste despre protestele gigantice de peste hálf milljón de români

Um það bil hálf milljón Rúmena tók í dag þátt í mótmælum gegn stjórnvöldum. Þau hafa staðið síðastliðna sex daga. Tvö til þrjú hundruð þúsund komu saman í höfuðborginni Búkarest, 45 þúsund More »

Presa islandeza : chiar si în Islanda la Reykjavik, Grindeanu & Dragnea umbla în costume de Jilava „Stjórnvöld í Rúmeníu gefa eftir”

Sorin Grindeanu, forsætisráðherra Rúmeníu, ætlar að draga til baka opinbera tilskipun sem felur í sér að það verður ekki saknæmt að þiggja mútur og misbeita valdi sínu ef ávinningurinn er innan við More »

Si în mica Islanda : Mikill fjöldi Rúmena komu saman til að mótmæla landlægri spillingu

Tæplega 300 þúsund Rúmenar komu saman í höfuðborginni Búkarest og víðar í kvöld til að mótmæla ákvörðun stjórnvalda að lækka hámarksrefsingu fyrir ákveðna gerð spillingarbrota. Stjórnarandstaðan hefur lagt fram vantraust á ríkisstjórn More »

 

Islandezii voteaza astazi daca sa-si plateasca datoriile sau n

Reykjavik in timpul crizei, ziua polara, bezna  financiara :

Aproape 4 miliarde de euro este datoria pe care au acumulat-o bancile islandeze fata de deponenti din Marea Britanie si din Olanda, in special, iar astazi Islanda organizeaza primul sau referendum, de la declararea independentei fata de Danemarca, in 1944, in care cetatenii vor fi intrebati daca sunt sau nu de acord ca statul islandez sa suporte din propriul buget datoria sistemului bancar.

Prcatic, pentru cei 317.000 de islandezi, plata datoriei ar insemna apoi o paguba de aproximativ 12.000 de euro pentru fiecare locuitor, bani care vor trebui acoperiti prin masuri sociale si fiscale dure.

Islanda a devenit tara europeana cel mai grav afectata de criza financiara internationala, din cauza propriului sistem bancar, care a oferit multi ani plasamente extrem de avantajoase financiar pentru zeci de mii de deponenti  din Marea Britanie si din Olanda.

Se  asteapta insa ca peste 90% din votanti sa respinga plata datoriilor, iar ceea ce se va intampla dupa acest ipotetic pas ramane inca in sfera necunoscutelor de tip financiar.

Islanda nu primeste in acest moment nici un pachet financiar extren, ajutorul de 4,6 miliarde de euro de la Fondul Monetar International fiind in stand-by, functie de rezultatele referendumului.

Islanda nu face parte din Uniunea Europeana, iar recenta incredere pe care islandezii au avut-o legata de ideea aderarii tarii la acest organism se afla insa in scadere dramatica, potrivit ultimelor sondaje…..

Islandezii voteaza astazi daca sa-si plateasca datoriile sau nu

Islandezii voteaza astazi daca sa-si plateasca datoriile sau nu
Aproape 4 miliarde de euro este datoria pe care au acumulat-o bancile islandeze fata de deponenti din Marea Britanie si din Olanda, in special, iar astazi Islanda organizeaza […]

Comentarii

Comentarii

Lasă un răspuns

%d blogeri au apreciat: