Islanda si-a prezentat cu stil lotul pentru Cupa Mondiala (video)

Islanda, cea mai mica natiune din istorie calificata la un turneu final al Cupei Mondiale, si-a prezentat cu stil jucatorii care vor participa la marea intrecere din Rusia in aceasta vara. Din More »

O companie aeriană îți dă 3.300 de euro/lună să te muți în Islanda și să călătorești în toată lumea

O companie aeriană low-cost din Islanda a lansat un concurs în care caută doi prieteni care să se mute în Islanda și să călătorească gratuit în lume, apoi să producă un conținut More »

“Hotelul” transparent din care se poate vedea aurora boreală, în Islanda

Dacă v-aţi apucat deja să căutaţi destinaţii pentru vacanţa din 2018, avem o propunere. Într-o pădure din Islanda s-a deschis un neobişnuit complex format din nouă capsule cu înveliş transparent. Prin urmare, turiştii More »

In Islanda a devenit ilegal ca femeile sa castige mai puțin decât bărbații

O nouă lege care prevede că este ilegal ca femeile sa fie platite mai putin decat barbatii a intrat în vigoare la 1 ianuarie 2018 in Islanda. Companiile vor trebui să obțină More »

Islanda s-a saturat de numarul prea mare de turisti!

Islanda a devenit o destinaţie turistică atât de populară încât numărul vizitatorilor străini ar urma să depăşească populaţia locală de şapte ori în acest an, astfel că Guvernul islandez se gândeşte dacă More »

Ea este prim-ministrul Islandei. Are trei copii, la fel ca Firea, insa aici se opresc comparatiile

Katrin Jakobsdottir este premierul Islandei din noiembrie 2017. Are numai 41 de ani, pe care nu0i arata deloc, si este mama a trei copii. Katrin Jakobsdottir este liderul Aliantei Verzilor de Stanga. More »

Islanda: Negocierile conduse de Katrin Jakobsdottir pentru formarea guvernului au eșuat

Negocierile cu privire la formarea unei coaliții guvernamentale între Mișcarea Stânga-Verzii și alte trei partide în urma alegerilor parlamentare din 28 octombrie desfășurate în Islanda eu eșuat, a anunțat luni postul de More »

Islanda. Prima centrală cu emisii de carbon negative ne-ar putea salva planeta

Efectele încălzirii globale au fost mai evidente ca niciodată în 2017, dar un nou tip de centrală electrică cu emisii de carbon negative ne-ar putea face viața mai ușoară. Când vorbim de More »

MARE SURPRIZĂ. Islanda, cea mai mică țară care va juca la un Mondial

Insularii au uimit lumea fotbalului și au obținut biletele pentru turneul final organizat, anul viitor, de Rusia. Este al doilea mare șoc creat de nordici, în ultimii doi ani. Islanda va evolua More »

Un scandal de pedofilie provoacă alegeri anticipate în Islanda

Prim-ministrul islandez a anunțat vineri organizarea de alegeri parlamentare anticipate, al doilea scrutin de acest fel în mai puțin de un an, după retragerea unui partid din coaliția de centru-dreapta, fapt ce More »

 

Islanda vrea sa fie paradis jurnalistic

Jurnaliştii islandezi se bucură deja de o legislaţie permisivă. Islanda deţine primul loc în ceea ce priveşte libertatea de exprimare

Parlamentul de la Reykjavik va lua în discuţie o iniţiativă ce prevede adoptarea unor legi care să ofere protecţie sporită jurnaliştilor şi surselor lor, astfel încât să crească libertatea de exprimare. Dacă iniţiativa va avea succes, ziarele, posturile de televiziune şi website-urile din întreaga lume şi-ar putea deschide birouri offshore în Islanda.

Proiectul, intitulat Iniţiativa Islandeză pentru Modernizarea Mass-media, a fost înain­tat ieri oficial Legislativului de la Reykjavik de câţiva parlamentari, mobilizaţi de reprezentanţi ai website-ului WikiLeaks, specializat în publicarea dezvăluirilor jurnalistice, pe surse…

„Există legi bune în diferite ţări, dar nicio ţară care să le aibă pe toate", a spus Assange. Proiectul are sprijinul a 14 parlamentari şi chiar a unora dintre membrii guvernului islandez.

Dacă propunerea devine realitate, orice ziar din lume sau alt canal de mass-media şi-ar putea deschide un birou, sau numai un server, la Reykjavik, plasându-se în jurisdicţia islandeză.

Este exact ceea ce face acum WikiLeaks, care are servere plasate în locaţii strategice din întreaga lume, ce îi permit să publice sau să canalizeze informaţiile prin ţări unde cadrul legal e permisiv pentru scopurile sale.

„Superman juridic"

WikiLeaks a avut peste 100 de procese împotriva sa în ultimii trei ani, dar nu a pierdut niciunul. Legislaţia ar urma să ofere protecţie juridică pentru sursele informaţiilor, ca şi protecţie pentru comunicaţiile dintre surse şi jurnalişti. Vor fi incluse şi măsuri pentru a pune capăt aşa-zisului „turism de calomnie", adică practica de a intenta procese în jurisdicţiile cele mai favorabile, indiferent de ţara unde îşi au sediul părţile implicate.

Potrivit propunerilor, acuzaţii de calomnie ar putea deschide ei înşişi contraprocese în Islanda împotriva „turiştilor de calomnie". Andrew Scott, conferenţiar în drept la Şcoala Economică de la Londra a declarat pentru BBC că aceste măsuri „ar transforma umilul (jurnalist) islandez într-un superman juridic, care nu ar putea fi atins de niciun tribunal din afara Islandei pentru comentariile făcute în ţara sa".

Măsurile de reformă vizează nu numai protecţia jurnaliştilor dar şi a companiilor care le publică materialele, a website-urilor care le găzduiesc informaţiile sau a altor intermediari. „Scopul legislaţiei nu este de a permite publicarea fără restricţii a unor insulte sau de a face din Islanda o ţară a tabloidelor, a pedofililor sau a altor activităţi de acest fel", explică iniţiatorii.

Ei spun că anumite lucruri vor rămâne ilegale în continuare. „Ideea este de a crea un cadru favorabil jurnalismului de investigaţie şi libertăţii de exprimare, un mediu prietenos care va atrage afacerile mass-media din întreaga lume", explică Julian Assange.

Ţară receptivă la schimbare

Motivul pentru care a fost aleasă Islanda este că mediul politic de aici este receptiv la schimbare, spun iniţiatorii. În plus, Islanda ocupă locul I în Indexul Libertăţii Presei publicat anul trecut de organizaţia „Jurnalişti fără frontiere", ceea ce înseamnă că are deja una dintre cele mai permisive sisteme legislative din lume, în privinţa libertăţii de exprimare.

Editorii Wikileaks cred că aici există şi voinţă politică pentru acest tip de reformă, deoarece presa islandeză a avut de suferit din cauza „turismului de calomnie".

……

Islanda vrea sa fie paradis jurnalistic

Comentarii

Comentarii

Lasă un răspuns

%d blogeri au apreciat: