Un scandal de pedofilie provoacă alegeri anticipate în Islanda

Prim-ministrul islandez a anunțat vineri organizarea de alegeri parlamentare anticipate, al doilea scrutin de acest fel în mai puțin de un an, după retragerea unui partid din coaliția de centru-dreapta, fapt ce More »

Naţionala de tineret joacă meci decisiv cu Islanda pentru calificarea la Euro 2017. Junioarele au obţinut deja două victorii la Trofeul Carpaţi

Naţionala feminină de tineret (sub 19 ani) a câştigat cu 31-26 meciul secund cu Lituania, din cadrul turneului de calificare de la Carballo (Spania). După înfrângerea din prima zi cu Spania, 23-24, More »

Ţara unde nu contează dacă eşti femeie, bărbat, emigrant sau cetăţean: toţi vor primi salariu pe care-l merită

În timp ce mii de femei din întreaga lume cer eliminarea diferenţelor de salarii dintre femei şi bărbaţi, Islanda a sărbătorit ziua internaţională a femeii devenind prima ţară din lume care elimină More »

Pîna si în Islanda , islandezii citesc în presa de la Reykjavík despre guvernul din Rúmenía : „Á nóttunni, eins og þjófnaður !!!”

Dómsmálaráðherra Rúmeníu segir af sér. Floran Iordache, dómsmálaráðherra Rúmeníu, hefur sagt af sér í kjölfar þeirrar mótmælaöldu sem gengið hefur yfir landið síðustu daga.À Mörg hundruð þúsund hafa komið saman til mótmæla More »

Presa din Islanda vorbeste despre protestele gigantice de peste hálf milljón de români

Um það bil hálf milljón Rúmena tók í dag þátt í mótmælum gegn stjórnvöldum. Þau hafa staðið síðastliðna sex daga. Tvö til þrjú hundruð þúsund komu saman í höfuðborginni Búkarest, 45 þúsund More »

Presa islandeza : chiar si în Islanda la Reykjavik, Grindeanu & Dragnea umbla în costume de Jilava „Stjórnvöld í Rúmeníu gefa eftir”

Sorin Grindeanu, forsætisráðherra Rúmeníu, ætlar að draga til baka opinbera tilskipun sem felur í sér að það verður ekki saknæmt að þiggja mútur og misbeita valdi sínu ef ávinningurinn er innan við More »

Si în mica Islanda : Mikill fjöldi Rúmena komu saman til að mótmæla landlægri spillingu

Tæplega 300 þúsund Rúmenar komu saman í höfuðborginni Búkarest og víðar í kvöld til að mótmæla ákvörðun stjórnvalda að lækka hámarksrefsingu fyrir ákveðna gerð spillingarbrota. Stjórnarandstaðan hefur lagt fram vantraust á ríkisstjórn More »

Arheologii au găsit un mormânt vechi de 1.000 de ani în Islanda

Arheologii au găsit în Islanda mai multe morminte vechi de 1.000 de ani. Spre surprinderea lor, dintr-unul din ele ieșea un obiect din os, folosit, probabil, la prinderea pieselor vestimentare, și o More »

Sărbătoare în Islanda. Cum au fost primiți acasă ”eroii” de la Euro 2016. ”Există încă basme!”

Eliminați de la Euro 2016, după un parcurs istoric la un turneu final, fotbaliștii reprezentativei nordice au fost primiţi ca nişte eroi la revenirea lor în ţară, luni seara, la Reykjavik. ”Există More »

Radio Romania Actualitati : Dorim sa contactam un roman care locuieste in Islanda pentru un reportaj despre evenimentele actuale de la Reykjavík

Buna ziua, Va contactam cu rugamintea de a ne ajuta cu un contact telefonic al unui roman care locuieste in Islanda si care ar putea sa nerelateze citeva detalii privind consecintele locale More »

 

Islanda in UE

Criza financiara mondiala i-a facut, se pare, pe islandezi sa iasa din splendida lor izolare fata de Europa Unita, pe care o privesc, de cateva decenii, de sus, adica din locul in care harta continentului e agatata in cui. Chiar daca FMI a sarit in ajutorul insulei amenintata de faliment, cu un imprumut de 2,1 miliarde de dolari, islandezii nu se simt pe deplin in siguranta. Un sondaj publicat de cotidianul “Factbladid” arata ca 68,8 la suta din persoanele chestionate ar dori ca tara lor sa-si prezinte candidatura la Uniunea Europeana. In luna februarie adeptii UE erau, potrivit sondajelor, 55,1 la suta, iar in septembrie 2007 mai putin de jumatate: 48,9 la suta. 72,5 la suta sunt de parere ca moneda nationala, coroana, ar trebui abandonata in favoarea euro. Saptamana trecuta un alt sondaj indica faptul ca 70 la suta dintre islandezi ar dori un referendum asupra aderarii tarii la UE.
Coalitia guvernamentala este impartita in ce priveste pozitia fata de UE. In timp ce Partidul Social-Democrat este favorabil aderarii, partenerul sau, partid de centru-dreapta, se opune. Si nici pescarii islandezi nu doresc ca UE sa le reglementeze cotele de pescuit.
O motivatie a potentarii optiunii proeuropene ar putea fi, dupa unii comentatori, si solicitudinea Rusiei fata de dificultatile prin care trece acum Islanda. Moscova nu poate ramane indiferenta fata de intinderile imense de apa, cu marile lor resurse, de care dispune aceasa tara. Nici fata de pozitia strategica a Islandei in raport cu Statele Unite, sau de pozitia sa in raport cu Polul Nord, unde Rusia a plantat anul trecut drapelul sau in adancurile oceanului. Mandri, prin traditie, de independenta lor nationala, islandezii trebuie, totusi, sa se racordeze la globalizare. Pana una-alta, sa faca fata asa cum se cuvine posibilelor consecinte ale actualei crize mondiale asupra tarii lor.
Cronica Romana

Comentarii

Comentarii

Lasă un răspuns

%d blogeri au apreciat: