Islanda doreşte să devină stat membru în Uniunea Europeană ‎

0
1521

Ministrul de Finanţe al Islandei a declarat că aderarea ţării sale la Uniunea Europeană şi, eventual, la zona euro, ar servi cel mai bine intereselor Islandei, în pofida haosului economic care afectează uniunea-Oddny Hardardottir consideră că acest lucru ar ajuta integrarea Islandei cu partenerii săi comerciali importanţi.

În cadrul unui rar interviu acordat luni, ministrul islandez a declarat că problemele cu care se confruntă economiile europene nu au afectat dorinţa ţării sale de a adera la UE, anunţă publicaţia financiară „Wall Street Journal”.

Schimbare de atitudine

„Este o idee bună”, a declarat Hardardottir după întâlnirea cu partenerii săi nordici la Oslo. „Este foarte important pentru Islanda, o ţară mică, să se afle în uniune cu vecinii săi buni”.

Atitudinea ministrului de Finanţe, numită în această funcţie în 2011, reprezintă o schimbare radicală faţă de cea a predecesorului său, Steingrimur Sigfusson. Acesta, în prezent ministrul Economiei, este un oponent declarat aderării complete a Islandei la UE şi a declarat că ţara sa ar trebui să îşi păstreze propria monedă, krona, în timpul puternicei crize financiare din 2008 şi 2009.

Atunci, Islanda şi-a devalorizat puteric moneda pentru a putea absorbi parte din impactul recesiunii provocat de colapsul sistemului său bancar. Din octombrie 2007 şi până în august 2009, krona a pierdut peste 40% din valoare.

Stabilitatea economiei

Însă, în prezent, cu o economie în expansiune şi o rată a şomajului în descreştere, una din principalele probleme cu care se confruntă liderii acestei ţări este asigurarea stabilităţii monetare. Au existat chiar sugestii cu privire la adoptarea dolarului canadian de către Islanda pentru a ajuta la stabilizarea economiei.

Hardardottir preferă aderarea la UE datorită faptului că majoritatea legăturilor comerciale ale ţării sale sunt cu ţările europene. Ţara a aplicat pentru aderare la UE în 2009 iar negocierile în această privinţă au fost deschise în iulie 2010.

Drepturile de pescuit

Problema drepturilor de pescuit va reprezenta o problemă majoră în cadrul acestor discuţii pentru că exporturile pescăreşti către ţările UE reprezintă o sursă substanţială de venit pentru Islanda. Produsele marine au reprezentat peste 40% din mărfurile exportate de Islanda în 2011. Mineritul şi industria manufacturieră reprezintă celelalte sectoare economice importante pentru ţara insulară.

Nivelul exporturilor islandeze în 2011 s-a ridicat la 620 de miliarde de krone islandeze, sau aproape 5 miliarde de dolari, conform Statistics iceland. Aproximativ 83% din exporturile ţării sale au fost către zona economică europeană, constituită din ţările UE plus Liechtenstein, Norvegia şi Islanda. Germania, Olanda, Norvegia şi Marea Britanie reprezintă principalii parteneri comerciali ai Islandei.

Islanda doreşte să devină stat membru în Uniunea Europeană

Lasă un răspuns