Islanda si-a prezentat cu stil lotul pentru Cupa Mondiala (video)

Islanda, cea mai mica natiune din istorie calificata la un turneu final al Cupei Mondiale, si-a prezentat cu stil jucatorii care vor participa la marea intrecere din Rusia in aceasta vara. Din More »

O companie aeriană îți dă 3.300 de euro/lună să te muți în Islanda și să călătorești în toată lumea

O companie aeriană low-cost din Islanda a lansat un concurs în care caută doi prieteni care să se mute în Islanda și să călătorească gratuit în lume, apoi să producă un conținut More »

“Hotelul” transparent din care se poate vedea aurora boreală, în Islanda

Dacă v-aţi apucat deja să căutaţi destinaţii pentru vacanţa din 2018, avem o propunere. Într-o pădure din Islanda s-a deschis un neobişnuit complex format din nouă capsule cu înveliş transparent. Prin urmare, turiştii More »

In Islanda a devenit ilegal ca femeile sa castige mai puțin decât bărbații

O nouă lege care prevede că este ilegal ca femeile sa fie platite mai putin decat barbatii a intrat în vigoare la 1 ianuarie 2018 in Islanda. Companiile vor trebui să obțină More »

Islanda s-a saturat de numarul prea mare de turisti!

Islanda a devenit o destinaţie turistică atât de populară încât numărul vizitatorilor străini ar urma să depăşească populaţia locală de şapte ori în acest an, astfel că Guvernul islandez se gândeşte dacă More »

Ea este prim-ministrul Islandei. Are trei copii, la fel ca Firea, insa aici se opresc comparatiile

Katrin Jakobsdottir este premierul Islandei din noiembrie 2017. Are numai 41 de ani, pe care nu0i arata deloc, si este mama a trei copii. Katrin Jakobsdottir este liderul Aliantei Verzilor de Stanga. More »

Islanda: Negocierile conduse de Katrin Jakobsdottir pentru formarea guvernului au eșuat

Negocierile cu privire la formarea unei coaliții guvernamentale între Mișcarea Stânga-Verzii și alte trei partide în urma alegerilor parlamentare din 28 octombrie desfășurate în Islanda eu eșuat, a anunțat luni postul de More »

Islanda. Prima centrală cu emisii de carbon negative ne-ar putea salva planeta

Efectele încălzirii globale au fost mai evidente ca niciodată în 2017, dar un nou tip de centrală electrică cu emisii de carbon negative ne-ar putea face viața mai ușoară. Când vorbim de More »

MARE SURPRIZĂ. Islanda, cea mai mică țară care va juca la un Mondial

Insularii au uimit lumea fotbalului și au obținut biletele pentru turneul final organizat, anul viitor, de Rusia. Este al doilea mare șoc creat de nordici, în ultimii doi ani. Islanda va evolua More »

 

Islanda doreşte să devină stat membru în Uniunea Europeană ‎

Ministrul de Finanţe al Islandei a declarat că aderarea ţării sale la Uniunea Europeană şi, eventual, la zona euro, ar servi cel mai bine intereselor Islandei, în pofida haosului economic care afectează uniunea-Oddny Hardardottir consideră că acest lucru ar ajuta integrarea Islandei cu partenerii săi comerciali importanţi.

În cadrul unui rar interviu acordat luni, ministrul islandez a declarat că problemele cu care se confruntă economiile europene nu au afectat dorinţa ţării sale de a adera la UE, anunţă publicaţia financiară „Wall Street Journal”.

Schimbare de atitudine

„Este o idee bună”, a declarat Hardardottir după întâlnirea cu partenerii săi nordici la Oslo. „Este foarte important pentru Islanda, o ţară mică, să se afle în uniune cu vecinii săi buni”.

Atitudinea ministrului de Finanţe, numită în această funcţie în 2011, reprezintă o schimbare radicală faţă de cea a predecesorului său, Steingrimur Sigfusson. Acesta, în prezent ministrul Economiei, este un oponent declarat aderării complete a Islandei la UE şi a declarat că ţara sa ar trebui să îşi păstreze propria monedă, krona, în timpul puternicei crize financiare din 2008 şi 2009.

Atunci, Islanda şi-a devalorizat puteric moneda pentru a putea absorbi parte din impactul recesiunii provocat de colapsul sistemului său bancar. Din octombrie 2007 şi până în august 2009, krona a pierdut peste 40% din valoare.

Stabilitatea economiei

Însă, în prezent, cu o economie în expansiune şi o rată a şomajului în descreştere, una din principalele probleme cu care se confruntă liderii acestei ţări este asigurarea stabilităţii monetare. Au existat chiar sugestii cu privire la adoptarea dolarului canadian de către Islanda pentru a ajuta la stabilizarea economiei.

Hardardottir preferă aderarea la UE datorită faptului că majoritatea legăturilor comerciale ale ţării sale sunt cu ţările europene. Ţara a aplicat pentru aderare la UE în 2009 iar negocierile în această privinţă au fost deschise în iulie 2010.

Drepturile de pescuit

Problema drepturilor de pescuit va reprezenta o problemă majoră în cadrul acestor discuţii pentru că exporturile pescăreşti către ţările UE reprezintă o sursă substanţială de venit pentru Islanda. Produsele marine au reprezentat peste 40% din mărfurile exportate de Islanda în 2011. Mineritul şi industria manufacturieră reprezintă celelalte sectoare economice importante pentru ţara insulară.

Nivelul exporturilor islandeze în 2011 s-a ridicat la 620 de miliarde de krone islandeze, sau aproape 5 miliarde de dolari, conform Statistics iceland. Aproximativ 83% din exporturile ţării sale au fost către zona economică europeană, constituită din ţările UE plus Liechtenstein, Norvegia şi Islanda. Germania, Olanda, Norvegia şi Marea Britanie reprezintă principalii parteneri comerciali ai Islandei.

Islanda doreşte să devină stat membru în Uniunea Europeană

Comentarii

Comentarii

Lasă un răspuns

%d blogeri au apreciat: