Islanda si-a prezentat cu stil lotul pentru Cupa Mondiala (video)

Islanda, cea mai mica natiune din istorie calificata la un turneu final al Cupei Mondiale, si-a prezentat cu stil jucatorii care vor participa la marea intrecere din Rusia in aceasta vara. Din More »

O companie aeriană îți dă 3.300 de euro/lună să te muți în Islanda și să călătorești în toată lumea

O companie aeriană low-cost din Islanda a lansat un concurs în care caută doi prieteni care să se mute în Islanda și să călătorească gratuit în lume, apoi să producă un conținut More »

“Hotelul” transparent din care se poate vedea aurora boreală, în Islanda

Dacă v-aţi apucat deja să căutaţi destinaţii pentru vacanţa din 2018, avem o propunere. Într-o pădure din Islanda s-a deschis un neobişnuit complex format din nouă capsule cu înveliş transparent. Prin urmare, turiştii More »

In Islanda a devenit ilegal ca femeile sa castige mai puțin decât bărbații

O nouă lege care prevede că este ilegal ca femeile sa fie platite mai putin decat barbatii a intrat în vigoare la 1 ianuarie 2018 in Islanda. Companiile vor trebui să obțină More »

Islanda s-a saturat de numarul prea mare de turisti!

Islanda a devenit o destinaţie turistică atât de populară încât numărul vizitatorilor străini ar urma să depăşească populaţia locală de şapte ori în acest an, astfel că Guvernul islandez se gândeşte dacă More »

Ea este prim-ministrul Islandei. Are trei copii, la fel ca Firea, insa aici se opresc comparatiile

Katrin Jakobsdottir este premierul Islandei din noiembrie 2017. Are numai 41 de ani, pe care nu0i arata deloc, si este mama a trei copii. Katrin Jakobsdottir este liderul Aliantei Verzilor de Stanga. More »

Islanda: Negocierile conduse de Katrin Jakobsdottir pentru formarea guvernului au eșuat

Negocierile cu privire la formarea unei coaliții guvernamentale între Mișcarea Stânga-Verzii și alte trei partide în urma alegerilor parlamentare din 28 octombrie desfășurate în Islanda eu eșuat, a anunțat luni postul de More »

Islanda. Prima centrală cu emisii de carbon negative ne-ar putea salva planeta

Efectele încălzirii globale au fost mai evidente ca niciodată în 2017, dar un nou tip de centrală electrică cu emisii de carbon negative ne-ar putea face viața mai ușoară. Când vorbim de More »

MARE SURPRIZĂ. Islanda, cea mai mică țară care va juca la un Mondial

Insularii au uimit lumea fotbalului și au obținut biletele pentru turneul final organizat, anul viitor, de Rusia. Este al doilea mare șoc creat de nordici, în ultimii doi ani. Islanda va evolua More »

 

Islanda ar vrea în UE

Islanda se confruntă în prezent cu o criză economică atât de acută, încât singura soluţie pentru depăşirea acesteia este aderarea la UE, opţiune multă vreme exclusă de autorităţile de la Reykjavik.

Potrivit unui sondaj din octombrie, aproape 70 la sută dintre cetăţenii ţării sprijină acest demers, faţă de 36 la sută în ianuarie 2007. Pentru a adera la UE însă, Islanda trebuie să îşi rezolve diferendele cu alte state membre UE, printre care şi cel cu Marea Britanie referitor la zonele de pescuit cod. Reykjavikul şi-a extins treptat zonele în care are dreptul exclusiv să pescuiască de la patru mile marine iniţial, la 200 de mile marine în 1975, fapt ce a generat trei conflicte cu Marea Britanie, în ceea ce se cheamă „războaiele codului“. Un alt obstacol pentru potenţiala aderare a Islandei la blocul european ar fi recentele sale „flirturi“ cu Federaţia Rusă. Nemulţumită de condiţiile stricte impuse de UE, Islanda s-a orientat către Moscova, cerând un împrumut de patru miliarde de dolari. Preşedintele ţării, Olafur Ragnar Grimsson, a sugerat chiar la 7 noiembrie că Islanda ar trebui să ofere baza aeriană de la Keflavik Rusiei, pentru a-şi face „noi prieteni“ pe scena internaţională. Islanda are o poziţie geografică extrem de strategică în nordul Oceanului Atlantic (între Groenlanda şi restul Europei) datorită căreia este de o importanţă vitală pentru securitatea Marii Britanii şi a Statelor Unite ca ea să rămână un aliat NATO ferm…..AZI

Comentarii

Comentarii

Lasă un răspuns

%d blogeri au apreciat: