Islanda: Negocierile conduse de Katrin Jakobsdottir pentru formarea guvernului au eșuat

Negocierile cu privire la formarea unei coaliții guvernamentale între Mișcarea Stânga-Verzii și alte trei partide în urma alegerilor parlamentare din 28 octombrie desfășurate în Islanda eu eșuat, a anunțat luni postul de More »

Islanda. Prima centrală cu emisii de carbon negative ne-ar putea salva planeta

Efectele încălzirii globale au fost mai evidente ca niciodată în 2017, dar un nou tip de centrală electrică cu emisii de carbon negative ne-ar putea face viața mai ușoară. Când vorbim de More »

MARE SURPRIZĂ. Islanda, cea mai mică țară care va juca la un Mondial

Insularii au uimit lumea fotbalului și au obținut biletele pentru turneul final organizat, anul viitor, de Rusia. Este al doilea mare șoc creat de nordici, în ultimii doi ani. Islanda va evolua More »

Un scandal de pedofilie provoacă alegeri anticipate în Islanda

Prim-ministrul islandez a anunțat vineri organizarea de alegeri parlamentare anticipate, al doilea scrutin de acest fel în mai puțin de un an, după retragerea unui partid din coaliția de centru-dreapta, fapt ce More »

Naţionala de tineret joacă meci decisiv cu Islanda pentru calificarea la Euro 2017. Junioarele au obţinut deja două victorii la Trofeul Carpaţi

Naţionala feminină de tineret (sub 19 ani) a câştigat cu 31-26 meciul secund cu Lituania, din cadrul turneului de calificare de la Carballo (Spania). După înfrângerea din prima zi cu Spania, 23-24, More »

Ţara unde nu contează dacă eşti femeie, bărbat, emigrant sau cetăţean: toţi vor primi salariu pe care-l merită

În timp ce mii de femei din întreaga lume cer eliminarea diferenţelor de salarii dintre femei şi bărbaţi, Islanda a sărbătorit ziua internaţională a femeii devenind prima ţară din lume care elimină More »

Pîna si în Islanda , islandezii citesc în presa de la Reykjavík despre guvernul din Rúmenía : „Á nóttunni, eins og þjófnaður !!!”

Dómsmálaráðherra Rúmeníu segir af sér. Floran Iordache, dómsmálaráðherra Rúmeníu, hefur sagt af sér í kjölfar þeirrar mótmælaöldu sem gengið hefur yfir landið síðustu daga.À Mörg hundruð þúsund hafa komið saman til mótmæla More »

Presa din Islanda vorbeste despre protestele gigantice de peste hálf milljón de români

Um það bil hálf milljón Rúmena tók í dag þátt í mótmælum gegn stjórnvöldum. Þau hafa staðið síðastliðna sex daga. Tvö til þrjú hundruð þúsund komu saman í höfuðborginni Búkarest, 45 þúsund More »

Presa islandeza : chiar si în Islanda la Reykjavik, Grindeanu & Dragnea umbla în costume de Jilava „Stjórnvöld í Rúmeníu gefa eftir”

Sorin Grindeanu, forsætisráðherra Rúmeníu, ætlar að draga til baka opinbera tilskipun sem felur í sér að það verður ekki saknæmt að þiggja mútur og misbeita valdi sínu ef ávinningurinn er innan við More »

Si în mica Islanda : Mikill fjöldi Rúmena komu saman til að mótmæla landlægri spillingu

Tæplega 300 þúsund Rúmenar komu saman í höfuðborginni Búkarest og víðar í kvöld til að mótmæla ákvörðun stjórnvalda að lækka hámarksrefsingu fyrir ákveðna gerð spillingarbrota. Stjórnarandstaðan hefur lagt fram vantraust á ríkisstjórn More »

 

Islanda a început procesul împotriva fostului premier pentru rolul avut în declanşarea crizei bancare

Islanda a început procesul împotriva fostului premier Geir Haarde pentru că a eşuat în prevenirea prăbuşirii sistemului bancar în 2008, acesta fiind singurul proces din lume în care este acuzat un lider politic pentru criza financiară, scrie Thomson Reuters.

Toate cele trei mari bănci din Islanda au falimentat la sfârşitul anului 2008, după ani întregi în care expansiunea economică a fost alimentată cu datorii.

Ţara care are 320.000 de locuitori a fost obligată să împrumute aproximativ 10 miliarde de dolari de la FMI şi alţi creditori. Parlamentul a votat în 2010 acuzarea lui Haarde pentru rolul avut în criză şi judecarea acestuia la o instanţă specială înfiinţată în anul 1905, dar care nu a mai fost folosită până acum.

Haarde a respins acuzaţiile. "În acel moment nu a realizat nimeni că în sistemul bancar era ceva în neregulă", a declarat Haarde în timpul interogatoriului.

Mulţi islandezi acuză un grup mic de oameni de afaceri, bancheri şi politicieni pentru criza care le-a afectat ţara. Fostul premier este acuzat pentru neglijenţă în luarea măsurilor adecvate pentru pregătirea împotriva unei crize iminente şi pentru că a eşuat să ţină în frâu băncile care şi-au majorat valoarea bilanţurilor până la de nouă ori valoarea economiei Islandei în anii de dinaintea crizei. Haarde, care a deţinut funcţia de premier din 2006 până la înce­putul anului 2009, ar putea primi până la doi ani de închisoare dacă este găsit vinovat.

La sfârşitul lui 2008 toate băncile islandeze importante au fost preluate de stat după ce criza creditelor provocată de falimentul băncii americane de investiţii Lehman Brothers a îngheţat accesul la finanţare.

Economia islandeză a început să-şi revină din criză, iar anul trecut a reuşit să se împrumute de pe pieţele internaţionale de obligaţiuni. Procurorii spun că guvernul are obligaţia să ia măsuri pentru ca băncile să nu devină prea mari pentru a fi salvate în cazul unei crize şi pentru ca povara dato­riei să nu fie suportată de contribuabili.

 

http://www.zf.ro/print/9375476

Comentarii

Comentarii

Lasă un răspuns

%d blogeri au apreciat: