Islanda si-a prezentat cu stil lotul pentru Cupa Mondiala (video)

Islanda, cea mai mica natiune din istorie calificata la un turneu final al Cupei Mondiale, si-a prezentat cu stil jucatorii care vor participa la marea intrecere din Rusia in aceasta vara. Din More »

O companie aeriană îți dă 3.300 de euro/lună să te muți în Islanda și să călătorești în toată lumea

O companie aeriană low-cost din Islanda a lansat un concurs în care caută doi prieteni care să se mute în Islanda și să călătorească gratuit în lume, apoi să producă un conținut More »

“Hotelul” transparent din care se poate vedea aurora boreală, în Islanda

Dacă v-aţi apucat deja să căutaţi destinaţii pentru vacanţa din 2018, avem o propunere. Într-o pădure din Islanda s-a deschis un neobişnuit complex format din nouă capsule cu înveliş transparent. Prin urmare, turiştii More »

In Islanda a devenit ilegal ca femeile sa castige mai puțin decât bărbații

O nouă lege care prevede că este ilegal ca femeile sa fie platite mai putin decat barbatii a intrat în vigoare la 1 ianuarie 2018 in Islanda. Companiile vor trebui să obțină More »

Islanda s-a saturat de numarul prea mare de turisti!

Islanda a devenit o destinaţie turistică atât de populară încât numărul vizitatorilor străini ar urma să depăşească populaţia locală de şapte ori în acest an, astfel că Guvernul islandez se gândeşte dacă More »

Ea este prim-ministrul Islandei. Are trei copii, la fel ca Firea, insa aici se opresc comparatiile

Katrin Jakobsdottir este premierul Islandei din noiembrie 2017. Are numai 41 de ani, pe care nu0i arata deloc, si este mama a trei copii. Katrin Jakobsdottir este liderul Aliantei Verzilor de Stanga. More »

Islanda: Negocierile conduse de Katrin Jakobsdottir pentru formarea guvernului au eșuat

Negocierile cu privire la formarea unei coaliții guvernamentale între Mișcarea Stânga-Verzii și alte trei partide în urma alegerilor parlamentare din 28 octombrie desfășurate în Islanda eu eșuat, a anunțat luni postul de More »

Islanda. Prima centrală cu emisii de carbon negative ne-ar putea salva planeta

Efectele încălzirii globale au fost mai evidente ca niciodată în 2017, dar un nou tip de centrală electrică cu emisii de carbon negative ne-ar putea face viața mai ușoară. Când vorbim de More »

MARE SURPRIZĂ. Islanda, cea mai mică țară care va juca la un Mondial

Insularii au uimit lumea fotbalului și au obținut biletele pentru turneul final organizat, anul viitor, de Rusia. Este al doilea mare șoc creat de nordici, în ultimii doi ani. Islanda va evolua More »

Un scandal de pedofilie provoacă alegeri anticipate în Islanda

Prim-ministrul islandez a anunțat vineri organizarea de alegeri parlamentare anticipate, al doilea scrutin de acest fel în mai puțin de un an, după retragerea unui partid din coaliția de centru-dreapta, fapt ce More »

 

Islanda a început procesul împotriva fostului premier pentru rolul avut în declanşarea crizei bancare

Islanda a început procesul împotriva fostului premier Geir Haarde pentru că a eşuat în prevenirea prăbuşirii sistemului bancar în 2008, acesta fiind singurul proces din lume în care este acuzat un lider politic pentru criza financiară, scrie Thomson Reuters.

Toate cele trei mari bănci din Islanda au falimentat la sfârşitul anului 2008, după ani întregi în care expansiunea economică a fost alimentată cu datorii.

Ţara care are 320.000 de locuitori a fost obligată să împrumute aproximativ 10 miliarde de dolari de la FMI şi alţi creditori. Parlamentul a votat în 2010 acuzarea lui Haarde pentru rolul avut în criză şi judecarea acestuia la o instanţă specială înfiinţată în anul 1905, dar care nu a mai fost folosită până acum.

Haarde a respins acuzaţiile. "În acel moment nu a realizat nimeni că în sistemul bancar era ceva în neregulă", a declarat Haarde în timpul interogatoriului.

Mulţi islandezi acuză un grup mic de oameni de afaceri, bancheri şi politicieni pentru criza care le-a afectat ţara. Fostul premier este acuzat pentru neglijenţă în luarea măsurilor adecvate pentru pregătirea împotriva unei crize iminente şi pentru că a eşuat să ţină în frâu băncile care şi-au majorat valoarea bilanţurilor până la de nouă ori valoarea economiei Islandei în anii de dinaintea crizei. Haarde, care a deţinut funcţia de premier din 2006 până la înce­putul anului 2009, ar putea primi până la doi ani de închisoare dacă este găsit vinovat.

La sfârşitul lui 2008 toate băncile islandeze importante au fost preluate de stat după ce criza creditelor provocată de falimentul băncii americane de investiţii Lehman Brothers a îngheţat accesul la finanţare.

Economia islandeză a început să-şi revină din criză, iar anul trecut a reuşit să se împrumute de pe pieţele internaţionale de obligaţiuni. Procurorii spun că guvernul are obligaţia să ia măsuri pentru ca băncile să nu devină prea mari pentru a fi salvate în cazul unei crize şi pentru ca povara dato­riei să nu fie suportată de contribuabili.

 

http://www.zf.ro/print/9375476

Comentarii

Comentarii

Lasă un răspuns

%d blogeri au apreciat: