Un scandal de pedofilie provoacă alegeri anticipate în Islanda

Prim-ministrul islandez a anunțat vineri organizarea de alegeri parlamentare anticipate, al doilea scrutin de acest fel în mai puțin de un an, după retragerea unui partid din coaliția de centru-dreapta, fapt ce More »

Naţionala de tineret joacă meci decisiv cu Islanda pentru calificarea la Euro 2017. Junioarele au obţinut deja două victorii la Trofeul Carpaţi

Naţionala feminină de tineret (sub 19 ani) a câştigat cu 31-26 meciul secund cu Lituania, din cadrul turneului de calificare de la Carballo (Spania). După înfrângerea din prima zi cu Spania, 23-24, More »

Ţara unde nu contează dacă eşti femeie, bărbat, emigrant sau cetăţean: toţi vor primi salariu pe care-l merită

În timp ce mii de femei din întreaga lume cer eliminarea diferenţelor de salarii dintre femei şi bărbaţi, Islanda a sărbătorit ziua internaţională a femeii devenind prima ţară din lume care elimină More »

Pîna si în Islanda , islandezii citesc în presa de la Reykjavík despre guvernul din Rúmenía : „Á nóttunni, eins og þjófnaður !!!”

Dómsmálaráðherra Rúmeníu segir af sér. Floran Iordache, dómsmálaráðherra Rúmeníu, hefur sagt af sér í kjölfar þeirrar mótmælaöldu sem gengið hefur yfir landið síðustu daga.À Mörg hundruð þúsund hafa komið saman til mótmæla More »

Presa din Islanda vorbeste despre protestele gigantice de peste hálf milljón de români

Um það bil hálf milljón Rúmena tók í dag þátt í mótmælum gegn stjórnvöldum. Þau hafa staðið síðastliðna sex daga. Tvö til þrjú hundruð þúsund komu saman í höfuðborginni Búkarest, 45 þúsund More »

Presa islandeza : chiar si în Islanda la Reykjavik, Grindeanu & Dragnea umbla în costume de Jilava „Stjórnvöld í Rúmeníu gefa eftir”

Sorin Grindeanu, forsætisráðherra Rúmeníu, ætlar að draga til baka opinbera tilskipun sem felur í sér að það verður ekki saknæmt að þiggja mútur og misbeita valdi sínu ef ávinningurinn er innan við More »

Si în mica Islanda : Mikill fjöldi Rúmena komu saman til að mótmæla landlægri spillingu

Tæplega 300 þúsund Rúmenar komu saman í höfuðborginni Búkarest og víðar í kvöld til að mótmæla ákvörðun stjórnvalda að lækka hámarksrefsingu fyrir ákveðna gerð spillingarbrota. Stjórnarandstaðan hefur lagt fram vantraust á ríkisstjórn More »

Arheologii au găsit un mormânt vechi de 1.000 de ani în Islanda

Arheologii au găsit în Islanda mai multe morminte vechi de 1.000 de ani. Spre surprinderea lor, dintr-unul din ele ieșea un obiect din os, folosit, probabil, la prinderea pieselor vestimentare, și o More »

Sărbătoare în Islanda. Cum au fost primiți acasă ”eroii” de la Euro 2016. ”Există încă basme!”

Eliminați de la Euro 2016, după un parcurs istoric la un turneu final, fotbaliștii reprezentativei nordice au fost primiţi ca nişte eroi la revenirea lor în ţară, luni seara, la Reykjavik. ”Există More »

Radio Romania Actualitati : Dorim sa contactam un roman care locuieste in Islanda pentru un reportaj despre evenimentele actuale de la Reykjavík

Buna ziua, Va contactam cu rugamintea de a ne ajuta cu un contact telefonic al unui roman care locuieste in Islanda si care ar putea sa nerelateze citeva detalii privind consecintele locale More »

 

Insula Surtsey, din Islanda.

Desi aceasta locatie nu este tocmai pitoreasca, ci mai degraba ciudata, ea are o poveste incredibila. Pe coasta Islandei, in dimineata zilei de 14 noimebrie 1963, echipajul unui vas de pescuit a putut vedea un peisaj de-a dreptul infricosator. De pe coasta insulei se putea observa cum fumul iese din apa. Ingrijorat ca ar putea fi vorba despre o alta ambarcatiune care a luat foc, capitanul vasului a ordonat echipajului sa indrepte nava spre acel loc. Nu mica le-a fost mirarea c’nd, ajunsi la fata locului, au putut vedea ca nu era vorba de un vas in flacari, ci de mai multe explozii care produceau fum. Acesta a fost un indiciu de netagaduit ca sub apa, aproape de suprafata, aveau loc mai multe eruptii vulcanice. Constienti de pericolul care ii p’ndea, membrii echipajului au decis totusi sa stea in apropiere. Asa se face ca au fost martori la nasterea unei mici parti de lume, pentru ca in urma exploziilor s-a format o insula nou-nouta. Dupa c’teva zile, eruptiile vulcanice ajunsesera la suprafata, unde depunerile formasera o insula de peste 500 de metri lungime si 45 de metri inaltime. Insula a fost denumita "Surtsey" (ceea ce inseamna Insula lui Surtur) dupa Surtur, un gigant al focului din mitologia nordica. Eruptiile au continuat in timp, iar acest lucru a facut ca insula sa creasca in dimensiuni mult mai repede dec’t ar fi putut fi distrusa de forta oceanului. Ultima explozie a insulei a avut loc in august 1996, eruptiile oprindu-se doar atunci c’nd vulcanul si-a consumat toate resursele, un an mai t’rziu. Vulcanul este acum considerat stins, insa a lasat in urma sa o insula de 174 metri inaltime, cu o suprafata de aproximativ 2,8 kilometri patrati.

Comentarii

Comentarii

Lasă un răspuns

%d blogeri au apreciat: