Islanda si-a prezentat cu stil lotul pentru Cupa Mondiala (video)

Islanda, cea mai mica natiune din istorie calificata la un turneu final al Cupei Mondiale, si-a prezentat cu stil jucatorii care vor participa la marea intrecere din Rusia in aceasta vara. Din More »

O companie aeriană îți dă 3.300 de euro/lună să te muți în Islanda și să călătorești în toată lumea

O companie aeriană low-cost din Islanda a lansat un concurs în care caută doi prieteni care să se mute în Islanda și să călătorească gratuit în lume, apoi să producă un conținut More »

“Hotelul” transparent din care se poate vedea aurora boreală, în Islanda

Dacă v-aţi apucat deja să căutaţi destinaţii pentru vacanţa din 2018, avem o propunere. Într-o pădure din Islanda s-a deschis un neobişnuit complex format din nouă capsule cu înveliş transparent. Prin urmare, turiştii More »

In Islanda a devenit ilegal ca femeile sa castige mai puțin decât bărbații

O nouă lege care prevede că este ilegal ca femeile sa fie platite mai putin decat barbatii a intrat în vigoare la 1 ianuarie 2018 in Islanda. Companiile vor trebui să obțină More »

Islanda s-a saturat de numarul prea mare de turisti!

Islanda a devenit o destinaţie turistică atât de populară încât numărul vizitatorilor străini ar urma să depăşească populaţia locală de şapte ori în acest an, astfel că Guvernul islandez se gândeşte dacă More »

Ea este prim-ministrul Islandei. Are trei copii, la fel ca Firea, insa aici se opresc comparatiile

Katrin Jakobsdottir este premierul Islandei din noiembrie 2017. Are numai 41 de ani, pe care nu0i arata deloc, si este mama a trei copii. Katrin Jakobsdottir este liderul Aliantei Verzilor de Stanga. More »

Islanda: Negocierile conduse de Katrin Jakobsdottir pentru formarea guvernului au eșuat

Negocierile cu privire la formarea unei coaliții guvernamentale între Mișcarea Stânga-Verzii și alte trei partide în urma alegerilor parlamentare din 28 octombrie desfășurate în Islanda eu eșuat, a anunțat luni postul de More »

Islanda. Prima centrală cu emisii de carbon negative ne-ar putea salva planeta

Efectele încălzirii globale au fost mai evidente ca niciodată în 2017, dar un nou tip de centrală electrică cu emisii de carbon negative ne-ar putea face viața mai ușoară. Când vorbim de More »

MARE SURPRIZĂ. Islanda, cea mai mică țară care va juca la un Mondial

Insularii au uimit lumea fotbalului și au obținut biletele pentru turneul final organizat, anul viitor, de Rusia. Este al doilea mare șoc creat de nordici, în ultimii doi ani. Islanda va evolua More »

 

Fostul premier islandez Geir Haarde nu va fi sancţionat pentru criza financiară din 2008

Fostul premier islandez Geir Haarde nu va fi sancţionat pentru responsabilitatea sa în prăbuşirea sistemului financiar al ţării în 2008, a anunţat luni preşedintele tribunalului special, relatează AFP. "Geir Haarde nu va fi sancţionat", a declarat judecătorul Markus Sigurbjornsson, precizând că fostul şef al Guvernului islandez a fost găsit vinovat doar pentru unul dintre cele patru capete de acuzare, şi anume că nu a convocat o reuniune ministerială la momentul respectiv, în vederea discutării situaţiei.

 Geir Haarde, în vârstă de 61 de ani, este judecat de la 5 martie de Landsdomur, singura Curte abilitată să judece miniştri sau foşti mniniştri, care nu a mai fost niciodată convocată anterior. Avocatul său, Andri Arnason, a pledat pe 16 martie pentru imposibilitatea ca Haarde să fie găsit responsabil de eventuale erori comise de către alţii, aruncând vina asupra ministrului Comerţului din perioada respectivă. Cu o zi înainte, procurorul special Sigridur Fridjonsdottir a cerut pedeapsa maximă prevăzută, şi anume de doi ani de închisoare, spunându-le judecătorilor că Haarde "nu a făcut ceea ce se aştepta de la el" în momentul prăbuşirii sistemului bancar hipertrofiat al insulei. Landsdomur a hotărât în octombrie să renunţe la două dintre cele şase capete de acuzare formulate împotriva fostului şef de Guvern, inclusiv cel mai grav dintre acestea, şi anume cel de "neglijenţă gravă". Însă Haarde a fost judecat atât pentru lipsa sa de acţiune în momentul în care ar fi fost necesar să reducă talia băncilor hipertofiate, cât şi pentru că nu s-a asigurat că liniile de cont deţinute de Banca Icesave în Marea Britanie şi Olanda erau delegate unor filiale din aceste ţări. La momentul imploziei lor, principalele bănci din ţară deţineau, în total, active echivalând cu 923% din PIB. Implozia băncilor a aruncat Islanda într-o recesiune profundă, care a necesitat intervenţia Fondului Monetar Internaţional (FMI), cu un împrumut în valoare de 2,1 miliarde de dolari. Coroana islandeză a fost puternic depreciată, însă, în prezent, ţara şi-a revenit, înregistrând o creştere economică de 3,1% în 2011.

 

 

 

…   

Fostul premier islandez Geir Haarde nu va fi sancţionat pentru criza financiară din 2008

Comentarii

Comentarii

Lasă un răspuns

%d blogeri au apreciat: