Islanda si-a prezentat cu stil lotul pentru Cupa Mondiala (video)

Islanda, cea mai mica natiune din istorie calificata la un turneu final al Cupei Mondiale, si-a prezentat cu stil jucatorii care vor participa la marea intrecere din Rusia in aceasta vara. Din More »

O companie aeriană îți dă 3.300 de euro/lună să te muți în Islanda și să călătorești în toată lumea

O companie aeriană low-cost din Islanda a lansat un concurs în care caută doi prieteni care să se mute în Islanda și să călătorească gratuit în lume, apoi să producă un conținut More »

“Hotelul” transparent din care se poate vedea aurora boreală, în Islanda

Dacă v-aţi apucat deja să căutaţi destinaţii pentru vacanţa din 2018, avem o propunere. Într-o pădure din Islanda s-a deschis un neobişnuit complex format din nouă capsule cu înveliş transparent. Prin urmare, turiştii More »

In Islanda a devenit ilegal ca femeile sa castige mai puțin decât bărbații

O nouă lege care prevede că este ilegal ca femeile sa fie platite mai putin decat barbatii a intrat în vigoare la 1 ianuarie 2018 in Islanda. Companiile vor trebui să obțină More »

Islanda s-a saturat de numarul prea mare de turisti!

Islanda a devenit o destinaţie turistică atât de populară încât numărul vizitatorilor străini ar urma să depăşească populaţia locală de şapte ori în acest an, astfel că Guvernul islandez se gândeşte dacă More »

Ea este prim-ministrul Islandei. Are trei copii, la fel ca Firea, insa aici se opresc comparatiile

Katrin Jakobsdottir este premierul Islandei din noiembrie 2017. Are numai 41 de ani, pe care nu0i arata deloc, si este mama a trei copii. Katrin Jakobsdottir este liderul Aliantei Verzilor de Stanga. More »

Islanda: Negocierile conduse de Katrin Jakobsdottir pentru formarea guvernului au eșuat

Negocierile cu privire la formarea unei coaliții guvernamentale între Mișcarea Stânga-Verzii și alte trei partide în urma alegerilor parlamentare din 28 octombrie desfășurate în Islanda eu eșuat, a anunțat luni postul de More »

Islanda. Prima centrală cu emisii de carbon negative ne-ar putea salva planeta

Efectele încălzirii globale au fost mai evidente ca niciodată în 2017, dar un nou tip de centrală electrică cu emisii de carbon negative ne-ar putea face viața mai ușoară. Când vorbim de More »

MARE SURPRIZĂ. Islanda, cea mai mică țară care va juca la un Mondial

Insularii au uimit lumea fotbalului și au obținut biletele pentru turneul final organizat, anul viitor, de Rusia. Este al doilea mare șoc creat de nordici, în ultimii doi ani. Islanda va evolua More »

 

Două treimi dintre islandezi spun “da” pentru o nouă Constituţie

Două treimi dintre islandezi s-au pronunţat sâmbătă în favoarea propunerilor unui comitet de cetăţeni privind redactarea unei noi Constituţii, potrivit rezultatelor referendumului consultativ făcute publice luni de către postul public de televiziune RUV, relatează AFP.

Doar 49% dintre cei 237.000 de alegători islandezi au participat la scrutin.

Dintre ei, 66,3% s-au pronunţat ca viitoarea Constituţie să fie redactată în baza proiectului care le-a fost prezentat.

Propunerea unei noi Constituţii a fost redactată de către o Comisie aleasă, în 2010, pentru a revizui legea fundamentală, alcătuită din 25 de cetăţeni obişnuiţi, care şi-au consultat compatrioţii pe Internet.

Sâmbătă, 57,5% dintre votanţi s-au exprimat, de asemenea, în favoarea menţinerii unei biserici naţionale şi 82,5% au fost de acord ca resursele naturale, care nu aparţin unor interese private, să fie considerate bunuri publice.

"Rezultatul şi participarea mă bucură. Am crezut că va fi mai mică, deci este mai bine decât am prevăzut. Este o victorie mare pentru procesul democratic", s-a felicitat premierul islandez, Johanna Sigurdardottir, citată de către RUV.

Prăbuşirea economică a Islandei în 2008, în urma crizei financiare, a declanşat mişcări sociale masive, iar revendicarea ca o viitoare Constituţie să fie redactată de către cetăţeni simpli s-a impus.

Orice revizuire a Constituţiei trebuie să fie aprobată în două rânduri în Parlament, între aceste două voturi fiind necesar să se desfăşoare un rând de alegeri legislative.

Actuala lege fundamentală datează din 1944, după proclamarea independenţei Islandei faţă de Danemarca.

Două treimi dintre islandezi spun "da" pentru o nouă Constituţie

Comentarii

Comentarii

Lasă un răspuns

%d blogeri au apreciat: