Islanda si-a prezentat cu stil lotul pentru Cupa Mondiala (video)

Islanda, cea mai mica natiune din istorie calificata la un turneu final al Cupei Mondiale, si-a prezentat cu stil jucatorii care vor participa la marea intrecere din Rusia in aceasta vara. Din More »

O companie aeriană îți dă 3.300 de euro/lună să te muți în Islanda și să călătorești în toată lumea

O companie aeriană low-cost din Islanda a lansat un concurs în care caută doi prieteni care să se mute în Islanda și să călătorească gratuit în lume, apoi să producă un conținut More »

“Hotelul” transparent din care se poate vedea aurora boreală, în Islanda

Dacă v-aţi apucat deja să căutaţi destinaţii pentru vacanţa din 2018, avem o propunere. Într-o pădure din Islanda s-a deschis un neobişnuit complex format din nouă capsule cu înveliş transparent. Prin urmare, turiştii More »

In Islanda a devenit ilegal ca femeile sa castige mai puțin decât bărbații

O nouă lege care prevede că este ilegal ca femeile sa fie platite mai putin decat barbatii a intrat în vigoare la 1 ianuarie 2018 in Islanda. Companiile vor trebui să obțină More »

Islanda s-a saturat de numarul prea mare de turisti!

Islanda a devenit o destinaţie turistică atât de populară încât numărul vizitatorilor străini ar urma să depăşească populaţia locală de şapte ori în acest an, astfel că Guvernul islandez se gândeşte dacă More »

Ea este prim-ministrul Islandei. Are trei copii, la fel ca Firea, insa aici se opresc comparatiile

Katrin Jakobsdottir este premierul Islandei din noiembrie 2017. Are numai 41 de ani, pe care nu0i arata deloc, si este mama a trei copii. Katrin Jakobsdottir este liderul Aliantei Verzilor de Stanga. More »

Islanda: Negocierile conduse de Katrin Jakobsdottir pentru formarea guvernului au eșuat

Negocierile cu privire la formarea unei coaliții guvernamentale între Mișcarea Stânga-Verzii și alte trei partide în urma alegerilor parlamentare din 28 octombrie desfășurate în Islanda eu eșuat, a anunțat luni postul de More »

Islanda. Prima centrală cu emisii de carbon negative ne-ar putea salva planeta

Efectele încălzirii globale au fost mai evidente ca niciodată în 2017, dar un nou tip de centrală electrică cu emisii de carbon negative ne-ar putea face viața mai ușoară. Când vorbim de More »

MARE SURPRIZĂ. Islanda, cea mai mică țară care va juca la un Mondial

Insularii au uimit lumea fotbalului și au obținut biletele pentru turneul final organizat, anul viitor, de Rusia. Este al doilea mare șoc creat de nordici, în ultimii doi ani. Islanda va evolua More »

 

Dansând cu balenele

un articol de Leahu Nicolae

2332-133159-clipboard21.jpgIslanda, insula cu cea mai apropiată capitală europeană de Cercul Polar, atrage anual mii de vizitatori datorită peisajelor unice.

O insulă vulcanică în mijlocul Atlanticului de Nord, înconjurată de fiorduri, încălzită de gheizere şi animată de oameni curioşi, mereu dornici de distracţie.

Islanda este totodată ţara cutremurelor de pământ, a câmpiilor nesfârşite, a munţilor şi gheţarilor, dar şi un loc unde prieteniile se leagă mai repede decât ai bea o halbă de bere locală, Viking. O ţară unde copacii sunt mai rari decât locuitorii.

Ce face un islandez dacă se rătăceşte într-o pădure? Întâi de toate, se trezeşte. Bancul emblematic al islandezilor se referă tocmai la ariditatea pământului, răscolit frecvent de erupţii vulcanice şi de cutremure. De la aeroportul din Keflavik, cale de vreo 50 de km până la cea mai septentrională capitală a lumii, Reykjavik, şoseaua traversează o câmpie aridă, negricioasă, din tuf vulcanic, acoperită de o iarbă gălbuie. Situată foarte aproape de Cercul Polar de Nord, capitala Islandei nu excelează prin nimic spectaculos.

Case joase, acoperite cu tablă ondulată colorată (conform normelor antiseismice), mici bisericuţe şi ici-colo clădiri moderne răsărite printre clădirile clasice. Doar Hallgrimskirkja, o catedrală modernă, punct de reper emblematic al oraşului, domină acoperişurile Reykjavik-ului.

Atmosfera de burg nordic tipic este animată însă în weekenduri de spectacole şi festivaluri de muzică şi film. Iceland Airwaves Festival, spre exemplu, este una dintre manifestările de referinţă pentru muzica alternativă.

Patria noctambulilor

Nopţile lungi şi friguroase reprezintă probabil şi motivul pentru care islandezii sunt unii dintre cei mai mari consumatori, dar şi producători de literatură. Se spune chiar că jumătate din locuitorii insulei scriu cărţi, iar cealaltă jumătate, citeşte.

Ceea ce frapeaza europeanul sosit la Reykjavik este însă degajarea localnicilor şi lipsa lor de complexe, antimorozitatea cu care îşi alungă "demonii" zilelor întunecate şi mohorâte din perioada anotimpului rece. Tocmai de aceea, de pe la sfârşitul lunii septembrie, Reykjavik este în permanenţă animat, iar noctambulii se simt aici în largul lor. Toată această efervescenţă a început în anii ’90, când guvernul a ridicat prohibiţia la bere, impusă din 1915 şi până în 1988…

articol complet : Adevarul

Comentarii

Comentarii

One Response to Dansând cu balenele

  1. Ibrahim spune:

    [URL=http://www.queridas.cn/corsi-programmazione] corsi programmazione [/URL] corsi programmazione [URL=http://www.queridas.cn/cameron-diaz-nuda] cameron diaz nuda [/URL] cameron diaz nuda [URL=http://www.queridas.cn/triple] triple [/URL] triple [URL=http://www.queridas.cn/cameron-diaz-nuda] cameron diaz nuda [/URL] cameron diaz nuda [URL=http://www.queridas.cn/corsi-programmazione] corsi programmazione [/URL] corsi programmazione [URL=http://www.queridas.cn/triple] triple [/URL] triple

Lasă un răspuns

%d blogeri au apreciat: