Criza bancara din Islanda: un fost prim ministru este judecat pentru prabusirea sistemului financiar al tarii

0
2227

Procesul in care fostul premier islandez Geir Haarde este judecat pentru raspunderea pe care ar fi avut-o in prabusirea sistemului financiar al tarii, in 2008, a inceput luni la Reykjavík, in fata unei Curti speciale, relateaza AFP.

"Resping toate acuzatiile si consider ca nu au niciun fundament", a declarat, cu o voce linistita, Haarde, in varsta de 60 de ani, in fata judecatorilor.

"Salut faptul ca pot raspunde la intrebarile legate de aceasta afacere", a adaugat el, subliniind ca este pentru "prima oara" cand are aceasta posibilitate.

Haarde, pe atunci seful Partidului Independentei (dreapta), aflat la putere de la jumatatea anului 2006, a fost unul dintre cei patru oameni politici acuzati pentru prabusirea, in cateva saptamani, a sistemului bancar hipertrofiat al tarii, intr-un raport publicat in 2010.

In momentul imploziei, principalele banci din tara detineau un total de active echivalent cu 923% din PIB.

In septembrie 2010, Parlamentul a apreciat ca doar primul ministru trebuie sa fie judecat pentru aceasta criza, inclusiv pentru falimentul bancii Icesave, care a generat o vie controversa intre Reykjavik, pe de o parte, si Londra si Haga, pe de alta parte.

Raportul de experti ii reproseaza lui Haarde ca ar fi ascuns in primavara lui 2008 informatii potrivit carora tara se indreapta spre o criza financiara majora.

Landsdomur, singura Curte abilitata sa judece ministri si fosti ministri, si care nu a mai fost convocata pana acum, a decis in octombrie anului trecut sa respinga doua dintre cele sase capete de acuzare retinute impotriva fostului sef de guvern, inclusiv cel mai puternic, de "neglijenta grava".

Haarde trebuie sa raspunda in fata judecatorilor pentru lipsa sa de actiune in momentul in care ar fi trebuit sa reduca talia bancilor hipertrofiate ale tarii.

Daca va fi declarat vinovat, Haarde risca pana la doi ani de inchisoare.

Implozia bancilor a aruncat Islanda intr-o profunda recesiune care a impus interventia Fondului Monetar International, cu un imprumut de 2,1 miliarde de dolari. Coroana islandeza s-a devalorizat puternic dar tara si-a ragasit astazi cresterea economica iar PIB-ul ar trebui sa se majoreze cu 3,1% in acest an.

Procesul ar urma sa se incheie in data de 15 martie

Criza bancara din Islanda: un fost prim ministru este judecat pentru prabusirea sistemului financiar al tarii

Lasă un răspuns