Islanda si-a prezentat cu stil lotul pentru Cupa Mondiala (video)

Islanda, cea mai mica natiune din istorie calificata la un turneu final al Cupei Mondiale, si-a prezentat cu stil jucatorii care vor participa la marea intrecere din Rusia in aceasta vara. Din More »

O companie aeriană îți dă 3.300 de euro/lună să te muți în Islanda și să călătorești în toată lumea

O companie aeriană low-cost din Islanda a lansat un concurs în care caută doi prieteni care să se mute în Islanda și să călătorească gratuit în lume, apoi să producă un conținut More »

“Hotelul” transparent din care se poate vedea aurora boreală, în Islanda

Dacă v-aţi apucat deja să căutaţi destinaţii pentru vacanţa din 2018, avem o propunere. Într-o pădure din Islanda s-a deschis un neobişnuit complex format din nouă capsule cu înveliş transparent. Prin urmare, turiştii More »

In Islanda a devenit ilegal ca femeile sa castige mai puțin decât bărbații

O nouă lege care prevede că este ilegal ca femeile sa fie platite mai putin decat barbatii a intrat în vigoare la 1 ianuarie 2018 in Islanda. Companiile vor trebui să obțină More »

Islanda s-a saturat de numarul prea mare de turisti!

Islanda a devenit o destinaţie turistică atât de populară încât numărul vizitatorilor străini ar urma să depăşească populaţia locală de şapte ori în acest an, astfel că Guvernul islandez se gândeşte dacă More »

Ea este prim-ministrul Islandei. Are trei copii, la fel ca Firea, insa aici se opresc comparatiile

Katrin Jakobsdottir este premierul Islandei din noiembrie 2017. Are numai 41 de ani, pe care nu0i arata deloc, si este mama a trei copii. Katrin Jakobsdottir este liderul Aliantei Verzilor de Stanga. More »

Islanda: Negocierile conduse de Katrin Jakobsdottir pentru formarea guvernului au eșuat

Negocierile cu privire la formarea unei coaliții guvernamentale între Mișcarea Stânga-Verzii și alte trei partide în urma alegerilor parlamentare din 28 octombrie desfășurate în Islanda eu eșuat, a anunțat luni postul de More »

Islanda. Prima centrală cu emisii de carbon negative ne-ar putea salva planeta

Efectele încălzirii globale au fost mai evidente ca niciodată în 2017, dar un nou tip de centrală electrică cu emisii de carbon negative ne-ar putea face viața mai ușoară. Când vorbim de More »

MARE SURPRIZĂ. Islanda, cea mai mică țară care va juca la un Mondial

Insularii au uimit lumea fotbalului și au obținut biletele pentru turneul final organizat, anul viitor, de Rusia. Este al doilea mare șoc creat de nordici, în ultimii doi ani. Islanda va evolua More »

 

Alegeri anticipate sâmbătă în Islanda, prima ţară în care criza economică a dărâmat guvernul


Islanda îşi reînnoieşte sâmbătă Parlamentul, într-un scrutin precipitat de criză şi dominat în mare parte de problema aderării la Uniunea Europeană, vot care va sancţiona probabil puternicul partid conservator, considerat responsabil de dezastrul economic, relatează AFP.

"Partidul Independenţei, la putere din 1992 şi până la începutul acestui an, traversează o perioadă foarte dificilă. Este evident că alegătorii sunt acum sceptici în ceea ce îl priveşte", rezumă politologul Gunnar Helgi Kristinsson. "Totul indică un dezatru pentru Partidul Independenţei" (PI), spune el. "Campania nu este foarte eficientă, ei nu sunt deosebit de convingători (…) şi Bjarni Benediktsson (noul lider) nu a fost până în prezent foarte performant".

Social-democraţii ar câştiga 31,8% din voturi şi aliatul lor în coaliţia actuală, mişcarea Stânga-Verzi 24,1%, potrivit unui sondaj publicat vineri. Cele două partide au format un guvern interimar la sfârşitul lunii ianuarie, când conservatorii au fost înlăturaţi de la putere la capătul câtorva luni de proteste şi manifestaţii inedite în Islanda, ţară cu 320.000 de locuitori lipsită de o cultură a protestelor.

PI ar urma să primească 21,9% din voturi, potrivit sondajului, mult mai puţin decât minimul lor istoric din 1987, când au obţinut 27%. La ultimele alegeri, în mai 2007, partidul de dreapta câştigase cu 36,6% din voturi, faţă de 26,8% cât au obţinut social-democraţii şi 14,3% mişcarea Stânga-Verzi.

Între timp însă, prospera insulă din Atlanticul de Nord a intrat în recesiune (contracţie de 10% a PIB-ului prognozată pentru anul acesta), şomajul, inexistent înainte de prăbuşirea sistemului bancar din octombrie, a crescut până la 10% anul acesta, iar coroana islandeză s-a depreciat cu aproape 44% într-un an.

"Sondajul este dezamăgitor. Evident, de la criza financiară am pierdut alegători. Încercăm să recâştigăm încrederea şi sprijinul pentru politica noastră", a declarat liderul PI Bjarni Benediktsson. "Este mai degrabă o misiune de termen lung, decât scurt, dar vom munci până în ultima oră dinainte de alegeri", a adăugat el.

Gunnar Haraldsson, directorul Institutului Naţional de Economie, subliniază că "psihologic", sarcina lui Benediktsson nu este uşoară, pentru că partidul său a fost de departe cel mai puternic. "Cred că este nevoie aproape de un miracol pentru a împiedica o catastrofă. Este cu atât mai greu cu cât acest partid primeşte în mod normal peste 30% şi în jur de 50% la Reykjavik", unde locuiesc majoritatea islandezilor.

În aceste condiţii, cele două principale partide de stânga încearcă să afişeze un front comun, deşi sunt încă divizate în ceea ce priveşte aderarea la UE, Partidul Social-Democrat fiindu-i favorabil, iar ecologiştii opunându-se, în special pentru a feri sectorul pescuitului de restricţiile europene.

"Dacă vom câştiga, vrem să continuăm coaliţia cu Stânga-Verzii", a explicat pentru AFP vicepreşedintele social-democraţilor, Arni Pall Arnason. Întrebat în legătură cu divergenţele legate de UE, el a declarat că aceasta "este o problemă care trebuie rezolvată", subliniind că acest lucru se va face prin discuţii. "Aderarea la UE este necesară, este o şansă care nu va mai apărea", a apreciat el.

Celelalte dezbateri, precum problema mediului, au fost aproape absente din campania electorală, care nu pare să îi pasioneze pe islandezi. Circa 15% dintre cei 227.896 de alegători erau, pe de altă parte, indecişi, la câteva zile de scrutin.

"Acest lucru poate crea surprize, dar nu ştim în ce sens", a conchis Gunnar Haraldsson, apreciind că rata absenteismului va fi probabil ridicată, spre deosebire de 2007, când participarea fusese de 83,6%. NewsIn…. Alegeri anticipate sâmbătă în Islanda, prima ţară în care criza economică a dărâmat guvernul

Comentarii

Comentarii

Lasă un răspuns

%d blogeri au apreciat: