Islanda si-a prezentat cu stil lotul pentru Cupa Mondiala (video)

Islanda, cea mai mica natiune din istorie calificata la un turneu final al Cupei Mondiale, si-a prezentat cu stil jucatorii care vor participa la marea intrecere din Rusia in aceasta vara. Din More »

O companie aeriană îți dă 3.300 de euro/lună să te muți în Islanda și să călătorești în toată lumea

O companie aeriană low-cost din Islanda a lansat un concurs în care caută doi prieteni care să se mute în Islanda și să călătorească gratuit în lume, apoi să producă un conținut More »

“Hotelul” transparent din care se poate vedea aurora boreală, în Islanda

Dacă v-aţi apucat deja să căutaţi destinaţii pentru vacanţa din 2018, avem o propunere. Într-o pădure din Islanda s-a deschis un neobişnuit complex format din nouă capsule cu înveliş transparent. Prin urmare, turiştii More »

In Islanda a devenit ilegal ca femeile sa castige mai puțin decât bărbații

O nouă lege care prevede că este ilegal ca femeile sa fie platite mai putin decat barbatii a intrat în vigoare la 1 ianuarie 2018 in Islanda. Companiile vor trebui să obțină More »

Islanda s-a saturat de numarul prea mare de turisti!

Islanda a devenit o destinaţie turistică atât de populară încât numărul vizitatorilor străini ar urma să depăşească populaţia locală de şapte ori în acest an, astfel că Guvernul islandez se gândeşte dacă More »

Ea este prim-ministrul Islandei. Are trei copii, la fel ca Firea, insa aici se opresc comparatiile

Katrin Jakobsdottir este premierul Islandei din noiembrie 2017. Are numai 41 de ani, pe care nu0i arata deloc, si este mama a trei copii. Katrin Jakobsdottir este liderul Aliantei Verzilor de Stanga. More »

Islanda: Negocierile conduse de Katrin Jakobsdottir pentru formarea guvernului au eșuat

Negocierile cu privire la formarea unei coaliții guvernamentale între Mișcarea Stânga-Verzii și alte trei partide în urma alegerilor parlamentare din 28 octombrie desfășurate în Islanda eu eșuat, a anunțat luni postul de More »

Islanda. Prima centrală cu emisii de carbon negative ne-ar putea salva planeta

Efectele încălzirii globale au fost mai evidente ca niciodată în 2017, dar un nou tip de centrală electrică cu emisii de carbon negative ne-ar putea face viața mai ușoară. Când vorbim de More »

MARE SURPRIZĂ. Islanda, cea mai mică țară care va juca la un Mondial

Insularii au uimit lumea fotbalului și au obținut biletele pentru turneul final organizat, anul viitor, de Rusia. Este al doilea mare șoc creat de nordici, în ultimii doi ani. Islanda va evolua More »

 

Aderarea Islandei la UE redinamizează procesul de extindere

Drumul isladenzilor spre Uniune va fi "mai scurt" decât pentru alţi aspiranţi

 

Insularii sunt deja în spaţiul Schengen şi fac parte din spaţiul economic european

Singurul dezavantaj este că ţara este în pragul falimentului

 

La doar câteva zile de la depunerea candidaturii, Uniunea Europeană i-a deschis deja Islandei o primă poartă spre aderare. Cererea sa de aderare va fi transmisă Comisiei Europene, purtând avizul favorabil al celor 27 miniştri de Externe ai statelor membre ale Uniunii. Aici, la Strasbourg, acceptarea cererii de aderare a Islandei este considerată deja o pură formalitate, ceea ce nu este cazul pentru ţările din Vestul Balcanilor. Preşedinţia suedeză a UE a precizat că, pentru Islanda, drumul spre Uniune va fi "mai scurt" decât pentru alţi aspiranţi la acest statut. Insula este deja membră a spaţiului Schengen şi, în plus, face deja parte din spaţiul economic european, ea adoptând până acum circa trei sferturi din directivele UE.

Democraţia islandeză, fără reproşuri

De asemenea, preşedinţia suedeză califică democraţia islandeză drept "fără reproşuri". Chiar dacă economic se află în pragul falimentului, susţine editorialistul cotidianului strasbourghez "Dernieres Nouvelles d’Alsace" (DNA), Islanda, cu imensul său domeniu maritim, continuă să fie foarte atractivă. Ceea ce, însă, este important pentru lumea europeană, relevă editorialistul DNA, este faptul că acceptarea candidaturii Islandei recentrează Uniunea Europeană spre Vest, iar pentru unele capitale, are loc o redinamizare a procesului de extindere a Uniunii, în momentul de faţă aflându-se într-un punct mort. Cauza? Analiştii pun această stagnare a extinderii pe seama crizei economice, dar nu este exclus nici faptul că extinderea a provocat şi unele dezamăgiri, context în care sunt menţionate Bulgaria şi România.

România şi Bulgaria nu corespund încă standardelor cerute pentru a fi membru al UE

Fără a o spune cu voce tare, scrie DNA, aderarea, în 2007, a Bulgariei şi României a atenuat entuziasmul în acceptarea altor candidaturi, afectate fiind îndeosebi ţările din Vestul balcanic. "Bulgaria şi România, afirmă DNA, nu corespund încă standardelor cerute" pentru a fi membru al UE.
"Comisia Europeană a denunţat, în ultimul său raport, corupţia şi slăbiciunile aparatului judiciar, fără a uita insuficienta voinţă politică". DNA informează, în context, că unele subvenţii comunitare destinate Bucureştiului şi Sofiei au fost blocate, cele două ţări rămânând sub supravegherea UE.
"Câtă vreme România şi Bulgaria nu se vor adapta, Uniunea Europeană va rămâne fermă", conchide editorialistul cotidianului strasbourghez.

Olli Rehn, comisarul european pentru Extindere susţine că în ceea ce priveşte integrarea în Uniunea Europeană a ţărilor din zona Balcanilor, situaţia nu este chiar atât de bună ca în cazul Islandei. Totuşi, acesta spune că nu trebuie să iasă din discuţie nevoia de stabilizare şi de integrare a ţărilor din Europa de Sud-Est. Miniştrii de Externe al Uniuniii au reafirmat luni susţinerea pentru ţările balcanice şi au promis că în scurt timp va fi recunoscută aplicaţia de integrare a Albaniei.

Articol la www.curierulnational.ro, ediţia din 29 Iulie 2009.

Comentarii

Comentarii

Lasă un răspuns

%d blogeri au apreciat: